Tarihimizde Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu "Tarihimizde Doğru Bildiğimiz Yanlışlar" konulu konferans düzenledi.

Tarihimizde Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

  Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu tarafından 30 Ekim Çarşamba günü saat 14.00’da Gerze Belediyesi, Kültür ve Sanat Merkez’in de "Tarihimizde Doğru Bildiğimiz Yanlışlar" konulu konferans düzenledi. Konferansa Gerze İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Genç, Gerze Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr Halil Turgut, Gerze Liman Başkanı Rüstem Akça okul müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konferansını sunan Sinop Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ekrem Memiş konuşmasında; "Değerli dinleyenlerim, öncelikle tarih bize doğru öğretilmiyor. Yıllardır hep aynı kitapları okuyoruz. Son 50 yıl içerisinde keşfedilen belgelerle bilgilerin düzeltilmesi gerek. Her şeyden önce üzerinde yaşadığımız topraklardan haberdar değiliz. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk bu konuya önem verip ve tarihin araştırılmasını istedi ve bunun için Türk Tarih kongreleri düzenledi. Ölümünden sonra 1980'li yıllardan sonra tekrar çalışmalar başladı. Türk milletinin büyük devletler kurduğu batılı kaynaklara dayandırılarak yazıldı. Bu objektiflikten uzak bir yaklaşım Türklerin kaynaklarına da yer verilerek yazılmalı. Dikkate alınması gereken bir konuda Türklerin birçok coğrafyada yaşamış olması. Belirli bir zaman diliminde bütün olarak incelenemez. Türkler sarı ırktan oldukları için Avrupa'da ikinci sınıf insanlar olarak, medeniyet düşmanı olarak görülüyor ve Anadolu'nun Türklere ait olmadığı dile getiriliyor. Eksiklerimizden bir tanesi de Türk Tarihi mümin tarihi olarak incelendi aslında millet tarihi olarak incelenmesi gerek çünkü İslamiyetken öncede Türkler vardı. Orta Asya’dan başlayan seyri izlemek katkılarını belirtmek gerekiyor. Atatürk yalnız kendi milletimizin tarihini değil dünyayı ele alan evrensel tarihi benimsiyordu.

Bilgi hatalarının düzeltilmesi, doğruların öğretilmesi, kitap yazarlarının akıcı anlaşılır tarih kitapları yazmalıdırlar. Galibiyetler ruhumuzu okşuyor ama mağlubiyetlere de yer verilmeli. Tarih kitaplara başa gelen iktidara göre yazılmamalı objektif olup doğrular yazılmalı. Beni sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederim."dedi.

Konferans sonunda dinleyicilerin soruları cevaplandı ve Sinop Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Ekrem Memiş'e teşekkür çiçeği takdim edildi.
















Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2013, 08:51
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER