Bölge Karantinaya Alındı!

Ayancık ilçesine bağlı Doğanlı köyünde yaşanan koyun ölümleri ardından İlçe Tarım Müdürlüğü bölgeyi karantinaya alınarak, hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Diğer bölgelere sıçramadığı belirtilen hastalık konusunda laboratuvar sonuçları bekleniyor.

Bölge Karantinaya Alındı!

Konuyla ilgili Sinop'ta yerel basın tarafından yapılan haberler ardından Sinop İl Tarım Müdürlüğü tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, konunun gözetim altında olduğu belirtilerek, hastalığın başka alanlara sıçraması gibi bir olayın olmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Söz konusu şahıslarca Ayancık İlçe Müdürlüğümüze 06.01.2015 tarihinde telefonla ulaşması sonucunda haberdar olunmuş ve kurumumuzca kapsamlı sürecimiz başlamıştır.  Öncelikle İlçe Müdürlüğümüzce işletmeye gidilerek incelemelerde bulunulmuş teşhis konulamaması üzerine hastalık şüphesi olan koyunlardan kan numuneleri alınarak Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsüne 07.01.2015 tarihinde gönderilmiş ve işletme sahiplerine gerekli uyarılarda bulunulmuştur. 

Paraziter hastalık tespit edildi

Numunenin sonucu beklenirken işletme sahibince bir çok serbest veteriner hekime çeşitli muayene yaptırılmış ve teşhis konulamadığı bildirilmiştir. Bunun üzerine 12.01.2015 tarihinde işletme sahibince ölümlerin devam ettiğinin bildirilmesi üzerine ilçe müdürlüğümüz kontrolünde tekrardan hasta bir koyun ile yeni ölen iki adet koyun Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderilmiş ve gerekli tetkikler istenilmiştir.

İşletme sahiplerinden edinilen bilgiye göre numunenin teslimi esnasında işletme sahibine enstitü tarafından ön inceleme sonucu olarak hayvanlarda paraziter hastalık tespit edildiği ve paraziter ilaçlar kullanması önerildiği öğrenilmiştir. 

Bölge karantinaya alındı

Fakat gerek işletme sahiplerinin gerekse İlçe Müdürlüğü gözlemleri sonucunda sürecin devam etmesi üzerine tekrardan 15.01.2015 tarihinde bir gün önceki ölen koyun ve kuzudan alınan iç organlar numune olarak Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderilmiş ve tetkik istenmiştir. Ayrıca köyde küçükbaş hayvancılık yapan diğer işletmeler kontrol edilmiş ve hastalık belirtisine rastlanmamıştır. Ayancık İlçe Müdürlüğümüzce 16.01.2015 tarihi itibarıyla laboratuvar sonucu belli olana kadar işletme çevresi ve köyün geneli Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyon Kararı ile geçici karantinaya alınmış küçükbaş hayvan giriş ve çıkışları yasaklanmıştır. 

İl Müdürlüğümüzden 23.01.2015 tarihi itibariyle destek istenilmesi üzerine özel bir tarama ekibi oluşturularak olay mahalline gidilmiştir. Teknik ekipçe hayvan sahiplerinden hastalığın seyri hakkında gerekli bilgiler alınmış, kişiye ait ağılda mevcut hayvanlarda tüm klinik kontroller yapılmış ve İlçe Müdürlüğünün daha önce yaptığı çalışmalar da dikkate alınarak genel bir durum değerlendirmesi yapılmıştır.

Tekrar numune alındı, sonuçlar bekleniyor

Değerlendirme sonrası hastalık şüphesiyle ölmüş bir kuzu ve bir koyundan yeniden gerekli marazi maddeler alınarak tekrardan Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderilerek ileri tekikler istenilmiş ve olası ihtimale karşı yem kaynaklı bir toksikasyon değerlendirilmesi yapılarak kullandıkları fenni yemlerden gerekli numuneler alınması sağlanmış ve tahlile gönderilmiş, yemler yediemine alınmıştır. Ayrıca sürecin ve vakanın yerinde değerlendirilmesi için 26.01.2015 tarihinde Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsünden acil uzman talep edilmiş, uzmanların 27/01/2015 tarihinde getirilmesi sağlanmış ve işletmede Enstitü Uzmanlarınca gerekli incelemeler ve kontroller yaptırılmış numuneler alınmış, işletme sahiplerine çalışmalar hakkında gerekli bilgi ve uyarılar yapılmıştır. Söz konusu teşhisi konulamamış vaka ile ilgili yapılmış olan çalışmalar kısaca belirtilmiş olup kurumumuzca gerekli tüm tedbirler alınarak süreç yakından takip edilmektedir"

 Kaynak: Vitrin Haber

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2015, 19:18

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER