Kurbanlık Bağışları Vergi Matrahından Düşülebilir Mi?

25 Ekim 2012 günü itibariyle 4 günlük Kurban bayramına girmiş olacağız. Kurban bayramı nedeniyle bazı vatandaşlarımız ve işletme sahipleri kurban kesecekler, bazıları ise kurbanlıklarını çeşitli kurumlara bağışlayacaklar.

Kurbanlık Bağışları Vergi Matrahından Düşülebilir Mi?

Kurbanlık bağışları vergi matrahından düşülebilir

Gerek gelir vergisi kanunun 89. maddesine gerekse Kurumlar vergisi kanunun 10. maddesine göre işletmelerin kurban kesmek yerine kurbanlık ücretini çeşitli kurum ve kuruluşlara bağışlamaları durumunda, bağışta bulunulan tutarı belli şartlar dahilinde vergi matrahından indirilebilmelerinde bir sakınca bulunmamaktadır.

Türkiye Kızılay Derneğine  ve Türkiye Yeşilay Cemiyetine makbuz karşılığı yapılan her türlü bağış ve yardımların tamamı, vergi matrahından düşülebilir.

Örneğin: A şirketi ya da işletmesi, Türkiye Kızılay Derneğine,  2012 yılında iki bin lira tutarında kurbanlık bağışında bulunması durumda, bu tutarın tamamını, 2012 yılı karından (vergi matrahı) indirebilecektir.

Vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamuya yararlı derneklere, makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımların, 2012 yılına ait kurum kazancının(Kar’ın)  %5'ine kadar olan kısmı, beyanname üzerinde ayrıca gösterilmek kaydıyla vergi matrahından düşülebilir.

Örneğin: A şirketi ya da işletmesi, Mehmetçik vakfına 2012 yılında iki bin lira tutarında kurbanlık bağışında bulunmuş olsun. Yine A şirketinin 2012 yılı karı(vergi matrahı) yirmi bin TL olsun. Bu durumda A şirketi, iki bin liralık kurbanlık bağışının ancak 1.000 TL’lik kısmını vergi matrahından düşebilir.(20.000 x 0,05)=1.000

Söz konusu işletmenin, 2012 yılı için kar beyan etmemesi durumunda bağışta bulunulan tutarı gider yazabilmesi mümkün değildir.

Şirket tarafından satın alıp, kestirilen ve daha sonra işçilere dağıtılan kurbanlık tutarı vergi matrahından düşülemez.

Örneğin: A şirketi ya da işletmesi 10.000 TL tutarında bir adet büyükbaş hayvan satın almış ve  kurban etlerini de işçilerine dağıtmış olsun. Bu durumda A Şirketi ya da işletmesi tarafından kurbanlık için ödenen, 4.000 TL, 2012 yılında şirket kar etmiş olsa dahi vergi matrahından düşülemez. Kurbanlık fatura karşılığı alınmış ve KDV ödenmiş ise ödenen KDV de indirim konusu yapılamaz.

Haber: Cumhur ÇETİN
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2012, 09:42
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER