Faydalı Sonbahar Meyvesi Muşmula

Sonbahar mevsiminin faydalı meyvesi olan muşmula(Töngel) tezgâhlarda görülmeye başlandı.

Faydalı Sonbahar Meyvesi Muşmula

  İlçemiz pazarında sıkça görmeye başladığımız sonbahar mevsiminin en sevilen meyvelerinden biride Muşmula olarak bilinen ve yöremizde töngel adı verilen meyve. Töngel ormanlık alanlarda doğal olarak yetişmekte. Bunun yanında kültüre alınarak yetiştirilen daha iri meyveli töngeller pazarda, manavda satılmakta. İlk koparıldığında buruk bir tat verdiği, bir süre bekletildikten sonra yumuşayıp lezzet bıraktığı meyvenin kilosu 2.50 Krş olarak satılmakta.

  Töngelin faydaları; Bağırsakların ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağladığı, böbrek ve mesanedeki kum taşları dökmeye yardımcı olduğu, bağırsak iltihabına karşı faydalı olduğu, mideyi kuvvetlendirdiği, kan dolaşımını düzenlediği, gaz giderici olarak faydalı olduğu, sinirleri güçlendirdiği olarak sıralanmakta. Ayrıca yaprağının kaynatılıp içilmesi halinde şeker hastalığına iyi geldiği, töngel çekirdeğinin idrar artırıcı özelliği olduğu, böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalı olduğu bilim adamları tarafından söylenmekte.

Pazarda satılan sebze ve meyve fiyatları; Marul, maydanoz, mısır, karalâhana, 1 TL, pırasa, yeşil soğan 1.50 Krş, tereyağı 20 TL, ıhlamur, ıspanak, armut 3 TL, fasulye 4 TL, kabak, piretun 2.50 Krş, böğürtlen 5 TL, tarhana 8 TL, kesme makarna 6 TL olarak satılmakta ise de pazarlık yapılabilmekte.











































Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2013, 20:46
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER