Cuma Pazarında Bayram Bereketi

Kurban Bayramı’na sadece bir gün kala Gerze Pazarındaki ürün çeşitliliği ve fiyatların hayli düşmüş olması tüketicinin hem cebini hem de yüzünü güldürüyor.

Cuma Pazarında Bayram Bereketi

  İki haftadır pazardaki çıkış fiyatından hiçbir şey kaybetmeyen kanlıca mantarının kilogramı 6 TL’ye kadar düştü. Halk arasında halı saçağı adıyla bilinen diğer bir mantar türünün kilogram fiyatı ise 10 TL.  Bu haftadan itibaren tezgâhlarda bolca görülmeye başlanan diğer bir ürün ise ıspanak. Ispanağın kilogram fiyatı ise 4 TL’den alıcılarını bekliyor.

Kışın en çok sevilen sebzelerinden biri olan ıspanağın sağlığımıza faydaları:

-          Zengin içeriği sayesinde en faydalı sebzeler arasında bulunan ıspanak A, C, E, K ve B grubu vitaminleri ile demir açısından zengin olan ıspanakta magnezyum, fosfor, potasyum ve sodyum minerallerini bulunur.

-          Ispanak, bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır: Yapılan araştırmalar ıspanağı bolca tüketen kişilerde deri, akciğer, prostat ve idrar torbası (mesane) kanserlerine yakalanma oranlarının çok düşük olduğunu göstermiştir.

-          Ispanak, yüksek oranda A, C ve E vitamini gibi antioksidan maddeleri içerdiğinden, kişilerin kalp krizi geçirme, felç olma ve katarakt illetine yakalanma tehlikesini de azaltmaktadır.

-          Potasyum yönünden çok zengin olan ıspanak, yüksek tansiyonu düşürmektedir.

-        Yüksek oranda folik asit içeren ıspanak, gebe kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığıyla sakat çocuklar doğurma rizikosunu en aza indirir.

-          Ispanak, zengin oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelmektedir.

-          Ispanak suyu, bol C vitamini ile soğuk algınlıklarına karşı dayanıklılık veriyor ve hemoroid rahatsızlığına iyi geliyor.

-          Ispanak suyu, kalp adalelerini de kuvvetlendiriyor. Özel enzimi ile pekliği giderip bağırsak zehirlenmesini önlüyor. Kalp rahatsızlığı olanlara, haftada 1-2 fincan taze sıkılmış ıspanak suyu içmeleri öneriliyor.

























Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2014, 15:13
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER