İz bırakanlar izlemeye devam ediyor.

24 Mart 2012 Cumartesi günü Sinop Gazeteciler Cemiyeti tarafından “İz Bırakanlar “ ödülüne layık görülen Gerze ile İlçe Tarım Müdürü Halil Karadeniz ilçe tarımının çehresini değiştirmeye devam ediyor.

İz bırakanlar izlemeye devam ediyor.

  Gerze’de bodur meyveciliğin geliştirilmesi çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar, 2004 yılında SYD Vakfı desteği ile Yuvalı ve Acısu köylerinde üç çiftçimizin arazilerinde üç dekar bodur kiraz bahçesi kurulmasıyla başladı. 

  2008 Yılında İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından projelendirilen ve Gerze Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı desteği ile: Yaykıl, Belören, Kabanlar, Karlı, Sarıyer ve Abdaloğlu köylerinde 11 çiftçiye 2066 adet bodur elma, armut ve kiraz fidanları verilerek 2-4 dekar arasında büyüklükte toplam 37 dekar bodur meyve bahçeleri tesis edildi.    

  İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan proje çalışmasında; İlçemiz tarım topraklarının derinliğinin az olması, kireçli ve yüksek kalevi özelliği göstermesi, toprağın az derinliğinde marn (Halk deyimi ile SAY)   tabakasının olması kökleri derine gitmeyen bodur meyvelerin yetiştirilmesinin uygun olduğu tespit edilerek çalışmalar bu yönde sürdürüldü.

  2010 Yılı Güz döneminden itibaren Sinop İli İl Özel İdaresi Desteği ile: 2010 Yılında en az iki dekar kapama bodur bahçe kuranlara bedelsiz ve sonraki yıllarda ise %50 destekle talep edilen fidanlar verildi.

  Meyvacılık  %90 fazlası ilçe dışından geldiği, bu nedenle üretilen meyveler için pazarlama sıkıntısı olmayacağı, yöre toprak ve iklim şartlarına uygun kaliteli ve verimli bodur çeşitlerin gelir getirici bir tarım kolu olduğunun tespit edildiği proje uygulamasının genişletildiği anlaşıldı.

  Projenin temel amacının çiftçilerimizin meyvecilik konusunda üreterek eğitilmesi ve üretim yaparak gelir getirici meyve üretimi ve pazarlamasının sağlanması olduğu ifade edildi. 

  Gerze’ de istihdam ve gelirler içinde bitkisel üretimin önemli bir paya sahip olduğunu. bu pay içinde meyvecilik bu zamana kadar etkili durumda olmadığını, genellikle uzun yıllardan bu yana klasik üretim şekli devam ettiğini belirten yetkililer. çevre ve toprak şartlarının uygun olması bodur meyvelerin kök yapılarının toprağın derinliklerine gitmemesinin Gerze de bodur meyveciliğin yapılabileceğini gösterdiğini belirttiler. İlçede bodur meyvecilik yapılması halinde tarımsal gelir ve istihdam içinde önemli bir paya sahip olacak ve gelir getirici tarım kolu olarak gelişeceği belirtilen bir başka önemli husustu.

  Tarım İlçe Müdürlüğü meyveciliğin uzun vadeli sabit bir yatırım olduğunu, tesisin bir kez kurulduktan sonra bahçenin ekonomik ömrünün 25-30 yıl devam edeceğini, meyveciliği çekici hale getirenin de bu özellik olduğunu dile getirdiler. Aile işgücü imkânlarının yeterli olması durumunda işletme kurma imkânları kısıtlı, gelir seviyesi düşük olan çiftçilerimiz için gelir getirici ve diğer çiftçilerimiz için teşvik edici olacağı için bu projeyi uygulamayı gerekli gördüklerini belirttiler.

   Klasik meyvecilikte ağaçların meyveye yatmasının 8-10 yılda, tam verimin ise 15 yıldan sonra gerçekleştiğini, bodur meyvelerin ise dikildikleri yıldan itibaren 1.ve 2.yıllarda meyveye yatmakta ve 4-5. yaşlarında ekonomik verim çağına girdiklerini dile getirdiler. Geleneksel ağaçlarda dekara 30-40 ağaç dikilirken bodur ağaçlarda 80-170 ağaç dikilebildiğini belirten yetkililer, ülkemizde geleneksel meyvecilikte dekardan ortalama 1,5-2, ton ürün alınırken bodur meyvecilikte ise 3 kat fazlasına kadar ürün alınabildiğini ifade ettiler. Bodur meyvecilikte; bakım, gübreleme, ilaçlama, meyve seyreltme, hasat gibi bütün bakım işlerinin kolay ve ucuza mal edildiğini ifade eden yetkililer, işgücü olarak kadın ve çocuklardan da yararlanılabildiği için üretim maliyetleri düşük olduğunu, ayrıca günümüzde sağlıklı beslenme ve sağlıklı gıda anlayışının gelişmesinin meyve tüketimini de artırmakta olduğunu, bu durumun sağlıklı beslenme için son derece gerekli ve önemli olduğuna da dikkat çekti.

   Gerze’de 2012 İlkbahar dönemi itibarı ile bodur meyve alanlarının 400 dekarın üstüne çıktığı, kurulan bahçelerin geçen yıl itibarı ile meyve vermeye başladığı, 2012 üretim sezonun da da önemli miktarda ürün bekledikleri şeklinde sürdürdü.

  Kapsamlı üretim ve gelir maksatlı çiftçiliğin zor mesleklerden olduğunu Kamu kurumlarımız tarafından Devletin bütçe imkânları kullanılarak desteklenen çiftçilerimizin, ve kamu kaynaklarının heba olmaması,  olmaz ve yapamayız algılaması tamamen ortadan kalkıncaya kadar çiftçilerimizle birlikte mesai gözetmeden çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Çiftçilerimize her türlü destek ve uygulama bilgisi İlçe Müdürlüğümüz Teknik elemanları tarafından arazide verileceğini dile getiren İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, çiftçilerimizin gayreti ile yöremizin önemli bir gelir kaynağına  sahip olacağını, çalışmalarının  daha ileri aşamalar için aralıksız devam edeceğini dile getirdi.

  Çalışma kapsamında: Gerze çiftçilerine kurdurulan meyve bahçelerinde, Yeşil Hollanda elması (Grany simit) ve tozayıcı çeşitler olarak Golden, Gala ve Redçhif gibi elma çeşitleri kullanılmıştır, fidanların %80 den fazlası ana ürün yeşil elmadır, yeşil elma: Özelliklerini kaybetmeden uzun süre kalabilmekte, yola dayanıklı, normal sertlikte uzun süre suyunu muhafaza eden, kumlanmayan Dünyanın bilinen en iyi ve en çok tüketilen, pazarda %80den fazla tercih edilen elma çeşididir.

            Armut olarak: Deveci, santamarya ve vilyams gibi erkenci ve geçci çeşitler kullanılmıştır.

Kiraz çeşidi: Dünyanın en iyi ve Türk kirazı olarak bilinen Z.900 ana ürün ve tozayıcı Lambert, Gold star,   (beyaz kiraz) ve Stella çeşitleridir.

            Kurulan tesisler: Hastalık ve zararlılar ile çiftçi alışkanlıkları dikkate alınarak az alanda tam bodur ve geniş alanda yarı bodur fidanlar kullanılmıştır. Gelecekte görülecek gelişmelere göre karma veya tam bodur fidanlarla bahçe tesisine devam edilecektir.

           

            Kurulan bahçe sahipleri:  İlçe Müdürlüğü ile sıkı işbirliği yaparak meyve ağaçlarının budama, bakım, zirai hastalık ve zararlılar ile mücadele, kışlık ve yazlık gübreleme gibi  üretim tekniklerine riayet etmeler gereklidir.

            Fidanlar çiftçilerimize yarı bedel ile: Bakım ve sulama işlemlerini teknik şartlara uygun yapacakları anlayışı ile verilmiştir. Bahçelerde üretimin başarılı olması için çiftçilerimizin bakım ve sulama konularına riayet etmeleri gereklidir. Aksi halde önemli bir kamu kaynağı ile çiftçilerimizin kaynak ve emekleri heba olma riski vardır.

            İlçe Müdürlüğümüz bahçeleri sürekli kontrol ederek bahçelerde yapılması gerekenler hakkında çiftçilere bilgiler vermekte, gerektiğinde uygulamalı olarak pratik yaptırmaktadırlar.

  Kurulan bahçelerde yapılan bakım çalışmaları ile 5yaşında ağaçlardan dekardan asgari 3ton elma, armut, 1,5ton kiraz ürün alınması hedeflenmiştir.

Diğer üretimi geliştirme çalışmaları ile birlikte bodur meyveciliğin geliştirilmesi çalışmaları da geliştirilerek devam ettirilecektir.




















Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2012, 15:01
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER