Kıdem Tazminatı Hangi Şartlarda Alınır

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Cumhur ÇETİN kıdem tazminatı hakkında bilgi verdi.

Kıdem Tazminatı Hangi Şartlarda Alınır

İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir

İstifa eden işçinin de kıdem tazminatı alabileceği hususu, 25.08.1999 tarih ve 4447 sayılı kanunun 45. maddesi ile 1475 sayılı İş kanunun halen yürürlükte olan 14. maddesinde yapılan düzenlemeye dayanmaktadır. 4759 sayılı kanun 3. maddesinde yapılan düzenlemeyle 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün sigorta primi bulunan belirli yaşını dolduran kadın ve erkelere yaşlılık aylığı bağlanacağı (emekli olabilecekleri) hüküm altına alınmıştı. (bkz. 506 Sayılı Kanun Geçici 81.md.)

Düzenlemeye göre bu gün itibariyle;

1-Sigortalı işe ilk giriş tarihiniz 08.09.1999 ve öncesi ise,

2-Sigortalılık süreniz 15 yıl (bu sürenin aynı işyerinde geçirilmiş olması şart değil) ve üzerinde ise,

3-Sigorta prim gün sayınız 3600 gün ve üzerinde ise,

4-Bir işyerinde en az bir yıldır sigortalı olarak çalışıyorsanız ve işyerinizden tazminat alarak ayrılmak istiyorsanız, öncelikle SGK’nın ilgili müdürlüğüne başvurarak  ‘‘Kıdem Tazminatı Alabilir’’ yazısı almanız ve bu yazıyı işyerinize vermeniz gerekiyor.

15 yıl 3600 gün uygulaması

Örnek: Sigortalı işe ilk giriş tarihim 01.01.1998, sigorta prim gün sayım 3650’dir. 5 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum istifa etsem kıdem tazminatı alabilir miyim? Şayet alabilme şansım varsa nasıl bir yol izlemeliyim? Kıdem tazminatı aldıktan sonra başka bir işyerinde tekrar çalışabilir miyim? 

Söz konusu işyerinden 5 yıllık kıdem tazminatı alabilmeniz için durumunuzu inceleyelim:

1- Sigortalı işe ilk giriş tarihiniz 08.09.1999 ve öncesi mi?

 İşe giriş tarihiniz 01.01.1998 olduğundan 1. şartı sağlıyorsunuz.

2-Sigortalılık süreniz 15 yıl (bu sürenin aynı işyerinde geçirilmiş olması şart değil) ve üzerinde mi? 

Bugün yani 26.07.2013 tarihi itibariyle 15 Yıl 6 Ay 26 Gün sigortalılık süreniz olduğundan 2. şartı da sağlıyorsunuz. 

3-Sigorta prim gün sayınız 3600 gün ve üzerinde mi? 

Bu gün itibariyle sigorta gün sayınızı öğrenmek için kimlik fotokopinizle bir PTT şubesine giderek e-devlet şifresi almanız gerekiyor. Söz konusu şifreyi kullanarak https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden gün sorgulaması  (4 A hizmet dökümü) yapmanız gerekiyor. Sigortalı gün sayınız 3650 gün olduğunu gördünüz, bu durumda 3.şartı da sağlamış oluyorsunuz.

4-Beş yıldır aynı işyerinde kesintisiz olarak çalışıyor musunuz? 

Bunu öğrenmek için 3. maddede açıkladığım gibi e-devlet şifrenizi kullanarak https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden sorgulama yapabilirsiniz.Gün sorgulaması yaptığınız ekranda çalıştığınız tüm işyerlerinin bir kod numarası bulunmaktadır.Eğer bu kadar prosedürle uğraşamam diyorsanız https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ internet adresinden kimlik bilgilerinizle hizmet dökümünüzü alabilirsiniz. Şayet dökümde çalıştığınız işyeri kod’u son 5 yıldır aynı ise siz aynı işyerinde 5 yıldır kesintisiz olarak çalışıyorsunuz demektir. 

******

Kıdem Tazminatı Alabilir Yazısı Alınması Şart

 Kıdem tazminatı alabilmek için tüm şartları sağlamış durumdasınız. Şimdi yapmanız gereken şey,  istifa dilekçenizi işyerinize vermeden önce SGK’nın ilgili müdürlüğüne başvurarak  ‘‘Kıdem Tazminatı Alabilir’’ yazısı almanız, söz konusu yazıyı alabilmek için aşağıdaki dilekçeyi SGK’ya vermeniz gerekiyor.

 

……….. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne

 

Kurumunuzda ……………… sigorta sicil numarası ve ……………TC kimlik numarası ile işlem görmekteyim. 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi gereği, dilekçe tarihim itibariyle , 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim ödeme süremin  bulunduğuna ilişkin bir yazının tarafıma verilmesini arz ederim.

Saygılarımla,

Ad-Soyad

 

******

İstifa Dilekçesi Yazılması Şart 

Yukarıdaki dilekçeye istinaden almış olduğunuz yazıyı, aşağıdaki örnek istifa dilekçesi ekinde işyerinize vermeniz gerekiyor. 

…………şirketi Müdürlüğü’ne

………………  tarihinden itibaren çalışmış olduğum işyerinizden SGK’dan almış olduğum ve ekte sunduğum yazıya istinaden ayrılmak istiyorum. Gereğini arz ederim.

Saygılarımla,

Ad-Soyad

 

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı son çalıştığınız yani ''Kıdem Tazminatı Alabilir'' yazısını verdiğiniz işyerinde çalışmış olduğunuz süreye göre hesaplanır. Son işyerinizde 5 yıldır çalıştığınız için alabileceğiniz kıdem tazminatı tutarı, 30 günlük brüt ücretinizin beş katıdır. 

Kıdem Tazminatı aldıktan sonra başka bir işyerinde çalışmaya başlayabilir miyim?

Konuya ilişkin son yargı kararları, 15 yıl 3600 şartlarını yerine getirerek emeklilik hakkı kazanan ve sadece yaşı bekleyen işçilerin daha sonra başka işyerlerinde çalışabileceği yönündedir.(Bkz.Yargıtay 22.Hukuk Dairesi 2012/10954,K.2013/909)

İşyerinizden ayrılıp ertesi gün rakip işyerine geçmemelisiniz, keza kıdem tazminatını aldığınız işyeri tarafından dava açılabilir kötü niyetli irade beyanında bulunduğunuz gerekçesiyle aldığınız kıdem tazminatını faizi ile birlikte geri ödemek durumunda kalabilirsiniz.

“Kıdem Tazminatı Alabilir” Yazısı Sadece Bir Defa Alınabilir 

 SGK’dan  “Kıdem Tazminatı Alabilir” yazısını bir defa alabilir bir defa kullanabilirsiniz. Yani söz konusu yazıyı alarak son çalıştığınız yerden kıdem tazminatı almışsanız bir daha 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi hükümlerinden yararlanmaz ve istifa etmeniz durumunda kıdem tazminatı da alamazsınız.


Haber: Cumhur ÇETİN
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2013, 13:38
YORUM EKLE
YORUMLAR
Neşe duman
Neşe duman - 5 yıl Önce

2019 tarihinde kıdem tazminatı bankadan nasıl alabilecegiz ?

banner381
SIRADAKİ HABER