İLK OSMANLI TÜRK PULU

              İlk pullar Sultan Abdülazizin tuğrasını taşıdıkları için ''Tuğralı'' ismiyle tanınmış ilk pullar 2 ve 5 kuruşluk olup, Maliye nezaretinin kontrol bondrolünün basılması için pul sıraları arasında serbest bırakılan mesafenin genişliği kafii gelmediğinden, bu bordur, her ikinci pulsırasının üst kısmını örttüğü cihetlen bunların kullanılmamasına ve yeni serinin basılmasına karar verildi. Bu defa pullar başbaşa ''tete-beche'' olarak her ikinci ufki sıra başaşağı vaziyette olarak basıldı. Bu suretlen Maliye Nezaretinin ''Devleti Aliyeyi Nezareti Maliye'' ibaresini ihtiva eden bu pullara posta kıymeti veren kontrol bordürünün basılması için , pul sıralarının arasında kafi ufki bir mesafe bırakılmıştı. Her bir pul yaprağı 12 şer pulluk 12 rüpor bloku yani 144 pulu ihtiva etmekte idi.

 

               Röpor blokunun teşekkülü taş üzerinde yapıldığına göre her bir pulda ufak kusurlar bulunmaktadır. Bu seri; sarı zemin üzerinde 20 paralık gri leylakiye giden zemin üzerinde 1 kuruşluk,maviden mavi-yeşile giden zemin üzerinde 2 kuruşluk , kırmızıdan karmene giden zemin üzerinde 5 kuruşluk, dört puldan ibarettir.Pullar ince pelür kağıdı üzerine siyah ile basıldıktan sonra icab eden renge batırılmışbir sünger vasıtasıyla elle boyanmıştır. 


             Aynı planlar üzerinde ve aynı cins kağıt ile aynı kıymette ihtiva eden ikinci bir seri basılmıştır. Bu serinin tümü kahverengi veya kırmızımtrak kahverenginde boyandı. Kataloglarda takse pulu olarak gösterilen bu pullar, postane bulunmıyan yerlerden gelen mektuplara, geldikleri posta merkezinde yapıştırılmak üzere kullanılırdı.

 

[email protected]

Araştırmacı  Yazar;

 

  Volkan Yaşar BERBER

 

YORUM EKLE