Asbest Borular Neden Değişiyor?

Gerze Belediyesi tarafından Asbest boruların neden değiştiğini açıklayan 2 bin afiş Gerzelilere dağıtıldı

Asbest Borular Neden Değişiyor?

  Sağlık açısından sakıncalı olan asbest su borularını değiştiren Gerze Belediyesi Asbest boruların neden değiştiğini açıklayan afişlerde asbestin ne olduğu, ne gibi hastalıklara yol açtığı, Türkiye’de ne zaman yasaklandığı bilgileri yer aldı.

Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı yaptığı açıklama “Asbest borular sağlık açısından son derece tehlikelidir. Burada temel amacımız kanserojen etki yapan asbest su borularının insan sağlığına verdiği zararlı etkileri yok ederek, halkımızın sağlıklı içme suyu kullanmasına ve içmesine olanak sağlamaktır" dedi.

Gerze Belediyesi tarafından bastırılan ve Gerzelilere dağıtılan afişlerde yer alan bilgiler şunlardır.

Asbest nedir?

Asbest ya da amyant, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinmektedir.

Ne gibi hastalıklara yol açmaktadır?

Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum ya da içe suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Bu hastalıklardan en önemlileri şunlardır; Mezotelyoma, asbestin yol açtığı en önemli hastalık, akciğer zarı ve karın zarı kanseri olarak bilinen mezotelyoma’dır. Asbestoz, ilk olarak tersane işlerinde çalışanlarda tespit edilen asbestoz, asbest liflerini çözmeye çalışan vücut tarafından üretilen asidin akciğer zarında oluşturduğu yaralar ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığın kendini göstermesi 10-20 yıl kadar zaman almaktadır. Kanser, asbest aynı zamanda akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserine yol açmaktadır. Tedavisi olmadığı için korunma daha da önem kazanmaktadır. Asbestin havaya dağıldığı yerlerde asbest için üretilmiş olan ve ortam şartlarına uygun olan tam yüz ya da yarım yüz toz maskelerinin kullanılması gereklidir.

Türkiye’de ne zaman yasaklandı?

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı ( IARC ), her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi kesin kanserojen tanımlaması ile 1.grupta sınıflandırılmıştır. Türkiye’de asbest Tehlikeli Kimyasallar Yönetmeliği’nin 37.maddesi ile yasaklanmıştır. 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2013, 08:53
YORUM EKLE
YORUMLAR
GERZELİ
GERZELİ - 10 yıl Önce

sayin başkan,boruların değişimi sırasında insanları mağdur ettiğinizden dolayı şimdik kendinizi haklı çıkarmak için boruların kanser yaptığını değişmesi gerektğini söylemişsiniz.göreve geleli 4.5 yıl oldu yeni mi kanser yapmaya başladı bu borular,neden yollara parke taş döşeyeceğine bunu halletmedin.şimdik gelelim diğer konuya hatları değiştirirken neden insanları mağdur ettin,bir mahallede 6 gün su kesilir mihiç mi düşünce niz yok hiç mi vatandaşa saygınız yok.diyeceksin ki mecburi,mecburi değil başkan istenilseydi sabah keser suyu akşam verirdin kimse mağdur olmazdı ama sen neyaptın kanalizasyon hattını döşeyen firmaya bedava kanal kazdırcam diye bir günde kapanamayacak mesafe kazdırıp halkın susuz kalmasına neden oldun.tabiki tuzun kuru 1 gün bile evinden su kesilmedi değil mi.neyse bunları halk unutmaz.

başkana
başkana - 10 yıl Önce

sayın başkan madem 2010 yılında yasa çıktıda ozaman değiştirmedin,hani sen çevreci idin .bu zamana kadar bizlere asbestli yani zehirli su içirdin oldumu şimdi.sen kendi söylediğinle çelişiyorsun yazık yazık.

19 mayıs mah.
19 mayıs mah. - 10 yıl Önce

çok merak ediyorum hüseyin mızraklı cad. ne zaman çamur deryası olmaktan kurtulacak yıllarca 19 mayıs mah. yetim evlat muamelesi görüyor ???

(çare çaylı)

ataturk mahalleli
ataturk mahalleli - 10 yıl Önce

kanser olmayacagiz belki ama 6 gundur buz gibi havada kuyulardan su cekmekle bel fitigi ve zature olacagiz insana anca bu kadar guzel eziyet cektirilir helal sana baskan

GERZELİ DEĞİL
GERZELİ DEĞİL - 10 yıl Önce

evet haklısınız seçim arifesinde niye kazdı ki içsin kanserojen maddeli suyu çoluk çocuk her sokakta en az iki apartman inşaatı var çekmesin kanalizasyon hattı evlerden çıksın kanalizasyon atıkları...sen kazan seçimi 5 yıl daha hem ne gerek vardı o kadar çalışmaya girmese idin 19 mayıs mahallesine zati üvey evlatmış... zamanında istanbul un alt yapısı yapılırken skeçler yazıldı eleştiriler yapıldı ama bakın şimdi metropol şehir oldu o zaman kimsenin ayağı çamur olmasın diye kazılmasaydı yollardan b... akardı... bırakın madur edebiyatı ile seçim çamuru atmayı... sayın gerzeli 2500 metre su hattı 40 yıl önce yerini bilen bile yok...birazda karşı pencereden bakmak gerek....

banner381
SIRADAKİ HABER