Gençlik Muhalefeti Yalnız Değil

9 Temmuz 2014 Çarşamba günü saat 18.30'da Sinop Uğur Mumcu Meydanı’nda Sinop Nükleer Karşıtı Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasına Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP) üyeleri katılarak tam destek verdi.

Gençlik Muhalefeti Yalnız Değil

Basın açıklamasının metni:

SİNOP KARANLIK TERTİPLERE DE NÜKLEERE DE GEÇİT VERMEYECEK!

Yerel kamuoyunun bildiği gibi 6 Temmuz 2014 Cumartesi gecesi Gençlik Muhalefetinin “Nükleere Karşı Doğa ve Gençlik Kampı” kapsamında sürdürülen müzik, pankart ve tiyatro atölye çalışmalarının sergilendiği Nükleere Karşı Sokak Şenliği sonrası kampa katılan gençler saldırıya uğramıştır. Vatandaşların yoğun ilgisiyle ve yüksek katılımla izlenen şenlik programının tamamlanmasının ardından kampa dönüş yolunda Aşıklar Caddesinde gençlere yönelik bizce kullanıldığı/yönlendirildiği açık lümpen bir güruh tarafından sataşmayla olaylar başlamış, gençlerin otobüsüne saldırılmış, kamp alanı basılmış, saldırıda 17 genç yaralanmıştır. Saldırının gerçekleştiği andan bu yana olayları değerlendirdiğimizde aşağıdaki noktalar açıkça ortaya çıkmaktadır.

1-         Yaşananlar açık provokasyon ve tertiptir: Aşıklar Caddesinde yaşanan ilk saldırı esnasında  “Suriyeliler Sinoplulara saldırdı” şeklinde çığırtkanlık yapılması suretiyle yabancı ve göçmen düşmanlığı üzerinden halk galeyana getirilmeye çalışılmıştır. Bu da otobüse yönelik ilk saldırıda bir ölçüde karşılık bulmuş; ancak olay anlaşıldığında vatandaşlar saldırıyı gerçekleştirenleri ve olayın iç yüzünü görmüştür.

2-         Yabancı düşmanlığı linç çağrısına dönüşmüştür: Hiçbir insan evladı her ne şekilde olursa olsun normal koşullarda evini barkını, toprağını bırakıp binlerce kilometre öteye iltica etmez. Suriyeli, Afgan mültecilerin ilticası da savaşın getirdiği yıkımın sonucudur. Doğa kampına katılanlar Sinop’tan Artvin’e Karadenizli, toprağına ve yaşamına sahip çıkan çocuklarımız ve kardeşlerimizdir. Buna karşın, halkı infiale sürüklemek için kullanılan yabancı/göçmen düşmanı dil kabul edilemezdir; böylesi bir linç çağrısı canice bir insanlık suçudur. Bu nefret söylemi kentimiz için çok ciddi bir tehlike teşkil etmektedir.

3-         Saldırganlar “nükleeri isteyen” Sinoplu vatandaşlar olarak tarif edilemez: Kimi basın organları olayları “Sinoplu vatandaşların nükleer karşıtlarıyla kavgası” olarak tarif etmektedir. Bu yaklaşım da tertibin altında yatan gizli nedeni açığa çıkarmaktadır. Saldırı, geleceksizleştirilmiş lümpen bir güruhun karanlık çevrelerce kullanılmasıyla nükleer karşıtı kamuoyunu hedef almaktadır. “Sinop halkı nükleere karşı değil” algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Oysa ki saldırının asıl hedefi yerel demokrasi güçleri, kentteki nükleere hayır diyen çoğunluk ve nükleer karşıtı iradedir.

4-         Kolluk tüm uyarılara rağmen görevini yapmamış; tehlikenin önünü açmış ve olayları tırmandırmıştır: Kamp alanı saldırganlarca basılmıştır. Kamp alanına yapılan taşlı, sopalı, demirli saldırı üzerine gençler kendini korumaya, canlarını kurtarmaya çalışmıştır. İki jandarma eri sınırlı güçleriyle canhıraş görevini yapmaya ve ısrar üzerine bir polis memuru ise olaya müdahale etmeye çalışmıştır. Bunun dışında kamp 7 gün boyunca Jandarma istihbarat görevlilerince izlenmesine rağmen olay esnasında kolluk güçleri sadece seyretmekle yetinmiştir. Takviye ekip tam 1 buçuk saat sonra, olay yatıştıktan, tehlike kampta bulunanlar tarafından savuşturulduktan sonra olay yerine gelmiştir. Kamptaki gençlerin hayati tehlikesi olmasına rağmen emniyet görevlilerinin yaklaşımı “burası bizim sorumluluk alanımız değil” aymazlığıdır. Bu yaklaşımı sergileyen emniyet güçleri, Gerze Yaykıl köyü de Jandarma bölgesi olmasına rağmen, Yaykıl’da termiğe karşı direnen Gerze halkına saldırmaktan geri durmamıştı.

Sinop kentinde örgütlü 60’ı aşkın yapının oluşturduğu Sinop Nükleer Karşıtı Platformu ve yerel demokrasi güçleri olarak Karadeniz’in dört bir yanından gelerek nükleere karşı mücadele eden Sinop halkına destek olan, toprağına ve yaşam alanlarına sahip çıkmaya çalışan platform bileşenimiz “Gençlik Muhalefeti”ne yönelik saldırıyı kınıyoruz. Hem saldırganları hem de saldırıyı tertipleyen karanlık ilişkileri açığa çıkaracağımızı; saldırganlardan, tertipçilerinden ve görevini kötüye kullanarak saldırının kasten sebep olan yetkililerden bu insanlık suçunun hesabını her türlü yasal ve meşru haklarımızı sonuna kadar kullanarak soracağımızı buradan deklare ediyoruz. Ve biliyoruz ki Sinop halkı da bu tertibin farkındadır; ne karanlık tertiplere ne de nükleere geçit vermeyecektir!

Bu açıklama dışında kimi basın organlarınca servis edilen yanlış ve manipülatif haberlere itibar edilmemesini basına ve kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

                                                                       SİNOP NÜKLEER KARŞITI PLATFORM 

 

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2014, 22:29
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER