Tarihi Sancak Töreni

10 Haziran 2016 Cuma günü saat 10.00’da Yenikent (Gürzuvet) Çeçe Köyü’nde restore edilerek ilk kez görücüye çıkan Sancak için resmi bir tören gerçekleştirildi.

Tarihi Sancak Töreni

Törene, Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya, Gerze Kaymakamı Bülent Bayraktar, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, Gerze Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Murat Özcan, Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü Gündoğdu, Sinop İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, Sinop Müze Müdürü Hüseyin Vural, Siyasi parti başkanları, İl Genel Meclisi üyeleri ve Çeçe Sultan Köyü halkı katıldı.

Çeçe Sultan’ın ölümünden bu yana Yenikent (Gürzuvet) Çeçe Köyünde imamlık yapan din görevlilerinin sırasıyla devir alarak günümüze kadar korudukları sancağın deforme olması nedeniyle Sinop İl Genel Meclisi harekete geçti.

Sinop İl Genel meclisinin katkılarıyla Sinop Müze Müdürü Hüseyin Vural tarafından restore edilen Sancak,10 Haziran 2016 Cuma saat 10 00 da Çeçe Sultan Türbesine çerçeve içinde törenle teslim edildi.

Çeçe Sultan ve Türbesinin tarihçesi;

M.S. 1071 yılında Büyük Selçuklular'ın Malazgirt Savaşı'ndan sonra İslam dinini yaymasına yardımcı olmak amacıyla mücadele eden Çeçe Sultan'ın bir avuç Alperen ile Anadolu'ya akınlar düzenlediği biliniyor.

Çeçe Sultan'ın türbesinin ise Selçuklular döneminden kalma bir yapı olduğu biliniyor. Türbe dikdörtgen planlı, tek katlı ve tek mekanlı bir yapı. Kesme taştan yapılmış kemerli bir kapısı var. Kapı üzerinde Selçuklu Dönem yazı sitilinde yazılmış bir kitabesi mevcut. Aynı zamanda Çeçe Sultan Türbesi'nin kapısında tarihi bir geyik boynuzu ile anlamı henüz çözülememiş dekoratif yazılar bulunmaktadır. Türbenin önünde yıllar öncesinden günümüze kadar gelmiş silindir şeklinde bir ''Dilek Taşı'' da ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Türbe içinde Çeçe Sultan ve akrabalarına ait olduğu sanılan sekiz adet mezar bulunmakta ve türbe binası aynı zamanda camii olarak kullanılmaktadır. Hıdrellez kutlamaları her yıl burada yapılmaktadır.
Türbenin Çepni Türkleri Beyi Tayboğa ‘nın kardeşi Mehmet Çeçe Bey ‘e ait olduğu düşünülmektedir. Horasan’dan gelen Mehmed Çece Bey’in babası Seyyid Abdullahu Ekber Hazretleri, Dedesi 12 imamdan biri olan Seyyid İmam Musa Kazım(RA) Hazretleridir.

Sancak Nedir:

Her milletin kendine has renk ve işaretlerini taşıyan veya bir askeri birliğin şerefini temsil eden kenarı saçaklı, ölçüleri belirli bayrak.

Vatan sevgisinin tazelendiği, heyecanlanan göğüslerde sönmeyen inancın kuvvetlendiği, şehit olma arzusunun çoğaldığı böyle günlerde sancak, hürriyetin meşalesi olarak dalgalanır. Görevi teslim edecek komutan vazifeyi yapmanın gönül rahatlığı içinde:

 “Alayımız sancağının mukaddes nöbet sırası sende.

Rengi, mübarek ecdat kanının rengidir.

Kumaşı, şehit tenidir.

Parıltısı, zaferlerin ışığıdır.

Ayyıldızı, hürriyet ve istiklaldir.

Yazısı, kahramanlık ve fazilettir.

Gönderi, milli iradedir.

Hamaili, şeref ve mesuliyettir.

Bütün bunlar, Türk milletinden sana emanettir.

Bu büyük emaneti, sana teslim ediyorum. Demir bileğinle onu sımsıkı kavra, kanının son damlasına kadar daima yükseklerde tut. Onu senden sonra sağ kalana teslim etmedikçe son nefesini vermeyeceksin. Bu sancak nesiller boyunca ve ebediyyen elden ele verilerek, daima göklerde dalgalanacaktır. Sancak nöbetçiliği, nöbet hizmetlerinin en şereflisi, en kutsalıdır. Bu şanlı sancağı teslim aldığım gibi lekesiz, tertemiz; sana teslim ettiğimin işareti olarak öpüyor ve teslim ediyorum. Nöbetin kutlu ve uğurlu olsun!” diyerek devreder.

Teslim alan komutan da sancağı şan ve şerefle koruyacağına yemin ederek, öperek teslim alır.

Sancak kırmızı atlas kumaştan (1x1.5 m) boyunda gönderi sırma püsküllü olarak yapılır. Kılıfı kırmızı deridendir. Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile Cumhurbaşkanı veya temsilcisi tarafından alaylara (Deniz ve Havada eşidi) verilir. Sancak kesin olarak istiklal alametidir. Bayrak gibi, sancak da kutsaldır. Yere düşürmemek, düşmana bırakmamak için ölüm dahil bütün tedbirler alınır. Muharebe meydanında sancağın kutsallığı en yüksek mertebede bulunur. Sancağı düşürmemek için nice vezirlerin, paşaların, kumandanların hiç tereddüt göstermeden ölümü göze alarak şehit oldukları çok görülmüştür. Zira sancağın düşmesi mağlubiyetin işaretidir.

Önceki Hali


Yapılmış Hali




























Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2016, 12:15

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER