Köşe yazarımız Mali Müşavir Uyardı

Köşe yazarımız Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Cumhur Çetin “borçlarınızı sildirmek için son 9 gün!” dedi

Köşe yazarımız Mali Müşavir Uyardı

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunda yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren “Genel Sağlık Sigortası” kavramıyla tanıştık.

Sosyal Güvencesi Olmayanlar GSS Kapsamına Alınmıştı

2012 yılında 5510 sayılı kanunda yapılan düzenleme ile sigortalı bir işte çalışmayanlar, bağ-kur’lu olmayanlar, isteğe bağlı sigorta primi ödemeyenler, eş ya da çocukları üzerinden sağlık yardımlarından yararlanamayanlar yani muayene olamayanlar,65 yaşını doldurduğu halde 65 aylığı almayanlar, 18 yaşını doldurmuş öğrenci olmayan çocuklar, 20 yaşını doldurmuş lise öğrencileri ile 25 yaşını doldurmuş üniversite öğrencileri Genel sağlık sigortası kapsamına alınmışlardı.

Gelir Testi Yaptırılması Gerekiyordu

Genel sağlık sigortası kapsamına alınan bu kişilerin, sağlık yardımlarından yararlanabilmeleri için Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu il veya ilçe idarî sınırları içindeki, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurarak gelir testi yaptırmaları gerekiyordu.

Gelir Testi Yaptırmayanlar Her Ay Borçlandırıldı

Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınan kişiler, sırf gelir testi yaptırmadıkları, üstelik de herhangi bir sağlık hizmetinden yararlanmadıkları halde, 2012 yılından bu güne kadar her ay asgari ücretin iki katı kazanç elde ettikleri kabul edilerek en yüksek tutardan borçlandırıldılar.

Emekliliğe Faydası Yok Engeli Var

Genel sağlık sigortası adı altında ödenen primlerin, emekliliğe hiçbir katkısı yok bilakis genel sağlık sigortası prim borçlarının emekliliğe engeli var.Keza, prim borcu olanlar bu borçlarını ödemeden emekli olamıyorlar.

Borçlarınızı Sildirmek İçin Son 9 Gün

Gelir testi yaptırmadığı için bu güne kadar yaklaşık olarak 6 bin lira borcu birikmiş olan yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren düzenleme 6552 sayılı kanunla yapıldı. Düzenlemeye göre, bu güne kadar gelir testi yaptırmayan kişilerin 31 mart 2015 tarihine kadar gelir testi yaptırmaları halinde;

Aylık geliri, 400,50 liradan az olanların borçları tamamen silinecek,

Aylık geliri, 400,50 liradan fazla 1.201.50 liradan az olanların prim borçları 6 bin liradan 990 liraya düşecek,

Aylık geliri,1.201,50 liradan fazla 2.403 liradan az olanların prim borçları 6 bin liradan 3 bin liraya düşecek,

Aylık geliri, 2.403 liradan fazla olanların prim borçlarında herhangi bir düşüş olmayacak, prim borçları 6 bin lira olarak kalacak.

Borçlarınızı Taksitlendirmek İçin Son 39 Gün

31 Mart 2015 tarihine kadar başvuruda bulunup, gelir testi yaptıranlar, test sonucuna göre oluşan güncel borçlarını, 30 Nisan 2015 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak 12 aydan 36 aya kadar taksitlendirebilecekler.

Ödemek Zorundasınız…

Ben gelir testi yaptırmam borcu da ödemem diyorsanız, borç tutarının katlanarak artacağını, ilerleyen günlerde özellikle seçim sonrası haciz işlemleri ile karşı karşıya kalabileceğinizi belirtmek isterim.

Not:

Bugüne dek birikmiş Genel Sağlık Sigortası primlerinin af edilerek silinmesi konusunda, 5 Şubat 2015 tarihinde CHP tarafından verilmiş olan 5510 sayılı Kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi bulunmaktadır.

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2015, 13:54

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER