Bir Direniş Öyküsü

Samsun Elektrik Mühendisleri Odası öncülüğünde "Termik santrallere karşı Gerze deneyimi" adlı panel Samsun Elektrik Mühendisleri Odasının konferans salonunda yapıldı.

Bir Direniş Öyküsü

  Samsun Terme için planlanan ve daha hiç kimsenin üstlenmediği ve iktidar partisi ve muhalefet partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının karşı çıktığı Terme kömürlü termik santrallere karşı, neler yapılabilir, daha önce termik santrale karşı mücadele veren Sinop Gerze'den katılan Yeşil Gerze Çevre Platformu'nun deneyimlerinin konuşulduğu bir panel düzenlendi.

  Panele Samsun Mimarlar Odası Şubesi, Samsun Elektrik Mühendisleri Odası, Yeşil Gerze Çevre Platformu, Sinop Nükleer Karşıtları Platformu, Terme Çevre Platformu, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Panelde ilk konuşan Yeşil Gerze Çevre Platform Sözcüsü Şengül Şahin; "Termik santrallere karşı ilk önce kadınların örgütlenmesi gerektiğine ve kadınsız hiç bir eylemin ve dayanışmanın başarıya ulaşamayacağına ve Gerze’de kapı kapı dolaşarak ilk önce kadınlara ulaşıldığına dikkat çekerek çevre konularında kadının daha bilinçli olması gerektiğini" anlattı.

İkinci konuşmacı Gerze de yapılaması planlanan Yaykıl köyü muhtarı Ahmet Tiryaki söz aldı. Tiryaki; "İlçenin belediye başkanı benim köylüm beni çağırdı, bizim misafirperverliğimiz çok önemli. Biz bunlara hoş geldin dedik borçlu çıktık, ben bunlara bir tabak çorba ısmarladım, ayrılma zamanı fotoğraf çektirdik, çektirdikten sonra muhtarda bizimle dediler.  Ankara'daki ÇET raporu toplantısında bak bakalım sizin yanınızda mıyım yoksa ne taraftayım diyerek safımı belirledim. Bu konularda dik durmak önemlidir diyerek" sözlerini tamamladı.

Yaykıl köyü sakinlerinden Şükran Aksu’un ise " Biz mücadeleyi yaparken ineklerimizi sağamadık, yemek yapamadık, çadırda yattık kaktık, gelen arabaların önüne yattık, ama mücadelemizden vazgeçmedik" diyerek sözlerine son verdi.

Sinop Nükleer Karşıtları Platformu sözcüsü Zeki Karataş; " İki tane kobalt çubuğuna sahip çıkamayarak iki vatandaşımızın ölümüne sebep olan Türkiye, şuan nükleer santral yapmasına izin veremeyiz ve vermemeliyiz" dedi.

Son olarak Terme Çevre Platformu adına söz alan Zekai Atunpala ise " Bizim hikayemiz 12 Ağustos'ta  Belediye Başkanımız Şenol Kul beyin bizi bilgilendirmeye başlamasıyla başlıyor. 12 Ağustos'ta bilgilendirilmemizin ardından 14 Ağustos'ta ÇET raporu toplantısı yapılmak istendi ama Terme halkı o toplantıyı yaptırmadı. Bu toplantı ardından Terme'de "Terme Çevre Platformu" oluşturarak hemen çalışmaya başladık, sağdan soldan spontane bilgilerle yol bulmaya çalışıyoruz, Yeşil Gerze Çevre Platformunun tüzüğünü kendi tüzüğümüz olarak kabul ederek mücadelemizi bu yolda sürdüreceğiz" dedi,

Panel sonradan sohbet havasında gelişerek ve soru cevap olarak ortak fikirlerin oluşması ve Terme Çevre Platformu sözcüsü Zekai Altunpala'nın Yeşil Gerze Çevre Platform sözcüsü Şengül Şahine ve mimarlar odası başkanı İshak Memişoğlunun ise termik santrale karşı mücadele eden tüm Gerzeli kadınlar adına Şükran Aksu’ya  çiçek vermesiyle son buldu.

Kaynak: Samsun Postası.













Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2014, 15:06
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER