Sahte Bankomatlara Dikkat

Sinop İl Emniyet Müdürlüğü sahte para olaylarına karşı basın açıklaması yayınladı

Sahte Bankomatlara Dikkat

SİNOP İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ

BASIN BÜLTENİ

 

    

Sahte Para Olaylarına Karşı Çalışmalarımız Devam Ediyor

 

  2015 yılı içerisinde İl Merkezinde meydana gelen 2 adet piyasaya Sahta Para Sürme olayında, toplam 6 işyerine sahte para verilmiş, her iki olayın da şüphelileri Sinop Emniyet Müdürlüğümüz ekiplerince tespit edilmiş ve şahıslarla ilgili düzenlenen tahkikat evrakları adli makamlara teslim edilmiştir.

 

Piyasaya sürülen sahte paraların birebir gerçek paraya benzetilerek üretilmelerinden dolayı ve halkımız tarafından da banknotların güvenlik unsurları tam bilinmediğinden bu olaylar meydana gelmektedir. Sahte para verilme olaylarının büfe, bakkal ve marketlerden alınan sigara, alkol ve çerez gibi ürünler karşılığında yüksek değerlerdeki sahte banknot verilerek, para üstünün gerçek para olarak alınması şeklinde meydana geldiği tespit edilmiştir. Ayrıca sahte banknotların genellikle kurban bayramlarında, toplu ödemelerde para destelerinin arasına az sayıda sahte banknot konularak verilmesi yöntemleriyle piyasaya sürüldüğü görülmektedir.

 

 Özellikle kurban bayramının yaklaştığı bu günlerde, bayram öncesi hayvan pazarlarında meydana gelebilecek sahte para olaylarına karşı halkımızın bilinçlendirilmesi amacı ile halen tedavülde bulunan Türk Lirası Banknotların Güvenlik Özellikleri aşağıya çıkartılmıştır.

 

-Emniyet şeridi: Tüm banknotlarda kâğıda gömülü olarak yer almaktadır. Banknot ışığa tutulduğunda her 2 yüzden de kesintisiz bir hat şeklinde görülüyor. Şerit üzerinde yer alan küpür değeri ve TL harfleri de okunabilmektedir.

 

-Filigran: Ön yüzünde yer alan Atatürk portresinin küçüğü ile küpür değerini gösteren sayıdan oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda her 2 yüzden de görülebilmektedir.

-Holografik şerit folyo: Dünyada ilk kez uygulanan bir folyo tipidir. Banknotların ön yüzünde bulunur ve tasarımla uyumlu çeşitli görsel motiflerden oluşmaktadır. Banknot hareket ettirildiğinde parlak ve renkli yansımalar verir. Farklı açılardan bakıldığında, ay-yıldız motifin altındaki dikdörtgen şekil içindeki TL harfleri küpür değerine dönüşür. Bu özellik, yeni banknotlarda yer alan, akılda tutulması ve kontrolü kolay en belirgin güvenlik özelliklerinden biridir.


-Kabartma baskı: Atatürk portresinin ve üstte yer alan ``Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası`` ibaresinin yanı sıra orta bölümde küpür değerini gösteren sayılar ve yazılarda kabartma baskı bulunur.

Baskının en belirgin olduğu yerler sol alt ve sağ üst köşelerdeki küpür değerini gösteren sayılar olarak belirtilir.

 

-Gizli görüntü: Portrenin sağ alt tarafında, yedigen şeklin içinde, banknota yatay konumda göz hizasında bakıldığında küpür değerini gösteren gizli görüntü bulunur. TL banknotlar, yatay olarak tutulduğunda, bu özelliği ekrandaki gibi net şekilde görülebilir.

 

-Renk Değiştiren Şerit: Banknotların arka yüzünde, üzerinde küpür değerini gösteren ``sayı`` ve ``TL`` harfleri bulunun Renk Değiştiren Şerit, banknot hareket ettirildikçe yarı şeffaf sarı renkli yansıma verir. Banknotlarda mikro yazılar yer alırken, banknotların ön yüzünde, ay-yıldız motifinin içinde, küpür değerini gösteren ``sayılar`` ve ``TL`` harfleri mikro yazılıdır. Para ile ilgili mesleklerde çalışanlar büyüteç yardımıyla bu yazıları kolaylıkla görebilecektirler. Mikro yazıların tüm küpürlerde aynı yerde olması da bir başka kolaylık.

 

-Banknotun Sahte Olduğundan Şüphelenildiğinde;

1 – Banknotların yukarıda belirtilmiş olan güvenlik özelliklerinden birkaçı kontrol edilmeli, bu kontrol sahte para kontrol kalemiyle yapılabilmektedir, banknotlar bu kalemlerle çizildiğinde eğer banknot sahte ise çizilebilmekte, gerçek banknotlar ise çizilememektedir.

2 – Gerçekliğinden kuşku duyulan banknotlar, gerçek banknotlar ile karşılaştırılarak da kontrol edilmelidir.

3 – Sahte olduğu düşünülen banknot nereden ve kimden alındığına dair mümkün olduğu kadar çok bilgi ile birlikte Cumhuriyet Başsavcılıklarına veya kolluk güçlerine bildirilmeli ve teslim edilmelidir. Bu bildirimden dolayı herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşılmayacağı bilinmelidir.

4 – Bildirimler için 155 Polis İmdat veya 156 Jandarma ihbar hatları kullanılabilir. Yapılan ihbarların aranan bir kişinin veya bir sahtecilik şebekesinin ortaya çıkarılmasını sağlayabileceği unutulmamalıdır.

5 – Sahteliğinden şüphe edilen banknot kesinlikle alınan kişiye verilmemelidir.

6 – Kontrolden sonra sahte olduğu düşünülen banknotu, herhangi bir şekilde elden çıkarmak ya da imha etmek suretiyle suça ortak olunmamalıdır.

7 – Sahteliğinden şüphe edilen banknot yırtılmamalı, üzerine yazı yazılmamalı ve iğne ve benzeri araçlarla delinerek zarar verilmemelidir.

 

İlimizde meydana gelebilecek piyasaya sahte para sürme olaylarına karşı Sinop Emniyet Müdürlüğü olarak çalışmalarımız çok yönlü olarak devam etmektedir.

 

            Kamuoyuna saygıyla duyurulur.                      

      SİNOP İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2015, 17:10

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER