VAHİDEDDİN

 Sultan Mehmet Reşadın vefatı üzerine Abdülmecidin en küçük oğlu Mehmed 36, ıncı Osmanlı padişahı olarak tahta geçti. Gümüş paraların tuğrasında ''Han Mehmed Vahideddin bin Abdülmecid El Muzaffer Daima '' ibaresi mevcuttur. Arka yüzünde '' Azze Nasara hu Duru be fi Kostantaniye 1336 '' yazılıdır. Vahdeddin tahta geçmesini müteakip 20,10,5.2 kuruşluk olmak üzere gümüş parada çıkarılmıştır.

 

  Bu devirde Vahdeddinin padişahlığı şekli olmuş ve Atatürk ün başında bulunduğu milli mücadele harekatında Anadolu zaman zaman istanbul ile irtibatını kesmiştir. Son Osmanlı Padişahının devrinde bilhassa 1920-1921 ve 1922 senelerinde para darp işleride pek az çıkarılmıştır. Bununla birlikte Vahideddin sadece iki sene bastırabildiği gümüş 20,10,5 ve 2 kuruşlar pek azdır.

 

   Vahideddin in 22 Kasım 1922 de İngiliz Harp gemisi ile İstanbulu terk edip gitmesi ile Osmanlı Aliyyenin ve Osmanlı Hanedanının son gümüş paraları H:1337-M:1919 senesinde üretilmiş ve tarihe karışan bir Aliyyeyle beraber nihayii ve en güzel şeklini bulan Osmanlı gümüş paralarının üretimi sona ermiş olup, bir devir böylece kapanmıştır. Hayırla geçmişimizin anılması temennisiylen;

[email protected]

Araştırmacı Yazar

Volkan Yaşar BERBER

YORUM EKLE