Denetimler Tamam

Gerze İçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Karadeniz’den Kurban Bayramı için ilçemizde gerçekleşen denetimler ve alınan önlemler konusunda bilgi aldık.

Denetimler Tamam

Gerze’de şu anda ne kadar büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunmaktadır?

-          Şu anda ilçemizde 12 bin büyükbaş, 8 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. İlçemizin ihtiyacı olan kurbanlık hayvan ihtiyacı 400 civarında büyükbaş ve 600 civarında küçükbaş hayvandır. İlçemizin kurban ihtiyacı ilçemiz çiftçileri tarafından karşılanmakta ve ilçe dışından kurbanlık hayvan getirilmemektedir. Bu nedenlerle de ilçemizde oluşan et kalitesi yüksektir.

Kurban Bayramı süresince gereken önlemlerin ve denetimlerin alınması konusunda neler yapılıyor?

-          2014 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ hükmü gereğince Kurban Bayramı süresince Gerze Tarım İlçe Müdürlüğü, Gerze Belediyesi, Jandarma ve İlçe Emniyet Müdürlüğü koordineli olarak bayramın huzurlu geçmesi, kurban kesimlerinin sağlıklı ve hijyenik olarak yerine getirilmesi için çalışacak.

Gerze’de belirlenen kurban kesim yerleri nerelerdir?

-          Gerze’de Belediye Mezbaha nesi ile şehir içinde görüntü olarak kurban vecibesine aykırı olmayacak yerlerde kurban kesilmesi gerekmektedir. Sokaklarda ve halkımızın görebileceği açık yerlerde kurban kesilmesi kurbanın vecibesine aykırıdır.

Kurbanlar mutlaka kesim konusunda ehliyetli olan kişiler tarafından kesilmelidir ve aksi durumlara izin verilmemelidir. Aksi durumlara izin verilmesi kurban vecibesini zayıflatan ve istenmeyen görüntülere sebep olan bir durum yaratır. Bu nedenlerle denetimler sırasında usule uygun olmayan kurban kesim yerleri ve kesimler denetlenecektir. Sokaklarda kurban görüntülerine yer verilmemesi için görevli personelimiz gerekli önlemleri alacaktır.

Sokaklarda kurban kesilmesi usule uygun değildir. Kurban kanları ve sakatatlarının usulüne uygun gömülmesi gerekmektedir. Bütün bunlar kurban ibadetinin uygun şartlarda yerine getirilmesi için uyulması gerekli kurallardır.

Kurban Bayramı süresince kurumunuza düşen görev nedir?

-          Kurban Bayramı süresince Gerze İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde nöbetçi veteriner hekim bulundurulacaktır. Kurumumuz, kurban kesim yerlerinin temiz yerler olması konusunda vatandaşlarımız uyarıda bulundu. Bayram öncesinde ilçemizdeki tüm kasaplara yazılı talimat ile uyarılar yapıldı.

Kurban sonrası kesilen hayvanın etlerini kıymak için hijyenik ve ruhsatlı işyerleri tercih edilmelidir. Etlerin saklanmasında derin dondurucu tekniği kullanılmalıdır.

Kurbanlık alırken halkımızın nelere dikkat etmesi gerekmektedir?

-          Damızlık vasfı olmayan dişi hayvanlar, yeni yavrulamış hayvanlar, 2 yaşını tamamlayan büyükbaş hayvanlar, 1 yaşını tamamlayan küçükbaş hayvanlar, çok zayıf ve hasta görünen, ağız burun akıntısı olan hayvanların kurbanlık olarak alınması uygun değildir.

Kurban kesimi sonrasında çiftçilerimizin kestikleri kurbanın kaydını belirten kulak küpesini ilçe müdürlüğümüze getirmeleri gerekmektedir. Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların kayıtlarının (TÜRKVET) düşürülmesi gerekmektedir.

Tüm halkımızın Kurban Bayramı’nı sağlıklı ve huzur içinde geçirmelerini temenni ediyorum.

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2014, 09:23
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER