“Termik santral istemiyoruz.” diyemedik.

Termik santraller konusunda Adana’ya gezi gerçekleştiren Sinop İl Genel Meclisi’nin CHP’li Üyesi Abdullah Batur, araştırma ve incelemelerinin sonucunu belgeleriyle açıkladı.

14 Aralık Çarşamba günü bir basın toplantısı düzenleyen Sinop İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Abdullah Batur, Adana’da termik santral ile ilgili gerçekleştirdikleri araştırma ve incelemelerin sonuçlarını paylaştı.

CHP Grup Başkan Vekili Abdullah Batur’un konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

Sinop İl Genel Meclisi, Gerze’ye kurulması planlanan termik santral için Adana Sugözü İsken Termik Santralinde ve çevresinde incelemelerde bulunmuştur.

Sorumluluğumuz gereği gözlemlerimizi ve resmi raporları medya vasıtası ile kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Bölgede yaptığımız araştırmalarda hayvanlarda sakat ve ölü doğumlardaki artış, süt ve kan numunelerinde ağır metallerin varlığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nce belgelenmiştir.

Adana Sugözü köyünde ATIK tabir edilen ölü hayvan doğumları sonrasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nce atık yavrularda herhangi bir “bakteriyel atık etkeni tespit edilemediği brucella hastalığının olmadığı” bildirilmiştir.

Sugözü İsken Termik Santrali Etki Alanı Deniz Ekolojisi İzleme Çalışması Projesinin, deniz suyu sıcaklık ölçümlerinin raporuna göre, deniz suyu sıcaklığının artış gösterdiği belgelenmiştir.

Balıklardaki ağır metal yoğunluğu da 2004’ten 2008’e artış gösterdiği rakamlarla belgelenmiştir.

Balık yumurtası ve larva sayısı 1 metre küp deniz suyunda 2002’de 55.625 iken 2006’da 4.000’e düştüğü belgelenmiştir.

Termik santralde günde 5.313.600 metre küp deniz suyu çekilmekte ve geri verilmektedir. Mukayese edilmesi için Nisi Göleti 754.000 metre küp su tutmaktadır. Termik santral Nisi Göleti’nin 7 katı suyu bir günde kullanmaktadır. Biz de Sinop İl Genel Meclis Üyeleri olarak İsken Termik Santralindeki geri verilen suyu tesadüf eseri birlikte gözlemledik. Suyun tahliyesi sırasında denizde oluşan girdap ve sudaki grilik, bulanıklık santralin tahliye suyunun deniz rengini değiştirdiği gibi eko sisteme verdiği zararı da gözlerimizle gördük.

Erzin’deki narenciye üreticilerinin feryatlarını dinledik.

ÇED süresi 21 Aralık 2011’de dolan Yaykıl Köyü Termik Santrali için, Yalova İl Genel Meclisi gibi ’TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ’ diyemedik.

Bütün bu raporlara ve bilgilere rağmen Sinop İl Genel Meclis Üyelerinin termik ve nükleer santrallerin yurt dışı örneklerini de görmek için ÖNERGE vermesi grubumuz tarafından uygun görülmemiştir. Grup olarak yurt dışı santral gezisini onaylamadığımızı, teklif edilmesi halinde geziye katılmayacağımızı beyan ederiz.

Termik santrallerin Sinop ve çevresi için TEHDİT olduğu KUZKA Bölge Planı Çevre ve Enerji Bölümünün 128. sayfasında da gösterilmiştir.

Sonuç olarak; doğmamış torunlarımızın temiz hava, temiz çevre hakkı için çalışan herkese teşekkür ederiz. Saygılarımla.


Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
YORUMLAR
sinem
sinem - 12 yıl Önce

adamlar yanmış siz yanmayın diyorlar.emeği geçen herkese teşekkür.chp gurubu tebrikler.

ali
ali - 12 yıl Önce

il genel meclisi neden ortak hareket edemiyor.bu konunun particilikle ne ilgisi var.memleket için birlikte hareket edilmeli.bu çalışmalar herkesi mutlu ediyor.memleket meselelerinde birleşilmeli.

uğur
uğur - 12 yıl Önce

Termik santrali isteyen akp grubuda çıksın belegeleriyle neden bu santrali istediklerini bir açıklayıversin.

gerze yeniden yanmasın!!!
gerze yeniden yanmasın!!! - 12 yıl Önce

‎...Sorun doğruyu kabullenip kabulenememekte değil!..Doğrular kabullenmese de kaybolmaz ve onu kim söyler söylesin...Doğruyu kabullenirken, o doğrular, artık olan biten her yanlışı örtmeye, görünmesini engellemeye, konuşulup tartışılmasını gölgelemeye başlamışsa, orada sorun var demektir...ve bu, bir müddet sonra yanlışları konuşmamak, tartışmamak, bilmemek alışkanlığına bürünürse orda daha büyük sorun var demektir...
Asıl sorun yüreğin samimiyetinde. Bir şeyi yaparken yüzde yüz ve şüphe duymadan samimi olarak inanarak yapıp yapmamakta.İyilik ve doğruluk insanın yüreğine yaratılışından konmuş. Bir insanın, konumu, zamanı ve toplumsal pozisyonu ne olursa olsun; ister iyiyle hiç karşılaşmamış olsun;iyinin ne oılduğunu bilir.En zalim bile yaptığının zalimlik olduğunu bilir.Adalet kavramı her yürekte standart olarak vardır.Sorun da, çözümü de, o adaleti samimiyetle uygulayıp uygulamama eyleminde...

Gerzeli (Karusa)
Gerzeli (Karusa) - 12 yıl Önce

Abdullah Batur'a teşekkürler. Sorumluluk bilinciyle bizlere gözlem ve izlenimlerini anlatmış. Diğer İl Genel Meclisi üyelerinin raporları yok mu? Bu raporlar ayrı ayrı mı tutuldu.? AKP'nin tuttuğu raporları da görmek isteriz. Bize bilimsel olarak açıklasınlar. Necmettin Çakır neredeydi. Onun raporunu da görelim. Abdullah beyin gördüklerini, diğerleri görmediler mi?. Bizleri bu konuda bilgilendirsinler.

mehmet
mehmet - 12 yıl Önce

Herşey ortada binlerce insan kömürlü termik santrali istemiyor.Bu kadar insanı gözardı edemezsiniz.Gözardı edersiniz sonucu çok kötü olabilir.Bir Türkiye vatandaşı ve bir Sinop Gerzeli olarak Akpli meclis üyelerinin neden termik santral istediği hakkında basın toplantısı istiyoruz.Gerekçelerini bir görelim.

banner381
SIRADAKİ HABER