Gerzeli Dağcılar Sarıkamışı Unutmadı

Sarıkamış Allahuekber dağlarında şehit olan askerleri anma yürüyüşü (Yenikent-Kapaklı Tepe-orman içi- Çeçe Köyü) arasında gerçekleştirdi.

Gerzeli Dağcılar Sarıkamışı Unutmadı

  Yeşil Gerze Dağcılık Doğa ve Gençlik Spor Kulübü, 15 – 22 Aralık 1914 yılında Sarıkamış Allahuekber Dağlarında 60 bin askerin donarak ölen şehitlerin anısına Gerze Kapaklı Tepeden başlayarak Çeçe Sultana kadar anma yürüyüşü gerçekleştirdi.

Yeşil Gerze Dağcılık Doğa ve Gençlik Spor Kulübü Kapaklı Tepede iki dakika saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Kulüp Başkanı; Birol Sazak tarihi olayı anlattı:

“SARIKAMIŞ HAREKATI:1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars’ı Ruslardan geri almak için harekata katılan 60 bin asker donarak öldü.

Başkumandan vekili Enver Paşa büyük bir güçle, Rusları hiç beklemedikleri bir yerden, Allahüekber dağlarından aşarak vurmayı ve Kars’ı yeniden vatan topraklarına katmayı hedeflemişti.

Allahuekber dağlarının yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşüyordu. Allahuekber dağları, 37 bin şehit verilerek aşıldı ve Sarıkamış kuşatıldı. Sarıkamış kuşatma harekatı aşırı soğuk ve açlık yüzünden, hedef ele geçirilemeden, 5 Ocak 1915′de sona erdi.

Osmanlı Ordusu bu dağlarda, 60 bini donma sonucu tam 78 bin şehit verdi. Rus birlikleri de bu savaşlarda 32 bin askerini kaybetti.” dedi.










Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2014, 11:24
YORUM EKLE
YORUMLAR
Nur Özada
Nur Özada - 10 yıl Önce

önemli olan montlar ve ekipmanlarla yürümek değil ekipmansız oralarda yürümek tıpkı onlar o asker dedelerimiz gibi ... dimi birol abi

gerzeli
gerzeli - 10 yıl Önce

o kadar çok biliyosan kendin yürüseydin.oturduğun yerden yorum yapmakla olmuyo bu iş.ağzıolan herkes konuşuyo.

birol
birol - 10 yıl Önce

canim genç kardeşim. bizim amacımız o önemli günü anmak unutmamak ve unutturmamaktı. o günün zor şartlarinda ölümü seçerek vatan savunmasinda şehit olmuş dedelerimiz. günümüz şartlari böyle. gerekirse şartlar ne olursa olsun savunan bizler olacağiz. beni anladin biliyorum. sevgilerle kal..

banner381
SIRADAKİ HABER