Alican Denizciliği Anlattı

Gerze Meslek Yüksek Okulu Deniz ve Liman İşletmeciliği öğrencilerinden Alican Tutal Denizci olmayı anlattı.

Alican Denizciliği Anlattı

Bir Denizcilik Öğrencisi Gözünden "Türkiye'de Denizcilik Öğrencisi Olmak"

 

Lise son sınıfa gelmişsinizdir. Kafanızda binlerce soru. Ygs... Tercihler... vb vb. Zaman gelir ve tercihler yapılır. Sonra heyecanlı bir bekleyiş ve o an. Sonuçlar açıklanır.

Artık kafanız biraz daha karışmıştır. Çünkü maraton yeni başlamaktadır. Sağlık raporu, istenilen evraklar derken günler akıp geçer. Sonra bir otobüs terminali. Aileyle vedalaşma ve hareket vakti...

Hiç bilmediğiniz bir şehrin hiç bilmediğiniz bir ilçesine düşer yolunuz. Sudan çıkmış balık dersiniz ya aynen öyle olursunuz. Yorulmuşsunuzdur. Ama içinizdeki heyecan bu yorgunluğu bastırır. Öğrenci işlerini ararken gözünüz birden mankene takılır. Üzerinde üniforma vardır. Heycanınız katlanır. Sonra sora sora bulursunuz öğrenci işlerini. Evraklar verirler size ve belkide elleriniz titreyerek doldurursunuz. Mülakata yönlendirirler sizi ve o an kalbiniz iyice çarpmaya başlar. Sonrasında da işin en güzel yeri gelmektedir. "Üniformanız için beden ölçülerinizin alınması" Evet o herkesin hayranlıkla baktığı (hatta çoğu zaman imrendiğiniz ) üniforma artık sizindir. Göğsünüz kabarır. Terziden alır almaz üzerinize giyersiniz ve artık hedefiniz daha nettir hatta adınızın sonuna KAPTAN sıfatını eklemişsinizdir bile.

Sonrasında ilk gün heyecanı ile kalkarsınız sabah. Traş olurken eliniz titrer heyecandan. Okula gidersiniz. Girişte şanlı bir Türk bayrağı. Öğretmenlerinizde heyecanlıdır. Gelirler birer birer sınıfa ve önce kendilerini tanıtırlar. Sonra sırasıyla birbiriniz izler dersler. "Gemicilik.. Deniz Hukuku.. Yük işlemleri ve Gemi stabilitesi derken yeni bir dil öğrenmek zorunda kalırsınız. Gemide pencere yoktur “lumbuz” vardır. Kapı yoktur “kaporta” vardır.(çelik olanlar) Oda yoktur “kamara” vardır. Kaptan köşkü yoktur “köprü üstü” vardır. Geminin sağ tarafı yoktur “sancak” tarafı vardır. Sol taraf yerine de “iskele” taraf denir şeklinde kazırsınız aklınıza. Kendi kendinize tekrar edersiniz olur olmadık yerlerde.

Sonra askerliği andıran belli başlı şeyler öğrenirsiniz. Nasıl selam verilir. Komutlar nelerdir. Bir öğretmeninizle konuşmak için söze nasıl girersiniz. Size denizciliği öğretmek için sabırsızlanır öğretmeniniz ancak daha önemli bir müfredatı vardır buranın. "Önce doğru insan olmak" bunu size aşılarken öğretmenleriniz bir yandanda geçmişi 1000 yıla dayanan deniz örf ve adetlerini aktarırlar sizlere. Artık pişmeye başlamışsınızdır ve deniz herzaman olduğundan daha farklıdır gözünüzde.

Günler birbirini izlerken artık 2.sınıf olmuşsunuzdur. Yani abi/ablalığa adım atmışsınızdır. O gelen kardeşlerinize baktıkça ilk zamanlarınız gelir aklınıza ve duygulanırsınız hatta onlara yol gösterir,destek olur hakikaten abi/ablalık yapmaya başlarsınız.

Başka bir yandan da aklınızda belli başlı sorular vardır onlarla boğuşursunuz. "Kendimi nasıl geliştirebilirim ? Nasıl daha iyi bir denizci olabilirim? " gibi sorular kafanızda dönüp dururken sizde hayatınızın dümenini elinize alıp kendi rotanızı çizmişsinizdir. Artık bildiğiniz belli başlı şeyler vardır. Denizin bir ruhu olduğuna inanmaya başlamış ve verdiğini birgün geri alacağını benimsemişsinizdir. Her ayanaya baktığınızda sizinle gurur duyan aileleriniz canlanır gözünüzde ve evet ben KAPTAN adayıyım der göğsünüzü kabartırsınız. Çünkü bilirsiniz ki okulunuzun bitiminde elveda kelimesinin burukluğunu mavinin tonlarına hapsedebileceksiniz. Bileceksiniz ki siz artık eski siz değilsiniz. Kendine güvenen, ayakları üzerinde durabilen bireylersiniz.

Sonra durup düşünürsünüz denizcilik öğrencisi olmanın,ilerde mezun olduğunuzda gökyüzündeki mavi ile denizin mavisinin kesiştiği yerde bayrağınızı dalgalandırıp ülkenizi temsil etmenin nasıl gurur verici olduğunu ve belkide bu düşünce ile silgi tozları doluşmuş masanızda,kapanan göz kapaklarınıza inat sabahlayacaksınız derslerinizin başında.

Tüm denizcilik öğrencisi kardeşlerim ve abi/ablalarıma derslerinde başarılar diliyor,seferde olan tüm denizcilerimize Allah'tan selamet diliyorum. Unutmayalım ki "Deniz geleceğimiz,gelecek biziz ! "

Alican TUTAL

Sinop Üniversitesi

Gerze Meslek Yüksekokulu
Deniz ve Liman İşletmeciliği
Bölüm Öğrenci Temsilcisi

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2013, 10:08
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER