Biz sorduk GERÇEK cevapladı.

Gerze'ye yapılması planlanan termik santral gerçeğini ortaya çıkarmak için sorduğumuz sorulara GERÇEK Derneği cevap verdi.

Biz sorduk GERÇEK cevapladı.

Gerze Gündem olarak, İlçemizde yapılması planlanan termik santralle ilgili kafalarda oluşmuş soru işaretlerini ortadan kaldırmak için her iki görüşe sorular yöneltmiştik. Bu arada sistemimizin altyapısında oluşan sorunlar nedeniyle konuyu tekrar ele almamız gecikti. Bu aksaklıktan dolayı takipçilerimizden özür diliyoruz.(Konuyla ilgili haberimiz için tıklayın.)Gerze Çevre Kalkındırma Derneği cevaplarını kısa sürede bize ulaştırdı. Soruları ve cevapları noktasına, virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz.

Derneğinizin kuruluş amacı nedir?

Bizim amaçlarımız önemli iki tespite dayanıyor: Birincisi; kalkınma tüm Gerzeliler için hayati ve acil bir ihtiyaç. Bunun için ilçede artık geçmişte olmadığı kadar büyük bir hamle ve silkinmeye ihtiyaç var. Aksi takdirde işsizlik ve göç yeni nesillerde de devam edecek. İkincisi; bu kalkınma mutlaka çağdaş, yani çevreye saygılı ve insanca bir kalkınma olmak zorunda. Başka türlüsü kabul edilemez. Bunun için bizim amacımız: Gerze’de çevre değerlerine ve insana saygılı bir kalkınma hamlesi yaratmak. Bir sivil toplum örgütlenmesi olarak bu hamlenin oluşturulmasına azami katkıyı sağlamak.

 

Bu katkıyı da üç ana faaliyet başlığı altında yapacağımıza inanıyoruz:

1) Gerze’deki tüm toplum kesimleriyle bir araya gelerek, ilçenin kalkınmasına yönelik ortak bir vizyon ve sinerji yaratmak.

2) Gerze’nin çevre ve kalkınma sorunlarını; önyargılara değil, bilgiye ve gerçeklere dayalı olarak ele almasının, tartışmasının yolunu açmak.

3) Gerze’nin çevre sorunları konusunda aktif ve duyarlı bir etkinlik oluşturmak: Yapılmış ve yapılacak tüm tesislerin çevre ve sağlık açısından etkilerini tarafsız ve bilimsel olarak denetlenmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak.

Gerze’de termik santral yapılması konusunda çalışmalar var. Halkın arasında bu konuda farklı düşünceler var. Yapılsın diyenler de var, buna karşı çıkanlar da. Bu konuda sizin duruşunuz nedir?

Biz sadece Gerze’de değil her yerde, çevreye ve insana zarar vereceği kesin olan her türlü tesise karşıyız. Çevreye zararlı olduğu belirgin; arıtma ve filtre yatırımları çevre normlarına uygun olmayan tüm termik santral girişimlerine karşıyız. Çevresel kriterleri yetkilendirilmiş ve sorumluluk sahibi kuruluşlarca, yeterli veri ve bilgi kapsamında yapılmayacak termik santrallere karşıyız.

Bununla beraber Avrupa’daki çevreci mücadelelerin kazanımlarını içeren, Avrupa Birliği’nin kabul ettiği en ileri çevre normlarını sağlayan Kyoto Sözleşmesi’ne ve Çevre Bakanlığı’nın kriterlerine uygun bir termik santrale, baştan itibaren tutucu biçimde karşı olmak için geçerli bir neden bulamıyoruz.

Anadolu Grubu, Gerze’de yapmak istediği Santralin, A’dan Z’ye bu normlara uygun, hatta üzerinde olduğunu, Gerze ve çevresi açısından bilimsel olarak öngörülebilir bir zarar oluşturmayacağını belirtiyor ve taahhüt ediyor. Bunu hemen kabul etmek doğru değil, iyice sorgulanmalı tartışılmalı elbette. Ancak şu da unutulmamalı, bu teminatı veren her türlü uluslararası denetime tabii, büyük bir kurum. Bu kurumun spordan eğitime, oradan sağlığa, Türkiye’nin dört bir yanına yaptıkları, zihniyeti, çalışma anlayışı ve mazisi de ortada. Kimsenin saygınlığını tartışmadığı, herkese, her düzeyde hesap veren lekesiz bir kurum olarak görünüyor. Diğer tarafta ise bu kurumu dinlemek istemeyen, sürekli hakaret eden, kendinden farklı düşünenleri “vatan haini ilan ederek” hedef gösteren birileri “Bu tesis yapılırsa çocuklarımız sakat doğacak, kül dağları oluşacak, zehir soluyacağız” diyor.

Bunlardan ikisinin de doğru olma ihtimali yok, biri yanlış. Ya da AB ülkelerinde yaşayanlar, Çevre Bakanlığı, o sözleşmeyi imzalayanlar, çocuklarının sakat doğmasına, zehirlenmesine aldırmayacak kadar duyarsız ve vicdansız. Böyle bir şey olamaz. Demokratik bir tartışma ortamında bilimsel bir yaklaşımla bunların hangisinin yanlış olduğu ayırt edilebilir. Ama birileri doğru düzgün ve bilim ışığında bir tartışma olmasından nedense çok korkuyor. Bağrıyor, çağrıyor, baskı kuruyor, halkın bilgilenme hakkını engelliyor.

Bizim üyelerimiz arasında GES’in yapımına pozitif yaklaşanlar çoğunlukta.  Ama aramızda bu işi değişik açılardan sorgulayanlar da hiç az değil. O yüzden, biz GERÇEK olarak sübjektif kriterlerle bir karşı çıkma , küfür kıyamet yerine, “Gelin bu meseleyi bilimsel bir şekilde tartışacak ortamı yaratalım” diyoruz. Çünkü bu çok ciddi ve büyük bir girişim. Buna “evet” ya da “hayır” demek, sloganlarla, kulaktan dolma bilgilerle olmaz. Bu iş iki üç yerel egemenin çıkarlarına bağlı biçimde ele alınamayacak kadar da önemli ve büyük. Eğer söylendiği gibi Avrupa Birliği ve Çevre Bakanlığı kriterlerine uygun işlemesi sağlanırsa, tarafsız bir denetim mekanizması oluşturulursa, Gerze için çevre sorunu yaratması engellenir, çok yönlü yararlar sağlar.

Ancak iş sadece çevreyle bitmiyor, bu kadar büyük bir yatırım, beraberinde çok iyi planlanması, tartışılması gereken birçok farklı konuyu da gündeme getirecektir. Bütün bunlar tehdit ve fırsatları öngörebilen, donanımlı bir yerel inisiyatifi gerektiriyor. Eğrisini doğrusunu, getirisini götürüsünü ciddi ve bilimsel bir şekilde, hakkıyla tartışmak, daha proje safhasında ve her aşamasına Gerze halkı olarak müdahil olmak, yatırımcıyla tartışmak, talepler öne sürmek gerekiyor. Kısaca bu projeyi Gerze için en büyük faydayı sağlayacak hale getirmek için mücadele etmek gerekiyor. Gerçek mücadele budur. Yeniçeriler gibi sadece ‘’istemezük” demek değil...

Halkın arasındaki yaygın kanıya göre derneğinizin kuruluş amacı sadece termik santral ile sınırlı. Sorumuz şu: Bu konu dışında yürüttüğünüz başka faaliyetiniz var mı?

Bizim amaç ve faaliyetlerimiz elbette termikle sınırlı değil. Aksine kurumsal olarak termikle ilgili neredeyse önemli tek bir faaliyetimiz bile olmadı. Ama mesela hiçbir derneğin ses çıkarmadığı Yaykıl çöplüğünde bazı kimyasal atıkların kontrolsüz yakılmasına  dikkat çekip, otoritelerden çözüm talep eden Dernekde de biz olduk. Ocak ayından itibaren yoğunlaşacak olan panel dizimizin ilk başlıkları da bütünüyle kalkınma ve girişimcilik konularına odaklanıyor. Termiğin ‘t’si yok henüz programda. Hatta sizin röportajınız olmasa, şu sıralar termik konusunda beyanat vermeyi bile düşünmüyorduk. Bu bugün ya da yarın Gerze için termik konusunda da faaliyet göstermeyeceğiz anlamına da gelmiyor.

Elbette termik santral tartışmalarının bizim için harekete geçirici ve ateşleyici bir etkisi oldu. Hatta “Gerze için, gelecek nesiller için bu fırsat kaçmasın” diyen, endişelenen arkadaşlarımız da var aramızda. Ama bu önemli değil. Evet termik üstünde bilimsel bir şekilde tartışılması gereken çok, çok önemli bir alternatif. Ama termik olsa da olmasa da Gerze’nin bir kalkınma sorunu var. Bu sadece karşı olarak, muhalif olarak, dedikodu üreterek, slogan atarak, hakaret ederek çözülmüyor maalesef. Araştırmak, bilgi, imkân ve ortam üretmek gerekiyor. Yatırım ve girişim imkânlarını Gerzelinin dikkatine, Gerze’yi de, çevreye ve insana saygılı yatırımcıların dikkatine sunmak gerekiyor.

Termik olsa da olmasa da biz bu amaç için mücadele edeceğiz. Bunun için Gerze’de etkin olan ve olmak isteyen, Gerze’ye sevdalı bütün kurum ve kişilerin, farklı düşüncelere saygı içinde, birbirlerinin Gerze sevdasına hürmet ederek,  bilimin ışığında bir araya gelmesi, tartışması, konuşması gerekiyor. Hatta şunu net olarak belirtelim, biz bu amaçlar doğrultusunda Gerze’ye yararlı bulduğumuz her türlü proje için, termiğe karşı olan Gerzelilerle de, görüş ayrılıklarımızı bir kenara koyup, işbirliği yapmaya sonuna kadar açığız. Onlardan da, eğer Gerze’yi gerçekten seviyorlarsa, aynı davranışı bekleriz.

 

Evet, ilk yanıtlar böyle. Yarın diğer soru ve cevapları yayınlayacağız. Bizi izlemeye devam edin.

Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
YORUMLAR
tarafsız
tarafsız - 13 yıl Önce

İlk haberinizden yola çıkarak yegepi de aynı anda yayınlayacağınızı düşünüyordum. Neden öyle olmadı?

DENİZ
DENİZ - 13 yıl Önce

GERCEK YONETICILERINE BIR SORUM VAR YER KRASI ELEKTRIK SU GIBI PARALARI NERDEN BULUYORSUNUZ ANADOLU GRUBUMU KARSILIYOR

arzu
arzu - 13 yıl Önce

yegep 30 kişi kaldı onlarda tuzu kurular politikaları at camuru izi kalsın ve birde istemezuk biz bole rahatız kim takar gencliği yada işsizliği. yegep kacak oynar boylesi duzeyli sorulara filan cevap veremez.
soyledikleri termik kurulmasın kafanızdan kol cıkar heryere kul yagacak olecez bitecez ilkel banaz dusunceler. onun içindirki yegep diye birsey yoktur...
sevgi ve saygıyla
arzu

doğrular
doğrular - 13 yıl Önce

evet kalkınmadan bahsediyorsunuz bunun için sanayi kuruluşu lazım değilmi burada üretip dünyaya satmak lazım değilmi rustan kömür alıp burada yakarak kalkınma oluyormu gelelim büyüklerin doğru söyleme konusuna hatırlarsanız çernobil patladığında doğu karadenizin radyasyonlu çaylarını devlet büyüklerimiz tv ekranlarında içer gibi yapıpta halka içirmişlerdi şimdi doğu karadenizde kanser patlaması var birde denetleme mekanizması var parayı kim verirse denetleme mekanizzması onun istediği sonuçları yayınlar nasıl sizin maaşlarınızı anadolu grubu ödüyor ve siz onların istekleri doğrultusunda hareket ediyorsanız başkalarıda bunu yapabilir

arkadaş bilmeden konuşma
arkadaş bilmeden konuşma - 13 yıl Önce

para olmadan ne iş ne yatırım ne de sanayi olu arkadas. bosa maval okuma.
bilip bilmeden de yazma cernobik nukleerdir bu da kanser eder.
termikte komurde radyasyon olmaz bilip bilmeden konusmayalım.
bu santral kurulacaktır ardında yeni sanayi yeni yatırımlar bolgemize gelecektir bu kacınılmaz.
değişmeyen yek şey değişimdir...

doğrular
doğrular - 13 yıl Önce

sen kömürdeki radyasyon oranını biliyormusunda bana bunu soruyorsun arkadaşım önce oku öğren fosil yakıtların radyasyon oranı nedir

yaykıl
yaykıl - 13 yıl Önce

inşallah termik santral zehirinden bizim çoluğumuz çocuğumuz zarar görmeden önce siz sevdiklerinizden ayrılırsınız

gerzeli esnaf
gerzeli esnaf - 13 yıl Önce

biz otel geruzede 2 bira için memleketi satmayız o oteli bize bedava ver seler bile


banner381
SIRADAKİ HABER