TUNUS'TA TÜRK SANATI

        Tunus Halk Sanatları ve Gelenekleri Merkezi Müdürü Mohamed Masmudi  yayınladığı kitabında enterasan bilgilere yer vermiştir ki bahsetmek isterim. Tunus'ta cam altı resmi Avrupa'dan Tunus'a biz Türkler götürmüşüz. Tunus'lu hattatlar, bizim ünlü hattatlarımızdan Amasyalı Hamdullah, Sufi, Karahisari, Hafız Osman dan faydalanmışlardır diyerek bahseder ki resim sanatının gelişmişliğine kanaat eder.

        Tunuslu cam altı ressamları bir tek devlet adamını konu edinmişler,1920' lerde Mustafa Kemal Paşa. Kitabın yazarı Mohamed Masmudi dir. Zamane Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Cumhurbaşkanı Wilson'un özgürlükçü demeci, tüm dünyada umut ve iyimserlik uyandırmıştı. Tunus'ta Düstur Partisi doğuyordu lakin Türkiye'deki politik, siyasal gelişmeler cidden yakından takip edilmekteydi, sonrası bir çok vukuatlar sebebiyle, İkinci dünya savaşından önceki dönemlerden pek bir şey kalmamış, cam altı resimleri kırılmış iki yüzü geçmeyen obje kalakalmıştır ki sadece birkaç koleksiyonercunun elinde üç, beş adet kalmıştır günümüzde bilinen.

          Bu muhtelif ve özenle hazırlanmış cam altı resimleri arasında Mustafa Kemal'in başında kara kalpaklı, koyu renk bıyıkları var olan, diğer resimlerde Mustafa Kemal, İsmet İnönü ile bir arada görülmektedir. Atatürk yeni Türk Devleti'nin simgesi olan donanmanın geçişini izlemektedir bazı resimlerde, Atatürk'ün bir de eşi Latife Hanımla birlikte bir resmi vardır. Tunuslu cam altı sanatçıları bir de taç, oturtturmuşlar Latife Hanım'ın başına. Masmudi'nin belirttiğine göre fotoğrafçılık gelişince cam altı ressamları zamana yenik düşmüşlerdir. Sanat ve sanatçılara özen ve önem verilebilmesi temennisiylen;

[email protected]

Araştırmacı Yazar

Volkan Yaşar Berber

 

YORUM EKLE