SON 21 GÜN !

Köşe yazarımız Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Cumhur Çetin “borçlarınızı sildirmek için son 21 gün!” dedi

SON 21 GÜN !

“Genel Sağlık Sigortası” kapsamında borcu olanların, 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testi yaptırmaları gerekiyordu, bu süre 31 Mart 2015 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 30 Eylül 2015 tarihine uzatılmıştı.


“Sosyal Güvencesi Olmayanların Bu Testi Yaptırmaları Gerekiyor”

2012 yılında 5510 sayılı kanunda yapılan düzenleme ile:

 

Sigortalı bir işte çalışmayanlar,

Bağ-Kur’lu olmayanlar,

İsteğe bağlı sigorta primi ödemeyenler,

Eş ya da çocukları üzerinden sağlık yardımlarından yararlanamayanlar,

Anne ve babası üzerinden sağlık yardımından yararlanamayanlar,

65 yaşını doldurduğu halde 65 aylığı almayanlar,

18 yaşını doldurmuş öğrenci olmayan gençler,

20 yaşını doldurmuş lise öğrencileri,

25 yaşını doldurmuş üniversite öğrencileri,

 

Genel sağlık sigortası kapsamına alınmışlardı. Sosyal güvencesi olmayan bu kişilerin gelir testi yaptırmaları gerekiyor.

 

Not: Sigortalı bir işte çalışanların, İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin, Emekli aylığı, malullük aylığı, dul ve yetim aylığı alanların,01.10.2008 tarihinden önce anne veya babası üzerinden sağlık yardımlarından yararlanmaya başlamış, yaş sınırlaması olmaksızın kız çocuklarının,01.10.2008 tarihinden önce anne veya babası üzerinden sağlık yardımlarından yararlanamaya başlamış ancak evlilik nedeniyle sağlık yardımından yararlanmamış, sonrasında boşanmış kız evlatların gelir testi yaptırmaları gerekmiyor.


“Gelir Testi Yaptırmayanlar Her Ay İçin 305 TL Borçlandırılıyor”

Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınan bu kişiler, sırf gelir testi yaptırmadıkları, üstelik de herhangi bir sağlık hizmetinden yararlanmadıkları halde, 2012 yılından bu güne kadar her ay asgari ücretin iki katı kazanç elde ettikleri kabul edilerek en yüksek tutardan( 2015 yılı için 305,64 TL) borçlandırılıyorlar.

 

“Emekliliğe Faydası Yok Engeli Var”

Genel sağlık sigortası adı altında ödenen primlerin, emekliliğe hiçbir katkısı yok bilakis genel sağlık sigortası prim borçlarının emekliliğe engeli var. Keza, prim borcu olanlar bu borçlarını ödemeden emekli olamıyorlar.

 


“Gelir Testi Yaptırılması Gerekiyor”

Genel sağlık sigortası kapsamına alınan kişilerin, sağlık yardımlarından yararlanabilmeleri için 30 Eylül 2015 tarihine kadar Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu il veya ilçe idarî sınırları içindeki, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurarak gelir testi yaptırmaları gerekiyor.


“Borçlarınızı Sildirmek İçin Son 21 Gün !”

Gelir testi yaptırmadığı için bu güne kadar yaklaşık olarak 9 bin lira borcu birikmiş olan yaklaşık 5 milyon üç yüz bin kişiyi ilgilendiren düzenleme 6552 sayılı kanunla yapıldı. Düzenlemeye göre, bu güne kadar gelir testi yaptırmayan kişilerin, 30 Eylül 2015 tarihine kadar gelir testi yaptırmaları halinde;

 

Aylık geliri, 424,50 liradan az olanların borçları tamamen silinecek, 

Aylık geliri, 424,50 liradan fazla 1.273,50 liradan az olanların prim borçları 9.000 liradan yaklaşık olarak, 1.485 liraya düşecek,


Aylık geliri,1.273,50 liradan fazla 2.547 liradan az olanların prim borçları 9.000 liradan yaklaşık olarak, 4.500 liraya düşecek,

 

Aylık geliri, 2.547 liradan fazla olanların prim borçlarında herhangi bir düşüş olmayacak, prim borçları 9.000 lira olarak kalacak.





“Borçlarınızı Taksitlendirmek İçin Son 54 Gün”

 

30 Eylül 2015 tarihine kadar başvuruda bulunup, gelir testi yaptıranlar, test sonucuna göre oluşan güncel borçlarını, yine 2 Kasım 2015 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak peşin ödeyebilecekleri gibi, 12 aydan 36 aya kadar taksitlendirebilecekler.

 

Ödemek Zorundasınız…

Genel sağlık sigortası kapsamında tahakkuk eden borçlar, 6183 sayılı kanun kapsamında tahsil edilmektedir. Bu da ilerleyen günlerde, banka hesabınıza bloke konulması suretiyle “e- haciz” uygulaması ile karşı karşıya kalabileceğiniz anlamına gelmektedir.

 

 

Cumhur ÇETİN

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir






 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2015, 15:11

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
HÜSEYİN BODUR............
HÜSEYİN BODUR............ - 9 yıl Önce

i̇nanin bu i̇nsanlari bende dahi̇l detayli bi̇r şeki̇lde bi̇lgi̇lendi̇ri̇yorsun..gerçekten bu i̇şler anlaşilmasi çok güç olan konulardir...seni̇ tebri̇k edi̇yorum...her ay deği̇şen tami̇mler, tüzükler,yönetmeli̇kler artik neyi̇n,nasil,ne zaman yapilmasi gerekti̇ği̇ne ulaşilmasinda en büyük engeldi̇r..si̇z bunu başariyorsunuz Allah razi olsun..emeği̇ni̇ze,kalemi̇ni̇ze ve o güzel yüreği̇ni̇ze sağlik,,i̇yi̇ki̇ si̇zi̇n gi̇bi̇ bi̇lgi̇yle doantilmiş bi̇zlere yol gösterecek hemşehri̇mi̇z var.....sevgi̇,yle kal i̇nşAllah di̇yor, gözleri̇nden öpüyor, başarilariniz dai̇m olsun temenni̇ ve di̇lekleri̇mle hoşcakal...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

banner381
SIRADAKİ HABER