Bankalar Kredide kitlendi.

Kefillik için eşinin rızasını alamayanlar ekim ayını bekleyecekler

Bankalar Kredide kitlendi.

  26 Temmuzda yayımlanan, “Annenizin rızası olmadan babanız size kefil olamaz” başlıklı haberimizde; 6098 sayılı yeni borçlar kanununda yapılan değişiklikle kredi kullananlara kefil olan kişilerin evli olması durumunda kefil olacak kişinin kefilliğine eşinin de yazılı rıza göstermesi gerektiğini duyurmuştuk.

Yeni kefillik şartları bankalardaki krediyi kitliyor

Yeni kefillik sisteminden bankalardan kredi kullanan şirketler ve bankalar etkilendi. Nedeni şu, söz konusu düzenleme sadece bireylerin birbirlerine kefil olmasını değil, şirket ortağının da, şirket adına düzenlenen  kredi sözleşmelerini kefil sıfatıyla imzalamasını da engelliyor. Şöyle ki A şirketi bankalardan kredi kullanmak istiyor, bu durumda kredinin şirket tarafından ödenmemesi riskine karşı bankalar, şirket ortağının da şahsi olarak kefil olmasını istiyor, aksi durumda krediye onay vermiyor, hal böyle olunca evli ve birlikte yaşayan eşler bankaya götürülerek yazılı rızası alınabiliyor ve problem ortadan kalkıyor. Ancak henüz boşanmamış ve başka ilde ya da ülkede ayrı yaşayan eşin rızasının alınamaması hem kredi kullanmak isteyen işletmeleri hem de kredi veren bankaları olumsuz etkiliyor kısaca yeni kefillik sistemi banka kredilerini kitliyor.

Yeni Kefillik şartları Ekim ayında değişiyor

28.06 2012 tarihinde borçlar kanunun ilgili maddesinin(584.madde) tamamen yürürlükten kaldırılması için, CHP tarafından verilen yasa teklifi kabul edilirse yine eski sisteme dönülecek yani kefillikte eşin rızası aranmayacak. Ancak yasa teklifinin mecliste görüşülebilmesi için ekim ayının beklenmesi gerekiyor zira meclis 1 Ekimde açılıyor.

Konuya ilişkin görüşümüz; Aile kurumunu korumak ve mağduriyetlere sebebiyet vermemek adına ilgili kanun maddesi tamamen kaldırılmamalı, bir kişinin başka bir kişiye kefil olabilmesinde eşin rızası için belli asgari tutarlar belirlenmeli(Örneğin 10.000 TL ve üzerindeki kredilerde eşinin rızası aranmalı), şirket ortaklarının, şirketlerinin kullanacağı krediye kefilliğinde ise eşin rızası aranmamalıdır.


Haber: Cumhur ÇETİN

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

//www.facebook.com/SMMMCUMHURCETIN



Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2012, 08:58
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER