Sinop'ta Turizm atağı.

KUZKA ile Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli yürütülen bu proje kapsamında Sinopta 80 köy turizme kazandırılıyor.

Sinop'ta Turizm atağı.
   Turizme uygun köylerdeki bu dernekleşme faaliyeti ile yaz sezonunda toplam 1500 yatak kapasitesi Sinop'un köy turizmine hizmet vermesi hedeflenmektedir.

   Projenin mimarı Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr Emin Kuru “ Kültür ve Turizm Bakanlığı ile KUZKA kapsamında hazırladığım bu proje;

   Köyünden büyük şehirlere göçmüş olanlarla köyünde yaşayanları üretime dönük iş birliği çerçevesinde bu derneklerin çatısı altında yeniden buluşturmayı hedeflemektedir.

   Projenin İlk ayağı Aliköy’de kurdele kesimi ile başlatıldı. Aralarında; Sinop Vali Yardımcısı Hıdır Kahveci, Ayancık Belediye Başkanı Ayhan Ergün ve Ayancık Kaymakımı Suat Yıldız ile çok sayıda vatandaş ve basın mensuplarının yanı sıra;Bahçeköy, Bakılızaviye, Karacaköy muhtarları ile bir çok köyün muhtarıda açılışa katıldı.

   Projeyi hazırlayan Prof. Dr Emin Kuru ; "Organik Ürün Destekli Ev Pansiyonculuğu" köyde kurulan bu dernekler tarafından yürütülecektir. Proje, evvel köylerde merkez dernekleri şeklinde; adı geçen köyün göç ettiği şehirlerde ise; şubesi açılmak suretiyle çalışma yürütülecektir. Böylece büyük kentlerden köylere turizm hareketi sağlanacaktır.Köylerde boşalan okullar dernek faaliyeti için merkez ve evlerde turizm için pansiyon hizmeti olarak değerlendirilecektir.

   Bu derneğin açılışıyla Sinopun köylerindeki ev pansiyonculuğunun örgütlü hale gelmesinin ilk adımı atılmıştır.
   Milli Eğitim Bakanlığı'nın taşımacılık sisteminden dolayı kapattığı köy okulları bu proje ile yeniden içtenlik kazanacaktır.
   
   Ulusal ve Uluslaraarası Üniversite faaliyetleri, özel sektör ve kamu kuruluşları, hizmet içi tekamül kursları, eğitim ve öğretimi sıkıcılıktan çıkartmak için okullar ve dershaneler artık bu köy okullarını kullanabilecek.
 
   Evler dinlenme amaçlı kullanılırken aynı zamanda balayı evleri,walter travel gibi doğa düşkünlerine hizmet verirken, ayrıca sağlık turizmine hizmet veren konaklama yerleri olarakta kullanılabilecektir.
 
   Köylerin doğal ortamında toplanabilen "böğürtlen, ebegümeci, kuşburnu, kekik, sahalep" gibi doğal yenilebilir enerji kaynakları dernekler tarafından toplatılarak İstanbul’da Sinoplu Sanayici ve İşadamları tarafından Vefa’da bulunan Sinoplular organize pazarında yada “Sinoplular organik ürünler" marketler zinciri kurularak pazarlanacaktır.

   Öte yandan her köy derneği, üyelerinin evini pazarlayacak ve işletecek yada ev sahipleri aynı işlevi kendileri yapabilecek.Her köy turizm standartlarına uygun en az 50 yatak kapasitesi bulundurmak zorundadır.

   Projem; insana hizmet veren, insana ve üretime dönük bir proje olup; köylümüzün pansiyonunda turizm amaçlı misafir ettiği sosyal gruplarla diyaloğ kurma fırsatı vereceğinden dolayı aynı zamanda sosyal çevre edinmeyede hizmet edecektir.”diye konuştu.

   Proje kapsamında Ayancık Kaymakamı ve Belediye Başkanı konuşmasını yaptıktan sonra, Sinop Vali Yardımcısı Hıdır Kahveci "Bu projeyi hazırlayanlara ve katılımcılara katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim." diye konuştu..


Haber: Sinop Gündem.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2012, 12:35
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER