Laleli Mustafa Paşa

                Çelebi Mustafa Efendi'nin kardeşidir. Kalemden yetiştirilerek hacegan ''efendi'' olmuştur. 1769/1770 de silahtar katibi, Mart 1772 de yeniçeri katibi, Temmuz 1774 de tersane emini, 1775 de matbah emini ve 1781 de sadaret kethüdası oldu. 26 Ocak 1782 de azledildi. O sene ikinci defa matbah emini, 1783 de sipah katibi, ardından Çavuşbaşı oldu, Aralık 1785 de azledildi. Mayıs 1786 da defter emini, Mayıs 1788 de tevkii ve sonra Çavuşbaşı vekili olup azilden sonra yine mecalis-i mükalemeye memur edilmiştir.

                  Lalelili Mustafa Efendi'nin ölümünden sonra, kendisini Mustafa Efendi'nin kız kardeşi olarak tanıran Hatice adındaki kadın verdiği tarihsiz dilekçesinde, aslen Ahıska'da sakin olduklarını, biraderleri devlet ricelinden Laleli Mustafa Efendi ve Çelebi Mehmed Efendi'nin kendisini ve kimsesiz olan biraderzadesi Salih'i İstanbul'a getirip geçinmelerini üstlendiklerini, Çelebi Mehmed Efendi'nin memuriyeti icabı taşraya çıktığını, Mustafa Efendi2nin ölümü ile Salih'in ve kendisinin kız erkek altı çocukla çaresiz kaldığını belirterek geçinebilmeleri için maişet tahsisi talebinde bulunmaktadır. Bu dilekçeden Lalelili Mustafa Efendi'nin aslen Ahıskalı olduğu, devlet ricalinden Çelebi Mehmed ve Hatice adlarında bir kardeşinin varlığını teyid etmektedir.

                Lalelili Mustafa Efendi'nin ölüm tarihi meçhul kalmakla birlikte 1788 ile 1798 yılları arasında olduğu kanısındadır. Haydarpaşa'da medfundur. Bilgili, doğru ve sadık bir kimse olarak bilinirdi. Mühürdarı Nasri Hasan Efendi'dir. Layihasında, yeniçeri piyade askeri olarak eski parlak durumlarına ağaları marifetiyle yapılacak düzenlemeler sayesinde gelebileceğini ileri sürerek, askerin gitgide disiplin altına alınmasına dikkat edilmesini tavsiye etmektedir.


 

[email protected]              
Araştırmacı Yaza
  Volkan Yaşar Berber

 

YORUM EKLE