VESTAL

                   Roma, aslında Yunan siteleri örneğinde küçük bir şehirdi. Ziraatle geçinirdi. Hızla büyük bir devletin başkenti olmaya yüz tuttu. Her sene eyaletin Cumhuriyete katılması, Romalı vatandaşın hayatına yeni unsurlar kattı. Roma'nın devlet teşkilatı, dünyanın en muntazam ve gelişmiş müessesesi olarak kabul edilmekteydi. Vesselam Ordu Tribunu, kensor, kuestor, edil, pretor, senatör, konsül, pleb tribunu v.s bir çok teşkilatı tamamlayan etmenler vardı.

                  Roma'da dine de önem ve özen artmıştı. ''Vestal'' denen rahibeler vardır. Bunlar kendilerini Ateş tanrısı olan Vesta'ya vakfetmiş 6 genç kızdır. En asil ailelerin kızları arasından yaşları 6 ile 10 arasında iken seçilir ve 30 yıl boyunca dini hizmette kalırlar. Bu hizmet büyük şeref sayılır ve geniş imtiyazlar tanınırdı lakin mesuliyetleri ağırdır. Mabetteki ateşin sönmesine sebep olurlarsa çok ağır cezalandırılırdı. Hatta diri diri toprağa gömülürlerdi. Şimdiki Vesta mabeti Roma2da Forum'da bulunmaktadır. Kubbesinin şekli eski roma kulübelerinin damlarını andırmaktadır. Romalılar, basit kulübelerde dahi bir köylü hayatı yaşadıkları eski yüzyıllarda bile ateşin sönmemesine çok dikkat ederlerdi ki eski bir kült geleneği haline gelmişti.

                    Kutsal alev, ailenin devamlılığının sembolü idi. Genç kızlar bu ateşin hizmetinde bulunurlardı. Bugün Romalı 6 kutsal rahibenin en büyük imtiyazı, ölüm cezasını hak etmiş suçları bağışlama hakkıdır. Böyle bir suçu ''Vestal'' denen bu rahibelerden birine sığınmaya muvaffak olursa, hayatı bağışlanır. Yeni hizmete giren genç vestaller, tam 10 yıl eski rahibeler tarafından mabede yakın bir evde yetiştirilir. Bu müddet geçtikten sonra 6 vestal den biri olurlar. Yeni vestal hizmete alınınca, en eskisi hizmetten çıkarılır. 30 sene boyunca bu rahibeler evlenemezler.

 

[email protected]                                 

Araştırmacı Yazar

 Volkan Yaşar Berber

 

YORUM EKLE