Ecdadin Samimiyeti

                   Zamane Suudi Arabistan da yaşayan Edib Ali Ulvi Kurucu ile sohbette Türkiye nin durumu ile ilgili enteresan sözler söylemiş;

                  ''Türkiyenin içinde bulunduğu şartlar, diğer Müslüman ülkelere hiç benzemez. Çünkü Türkiye, peşi peşine yıkılışların ülkesidir. Lozan Muahadesi yaşamış bir memlekettir. Hiç unutmam bundan 10-15 yıl kadar önce Endonezya Başbakanı Muhammed Nazır hacca gelmişti. Otelde ziyaret ettim. Bir ara Türkiye den ne kadar hacı geldiğini. Otelde ziyaret ettim. Bir ara Türkiye den ne kadar hacı geldiğini sordu. ''Yüzellibin diyorlar.'' dedim. ''Yüzellibin demek haa'' deyip başladı ağlamaya, Şaşırmıştım sonra şu izah yaptı. ''Ben Lozan Antlaşmasını çok iyi tetkik etmiş biriyim. Lozan da tek hedef Türklerin Hıristiyanlaştırılması idi ve bağımsız bir devlet olmak istediklerini söyleyen Türk delegasyonuna açıkça ifade edilmişti. Biraz daha ileri gidilerek Hıristiyanlaştırmanın nasıl yapılacağı anlatılmıştı. Buna göre, dini tedrisat okullar kaldırılacak, harf inkılabı yapılacak ve Rusyadakine benzer bir laiklik getirilecekti. Tabii bununla da kalınmayacak, cami sayısı azaltılarak kilise yapımına başlanacaktı. Bizzat bunların kaynaklarından yaptığım araştırmalarla öğrendim bunları... şimdi Allah ın işine bakın ki, bugün bu ülkeden 150 bin kişiye Pasaport ve döviz veriliyor, buyrun hacca gidin deniliyor. Cami sayısı on binlerce artarken bir tek yeni kilise yapılmıyor. Ne büyük lütuftur bu. Oysa benim memleketim Endonezya da, yardım adı altında ve Amerikan marifetiyle tek hıristiyan bulunmayan köyde bile kilise inşa edilmiştir. Demek, ecdadınız cemalirenizin temelini öyle samimi, öyle halis atmışlar ki, yıkılmadıkları gibi yerine yenileri yapılıp duruyor.

 

[email protected]

Araştırmacı Yazar

Volkan Yaşar Berber

 

YORUM EKLE
YORUMLAR
ahmet hamdi kurt
ahmet hamdi kurt - 8 yıl Önce

karde başarilarinin ve araştirmalarinin devamin di̇leri̇m,bu ecdadin sami̇mi̇yeti̇ konu gerçekten takdi̇re değer bi̇r konu olmuş,elleri̇ne ve kalemi̇ne saağlik..