V. MEHMED REŞAD

  V. Mehmet Reşat zamanında 10,5,2,1 kuruşluklar üretilmiştir. Gümüş paraların tuğralarında '' Han Mehmet bin Abdülmecid El Muzaffer Daima'' ibaresi mevcuttur. Tuğranın sağ üst köşesinde Reşat kelimesi yer almıştır. Arka yüzünde '' Azze Navarahu Duru be fi Kostantaniye 1327 '' ibaresi mevcuttur.

   II. Abdülhamit Han zamanında kurulan 1 Aralık 1908 tarihinde Kabul olunan '' Islahatı Meskukat Komisyonu '' yani paraların esas fiyatları tespit olunup gümüş para ile tedavülde bulunan mağşuş paraların tamamen ıslahının düzenlenmesi tasarısı V. Mehmet Reşat dönemine nasip olmuştur. Sonrasında 25 Mart 1914 tarihinde kabul edilen tasarıyla 1915 yılından itibaren on ve beş paralıklar nikel paralarla değiştirilecek ve gümüş kuruşlar artık bastırılmayacaktı. 3 Ağustos 1914 tarihinde Umumi harp başladığı zaman dahi tasarı tam uygulanamadığından I. Cihan harbi Osmanlı Devletinde ekonomik sonuçlar doğurmuştur.

  20 Temmuz 1913 tarihinde Borçların tecili kanunu ve birgün sonra Osmanlı Bankasının bir ve yarım liralık banknotların çıkarma ve bunların mecburi tedavülü kanunları çıkarılmıştır. Bu kanuna göre Almanlarda alınan 5 milyon liralık altın Osmanlı Bankasına yatırılacak ve bunun karşılığı 15 milyon liralık kağıt para basılacaktı fakat 29 Ekim 1914 de Osmanlı Aliyye harbe girişiyle kağıt paralar basılamadan 5 milyon liralık altın harcadı Tekrardan Almanya’dan seksen milyon marklık altın alınarak , 1915 yılında kağıt para çıkartıla bilinildi. Tarihten ders alınabilmesi temennisiyle;

 

[email protected]  

    Araştırmacı Yazar;

Volkan Yaşar BERBER   

YORUM EKLE