Paralar Ne Oldu?

Seçim Sürecinde Toplanan Paralara Ne Oldu?

Paralar Ne Oldu?

CHP Grup Başkanvekili ve Sinop Milletvekili Engin Altay, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na seçim sürecinde yapılan harcamalar ile ilgili ayrıntılı bir soru önergesi sundu.

Altay'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yapılan harcamalar ile ilgili soru önergesi:

“19.01.2012 tarih ve 6271 sayılı ile Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu kabul edilmiş ve 26 Ocak 2016 tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanmıştır. 10 Ağustos 2014 tarihinde ise bu kanun hükümlerine ilişkin ilk Cumhurbaşkanlığı Seçimi gerçekleştirilmiştir.

Kanunun 14.maddesi Adaylara yardım başlığıyla adayların toplayacağı yardımların usulü ve kullanımı belirlemiştir. Yasa başlığının 6.Fıkrası “Seçim hesapları ile bağış, yardım ve harcamalara ilişkin bilgi ve belgeler, seçim sonuçlarının kesinleşmesini izleyen on gün içinde Yüksek Seçim Kurulu’na sunulur. Yüksek Seçim Kurulu, bir ay içinde, seçim hesaplarını inceler ve varsa usulsüzlükleri ve öngörülen limitlerin aşılıp aşılmadığını tespit eder. Bu aşamada tespit edilen eksikliklerin giderilmesi amacıyla Yüksek Seçim Kurulu tarafından adaylara uygun bir süre verilir. Alınan bağış ve yardımlardan belirlenen limiti aşan miktar ile harcanmayan kısım hazineye intikal ettirilir. Kurul bu görevi yerine getirirken Sayıştay’dan ve gerekli görülen diğer ilgili kamu kurumlarından yardım alabilir.” Şeklinde düzenlenmiştir.

1)      Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine katılan adaylar ne kadar bağış ve yardım toplamıştır? Toplanan bağış ve yardımlar (miktar-kişi vb.) detaylı olarak açıklanacak mıdır?

2)      Adayların harcama türleri neler olmuştur? Bu harcama kalemlerine ne kadar masraf yapılmıştır?

3)      Toplanan paralardan harcanmayan miktarlar yasada belirtildiği gibi işlem görmüş ve hazineye devredilmiş midir? Aday bazında devredilen miktarlar kaç TL’dir?

4)      Seçim kanuna aykırı olarak kamunun olanaklarını kullanan aday olmuş mudur? Adaylara lojistik destek sağlayan kamu kurum ve kuruluşları var mıdır? Var ise ilgililer hakkında bir işle yapılmış mıdır?

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2014, 15:34
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER