YEGEP'ten basın açıklaması

YEGEP, basına ve kamuoyuna bir açıklama yaptı.

YEGEP'ten basın açıklaması

YEGEP'TEN SONDAJ ÇALIŞMASINA İLİŞKİN

BASINA VE KAMUOYUNA AÇIKLAMA

 

“Termik santral bu memlekete yapılmamalıdır. Eğitim ve turizm kenti olmalıdır.” (1)

 

 

  İlçemizde Yaykıl Çakıroğlu Mevkiinde 2 yılı aşkın bir süre içinde yönetmeliklere ve kanunlara aykırı olarak çalışmalarını sürdüren Anadolu Termik Santralleri A.Ş, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine aykırı bir şekilde, “ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı almadan; Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’ndan “Üretim lisansı” aldı. Bizler, Sinop Çevre Platformu ve Yeşil Gerze Çevre Platformu adına, “Yürütmenin Durdurulması ve Üretim Lisansının İptali” için dava açtık ve Danıştay 13. Daire’si, 20 Temmuz 2009 tarihinde esas no:2009/1526 sayılı kararı ile  “Yürütmeyi Durdurma” kararı vermiştir.

Ne acıdır ki kararı yok sayan Anadolu Grubu, 7 Aralık 2009 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı’na ÇED başvurusunda bulunmuş; 3 Mayıs 2010 tarihinde Gerze Kapalı Spor Salonu’nda binlerce kişinin katıldığı toplantıya, yüksek ses sistemleri ile sunum halka dayatılmaya çalışılmış ve halkın yoğun protestosu üzerine, emniyet güçlerinin biber gazı ile müdahalesinden sonra sunum yapılamadan toplantı sona ermiştir.

                    Termik santral kurulmak istenen Çakıroğlu, SİT alanında ve denizde yapılan etüt çalışması ise, Tarım İl Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü bilgisi dışında, izin alınmadan yapılmıştır. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na şikâyetlerimiz üzerine geminin izin belgesinin 2008 yılında Marmara Denizi’nde doğalgaz araştırması için alındığı öğrenilmiştir.

            YEGEP, Yaykıl Çakıroğlu mevkiinde zemin etüdü ve sondaj çalışması yapılacağı bilgisini alınca, 6 Ağustos 2011 tarihinden itibaren kamuoyu oluşturmak , duyarlılık yaratmak ve demokratik haklarını kullanmak amacıyla çadır kurup 24 saat nöbet tutmaya başladı. Edinilen bilgiye göre 22 Ağustos 2011 Pazartesi günü (yarın) Anadolu Termik Santralleri A.Ş’nin taşeron şirketi zemin etüdü ve sondaj çalışması için yeniden Çakıroğlu mevkiine, yoğun güvenlik önlemleriyle geleceği bilgisi alınmıştır.

            Günlerdir gerilim ve endişe içinde bekleyen Yaykıl Köylüleri ve Gerze Halkı çıkabilecek olaylar nedeniyle yetkilileri uyarmaktadır.

            Yaşam alanlarımızı, havamızı, suyumuzu ve toprağımızı savunmaya anayasal haklarımızı sonuna kadar kullanmakta kararlıyız.

            Şu bilinmelidir ki, hiç kimse halka rağmen hiç birşey yapamaz.

           

 

                                                                                 

                                                                                  Yeşil Gerze Çevre Platformu

 

 

 

(1) 7 Ocak 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah GÜL’ün,  Sinop Heyetine aktardığı düşüncesi


Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER