Bunu adı “Ekmek Kavgası”

Gerze en küçük iş yerini çalıştıran esnafımız, bir ayakkabı ustası.

Bunu adı “Ekmek Kavgası”

Hakan Çakır, Gerze’nin en eski binalarından birinde, başını sokabildiği küçük bir dükkânda zanaatı ile hayat mücadelesi veriyor. Dükkâna girdiğiniz andan itibaren çok ilginç yazılar ve objeler sizi karşılıyor. Bunlardan bir tanesi 53 numara bir erkek basketbol ayakkabısı. Diğeri ise ayakkabı tabanından yapılmış bir saat.

           Sizi tanıyabilir miyiz?

-          Ben, Hakan Çakır. 40 yaşındayım. Gerze’nin Yaykıl köyünde doğdum. Evliyim ve bir çocuk babasıyım. İkinci kez baba olmaya hazırlanıyorum.

Ne kadar süredir bu mesleği yapıyorsunuz?

-          1996’dan beri İstanbul’un çeşitli ayakkabı fabrikalarında üretim bölümünde çalıştım.

Gerze’deki işyerinizi ne zaman açtınız?

-          Gerze’deki iş yerimi 17 Temmuz 2010’da açtım. Yani 4 senedir Gerze’de bu işi yapıyorum.

Bu iş yerinde hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz?

-          Ayakkabı ve çanta tamiri, ayakkabı boyaması, ayakkabıları kalıp ile büyütme ve küçültme işlemleri, fermuar dikimi, deri kaplama, deri mont tamiri ve boyaması, büyüklü küçüklü valiz onarımı ile halı, paspas ve battaniye kenarlarına overlok çekimi işlerini yapıyorum. Ayakkabı keçesi ve bağcığı satıyorum. Gerçek deri olan ortopedik tabanları bay-bayan ayakkabılarına yerleştiriyorum.

İş yeriniz hangi saatlerde açılıyor?

-          Yaz aylarında sabah 08.00-21.00 arası, kış aylarında ise 07.30-20.00 saatleri arasında işimin başında oluyorum. Yalnızca Pazar günü dükkân kapalı. Müşterilerimin acil bir işi olduğu zaman telefonumu aradıklarında dükkânımı açarak kimseyi mağdur etmemeye çalışıyorum.

Size yardımcı olan bir elemanınız var mı?

-          Hayır, hiç eleman çalıştırmadım.

Gerze’nin en eski ve en küçük tarihi binalarından birinde çalışıyorsunuz. Çalışırken problem olmuyor mu?

-          Gerze’nin en eski binalarından birinde kira ödeyerek çalışıyorum. Dükkân küçük olduğu için halı overloğu yaparken biraz sıkıntı yaşıyorum. Halılar kapını dışına doğru çıkıyor. Fakat merkezi konumundan dolayı bu dükkândan ayrılıp büyük bir dükkâna çıkmayı şu an için düşünmüyorum.

Birçok esnaf yaz aylarında işlerinde artış olduğunu belirtiyor. Sizin için bu durumu nasıl değerlendirmemiz gerekiyor?

-          Yaz aylarında işlerimde maalesef bir artış yaşanmıyor. Müşteriler, yaz aylarında ayakkabı tamirinden çok halı overloğu için geliyor. Seyyar olarak mahalle aralarında dolaşarak overlok işi yapan vatandaşlar olduğu için overlok işi de çok sık yapamıyorum.

Dükkânın kapısından girdiğimiz an duvarlardaki değişik afişler ve objeler bizi karşılıyor. Bunlar ile ilgili neler söylemek istersiniz?

-          Gazete ve dergilerde gördüğüm ilginç yazılardan hoşuma gidenleri dükkânımın duvarlarına yapıştırıyorum. Bu dükkânda gördüğünüz birçok resim ve obje bana hediye edildi. Birçoğu dükkâna gelen müşterilerin ilgisini çekiyor ve fotoğrafını çekerek sosyal medyada paylaşacağını söylüyor.

Bu dükkân ile ilgili unutamadığınız ve paylaşmak istediğiniz bir anınız var mı?

-          Bu dükkân, Gerze’nin en eski tarihi binalarından biri. Hatta kimileri 100 senelik olabileceğini söylüyor. Bundan 2 sene önce binanın çatı tadilatı yapılıyordu. Tadilat zamanında bitirilmediği için sağanak yağış dükkânımın tavanlarından damlamaya başladı ve dükkânı su bastı. Maddi olarak çok fazla kaybım olmadığını söyleyebilirim.

Birçok esnafın dükkânının temek parçası olan televizyon bu dükkânda nerdeyse görünmeyecek kadar küçük. Bunun bir nedeni var mı?

-          Bu dükkânda gördüğünüz neredeyse bütün eşyaların bir maneviyatı var. Bu televizyon da bana rahmetli bir arkadaşım tarafından hediye edilmişti. Zaten iş yüküm çok fazla olduğu için televizyon seyretmeye de zamanım kalmıyor.

Gazetemiz vasıtasıyla söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

-          Ne yazık ki ayakkabılarını tamir edilmesi için bırakıp 3 senedir teslim almaya gelmeyen müşteriler oluyor. Lütfen ayakkabılarını tamir ettirmekten vazgeçen vatandaşlarımız bana bu konuda bilgi versin. Böylelikle gereksiz malzeme kullanımının önüne geçebilirim.

-          Ben işimi severek yapan bir esnafım. Müşterilerimi geri çevirmek istemediğim için elimden geleni titizlikle yapmaya çalışıyorum. Bu sayede de tavsiye edilen bir isim haline geliyorum. Herkese teşekkür ediyorum.
Haber: Özge İnce





























 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2014, 09:32
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER