LİDYA UYGARLIĞINDA PARA

              

           141 yıl süren Lidya Uygarlığının en önemli olaylarından biri kuşkusuz paranın bulunuşudur. Lidyalıların uygarlık tarihine yaptıkları en güzel armağan olan paranın bulunuşuyla, ilkel değiş-tokuş yöntemi de rafa kalkar. İlkçağ ekonomisi yeni gelişmelere gebedir artık Elektron denilen, altın-gümüş karışımı bir madenden yapılan Lidya sikkelerinin görünümü baklayı andırı. Bu önemli buluş kısa bir süre sonra Yunanlılarca benimsenip kullanılmaya başlanır.

 

           Anadolunun batı yakasında, Gediz ve Küçük Menderes vadilerini içine alan bölgede yaratılan Lidya uygarlığı, görkemin zenginliğin ve kültürel etkinliklerin doruğa ulaştığı bir uygarlıktır. Lidya Krallığını bu denli zengin kılan, o dönemin siyasal yapısı içinde önemli bir yer kazandıran öğe, Paktolos Çayı nın (Bügünkü Sertçay) sürüklediği kumlarda bolca bulunan altındır.

 

          Altın işçiliğiyle ilgili buluntularda, çeşitli tümülüslere bırakılan ölü armağanları oluşturur. Altından yapılmış giysilere takılan bezemeli levhalar, düğmeler, rozetler, boncuklar, küpeler, şeritler konuya ilişkin tipik örneklerdir. Lidya uygarlığı buluntuları arasında fildişi ve altın oymacılığıda önemli bir yer tutar.

 

[email protected]

Araştırmacı Yazar

Volkan Yasar Berber

 

YORUM EKLE