Annenizin rızası olmadan babanız size kefil olamaz

11 Ocak 2011 tarihinde kabul edilen ve 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunun III. Eşin rızası başlıklı 584. maddesinde;

Annenizin rızası olmadan babanız size kefil olamaz

  “Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.”denilmektedir.


Yani bankalardan kredi kullanacak olanlara, evli bir erkeğin kefil olmak istemesi durumunda karsının yazılı rızası gerekiyor. Kadının kefil olmak istemesi durumunda da kocanın rızası gerekiyor. Eşler birbirlerinden habersiz hiç kimseye kefil olamıyor.


Baba, oğlu için kefil olmayı kabul etse bile annenin bu kefilliğe rıza göstermesi gerekiyor aksi durumda babanın kefilliği kabul edilmiyor.


Ya da evli olan bir kişi arkadaşının bankadan kullanacağı kredi için kefil olmayı kabul etse bile yine kefil eşinin rızası gerekiyor aksi durumda kefilliği kabul edilmiyor.


Yürürlüğe giren kanun maddesi ile eşlerden birinin arkadaşına ya da tanıdığına kefil olmasıyla ortaya çıkan mağduriyetlerin, boşanmaların önüne geçiliyor.

 

Haber: Cumhur ÇETİN

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

//www.facebook.com/SMMMCUMHURCETIN

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2012, 22:21
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER