MAZDEK

             Her ne kadar mitolojik bir karakter taşısa da ateşperestliği sisteme koyan Mazdektir. Mazdek karanlık yarı çöl İran gecelerinde ansızın topraktan fışkırarak yanan doğal gazın dini bir açıklamasını yapmıştır. İran da bu toprağın kızdın dili zaten korkuyla karışık bir hayranlıkla seyredilir. Firdevsi yarı gerçek din adamı olan Mazdek'e İslami kılıf giydirilir.

 

            İnsanların sıradan koydukları yasaların esası zorbalıktır. Çünkü bu yasalar güce dayanır. Koyanlarsa zorbalardır. İçimizde bulunan yasalar insanın mutluluğu, istek ve arzuların bu değişmez yasasına bağlıdır. Hiç sönmeyen kutsal ateşi bulduğu teknikle konuşturan, Mazdek, insana bağlayan iplerin büyük bir kısmını ayrıştırır. Özellikle insan kendisinin bir 'ben' olduğunu kavrayarak birazda olsun mutluluğu duyacaktır.

 

          İran'da Mecusi rahiplerinin ateş mabetlerinin loş dehlizlerde yanan kutsal ateşler önünde ibadete çağırdıkları insanlar... Ellerinde çanakalarıyla kadın, erkek, genç bütün Mecusiler iştirak etmeğe toplanır. İnsanın her zaman kendisini bağlayan sınırlayan şeylere isyanı vardır. Üstelik varlığının sebebini iç dünyasındaki isteklerin bağımsızlığına bağlayarak kendini yok eder. Böylece insan topluluklarının dağılmasında bu inanç sistemi çnemli bir etki yapar. İnsanın anlık zevkleri için insanın uzun vadeli ve ortak mutluluklarını feda etmemeliyiz. Doğru yola ulaşılabilmesi temennisiylen;

YORUM EKLE