Kredi Masraflarını Geri Alabilirsiniz

Tüketici ve konut kredisi gibi, geriye doğru on yıl içinde bankalardan kullanılmış olan krediler için, ödenmiş olan, kredi dosya masraflarının geri alınabileceğine dair haberler yapılmakta.

Kredi Masraflarını Geri Alabilirsiniz

Bankalardan kredi kullanmış olanlarda bu masrafın nasıl ve ne şekilde geri alınabileceğini merak etmekteler. Öncelikle kredi masraflarının iade edilmesine ilişkin herhangi bir kanuni düzenlemenin bulunmadığını belirtelim. Konuya ilişkin olarak; Gümrük ve Ticaret Bakanının,  önümüzdeki günlerde kanuni düzenleme yapılacağına ilişkin açıklaması bulunmakta. Bu düzenlemede en erken meclisin açılmasından sonra yapılabilecek.

Mahkeme kararları var

Bankalardan kredi kullanmış olanlara, kredi dosya masraflarının iade edilmesine ilişkin çeşitli mahkemelerce ve Yargıtay 13.hukuk dairesi tarafından verilmiş kararlar mevcut.

Tüketici hakem heyetine başvurulacak

1.161 TL’nin üstünde dosya masrafını, geri almak isteyenler tüketici mahkemesinde dava açacaklar. 1.161 TL’ nin altında dosya masrafını geri almak isteyenler ise kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetine başvurulacaklar. Başvurular için herhangi bir ücret ödenmeyecek. Tüketiciler Derneği Onursal Başkanı Engin Başaran tarafından yapılan açıklamaya göre ödenmiş kredi dosya ücretlerinin iade alınabilmesi için;

Kredi kullanılan banka genel müdürlüğüne, iadeli taahhütlü olarak dilekçe verilmesi(Dilekçe örneğine memurlar.net sayfasından ulaşabilirsiniz.):

Genel müdürlüğe gönderilen dilekçe ile birlikte tüketici hakem heyetine başvurulması(Tüketici heyetlerine bizzat başvurularak ne tür evrakların gerektiği bilgisi alınabilir.) gerekiyor.

Başvurular,  3 ay içinde karara bağlanacak ve bu karar 15 gün içinde ilgili taraflara tebliğ edilecek.

Tüketici heyetinin sizi haklı bulması ve bankanın da ödemeyi kabul etmesi durumunda kredi masrafı geri alınabilecek. İlgili bankanın, karara itiraz etmesi durumunda konu mahkemeye taşınacak.

Kaynak:Memurlar.net,Yargıtay 13.Hukuk Dairesi Kararı,Av.Mustafa Özerdem

 

Haber: Cumhur ÇETİN

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2012, 10:16
YORUM EKLE
YORUMLAR
koray dereli
koray dereli - 11 yıl Önce

abi alakası yok gerze ziraat bankasına gıttımhaberınızı gordukten sonra..adamlar kapıdan gerı cevırdı olmazoyle sey dedıler yanı haberınızı yalanaladılar yazdığım dılekcede elımde kaldı
Editör Notu: Yazılan Dilekçeleri bankalar almak zorunda.

Editör notu
Editör notu - 11 yıl Önce

sn.koray dereli
bankanın dilekçenizi reddetmekgibi bir yetkisi yok,dilekçenizi,kredi aldığınız bankanın ikamet ettiğiniz yer şubesine "genel müdürlüğe gönderilmesini belirterek vermeniz gerekiyor,eğer banka süresi içinde (30gün)dilekçenize olumlu veya olumsuz bir cevap vermezse,yine bulunduğunuz yer mal müdürlüğündeki tüketici sorunları hakem heyetine başvurmlanız gerekli..

banner381
SIRADAKİ HABER