Ocak Ayında Meyve Verdi

Cemal Yıldız’a ait Yaykıl Mevkiinde bulunan Koca Reis Meyve Çiftliğindeki elma fidanlarının bazıları Ocak ayında meyve verdi.

Ocak Ayında Meyve Verdi

  Bilgisine başvurduğumuz Gerze Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Karadeniz konuşmasında,” Bitkilerin özellikle meyve ağaçlarının kış soğuklarına fazla ihtiyaç göstermeyen türlerde kısa süreli birkaç günlük hava ısınmasının bazı türlerin meyve gözü oluşturmasına sebep olur.

Yumuşak çekirdekli meyvelerde ( elma, armut, ayva ) ve üzümsü meyvelerde bitkilerin susuzluğa ve kurağa maruz bırakılarak meyve gözü oluşturulur. Bu yolla göz oluşan meyveler mevsim itibari ile yeterli olursa çiçek açıp meyve verirler.

Ancak bu durum yöremizde Temmuz ayı sonrası oluştuğunda meyveler olgunlaşmadan kış ayına girerler. Benzer etki yani soğuk hava etkisi önce bitkinin susuz bırakılması sonradan bol sulanması ile de oluşabilir.

Yöremizde meyve ağaçlarının yazın belli döneminde su ihtiyacının karşılanmaması nedeniyle bitki genetiğine uygun olarak neslini idame için meyve gözü oluşturur. Akabinde sulama veya yağmur etkisi ile çiçek açıp meyve vermektedir.

Bu durum özellikle tarım tekniğinde limon ağaçlarında kullanılarak yılda 2 kez limon alındığı bilinmektedir. Bu duruma bitkilerde kuraklık etkisiyle ölüm etkisi yaratma ve bitkilerin çiçek gözü açmasına ve meyve vermesine sebep olan durumdur.

Yöremizde görülen elma ve armutlarda ikinci meyve verme olayı tamamen meyve ağaçlarının susuz kalmasına daha sonrada yağmur ve sulamayla su ihtiyaçlarının karşılanması ile ortaya çıkan durumdur.

Bu vesile ile söylemek gerekir ki, Güney sınırlarımızı oluşturan iç ilçeler ve Samsun ilimizin ilçelerinde olduğu gibi Gerze ilçesinde de sulama ihtiyacını karşılamaya dönük tarımsal kuraklığı yok edebilmek için bitkilerin üretim ve gelişme döneminde su ihtiyaçlarının karşılanması için su birikimi sağlayacak ve sulamayı gerçekleştirecek su kaynaklarını değerlendirmeye  dönük yatırımların Gerze ilçesi içinde gerçekleştirilmesi gereklidir.” dedi.










Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2014, 08:54
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER