Başkanla dobra dobra!

Belediye Başkanına kimsenin soramadıklarını sorduk.

Başkanla dobra dobra!

Gerze Gündem olarak, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı ile konuştuk. Bize göre Gerze Halkının merak ettiği pek çok soruyu net olarak açıkça sorduk. O da cevap verdi. Sitemizde üç gün boyunca yayınlanacak bu röportajın akıllarda kalan sorulara cevap olacağını düşünerek yorumları siz okuyucularımıza bırakıyoruz. Aklınızda kalan bütün soru işaretlerini siz yine bize yazın biz soralım.

Gerze Gündem: Sayın başkanım, 29 mart 2009 yerel seçimlerinde belediye başkanı seçildiniz. Bu nedenle sizi tebrik ediyor, başarılar diliyoruz. Bize kısaca anlatır mısınız? Osman Belovacıklı kimdir?

Osman Belovacıklı: 25 Haziran 1959 tarihinde Gerze’de dünyaya geldim. İlk, orta ve lise eğitimini Gerze’de yüksek öğrenimini Sinop Eğitim Enstitüsünde tamamladım. 1980 yılında öğretmen olarak mesleğe başladıktan sonra sırası ile Gürsökü Köyü İlkokulu, Dikmen Şeyhhüseyin İlkokulu, Sarnıç Köyü İlkokulu ve Yakakent’e bağlı köylerde görev yaptıktan sonra 2000 yılında Yakakent 100. Yıl Pansiyonlu İlköğretim Okuluna okul müdürü olarak atandım. Bu görevi sürdürmekte iken 2005 yılı Temmuz ayında emekli olarak memleketim olan Gerze’ye yerleştim ve ticaret hayatına atıldım.

Yaşantım süresince birçok sivil toplum kuruluşunda etkin görevler alarak her platformda Gerze ilçesi ve halkı için mücadele verdim. 2007 yılında siyasete atılarak Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı oldum. Bu görevini sürdürmekte iken 29 Mart 2009 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde aynı partiden aday olarak belediye başkanı seçildim. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

Gerze Gündem: Seçim dönemi ve daha öncesinde belirlediğiniz eksiklikler ve projeleriniz vardı muhakkak. Hatta bunları seçim propagandanızda vaat ettiniz. Halk arasında bir tabir vardır. Uzaktan davulun sesi hoş gelir derler. Sizce de böyle mi oldu? Mazbatayı aldığınızdan bu yana geçen sürede daha farklı gerçeklerle karşılaştınız mı?

Osman Belovacıklı: Her aday gibi ben de projelerimle geldim. Amacım doğup büyüdüğüm Gerze’mi çağdaş, modern, insanların mutlu olduğu, sanatıyla kültürüyle örnek olan, çevre düzenlemeleri yapılmış, kanalizasyon, çöp, su, yol, park ve bahçe sorunu olmayan, insanların gelmek için özlem duyacağı bir ilçe yapmaktı. Tabi ki işin başına geçince bir takım şeylerin uzaktan göründüğü gibi olmadığını anladık. Ama ben mücadeleci bir insanımdır. Bu 20 aylık süre içerisinde belediye çalışma alanlarını ve hizmetlerini oturttuk. Şu anda belediyemiz, çalışanlarına maaşlarını ve mesailerini ödeyen, piyasaya borcu kalmayan, aldığını da hemen ödeyen bir belediye haline gelmiştir. 2004-2008 arası ödenmeyen ikramiyeleri dahi ödedik. Bu sürelerde bunlar ödenirken 20 ayda Gerze’yi bir şantiye alanına çevirdik. 12.000 metre kanalizasyon, 6.000 metre su tesisatı döşendi. Yollarımız parklarımız yapılıyor. Bütün bunların yanında kültüre ve sanata verdiğimiz önem de herkes tarafından açıkça görülüyor.

Gerze Gündem: Belediye başkanı olmadan önceki dönemde Yenikent-Gerze arası yol inşaatını mahkemeye verdiğiniz herkesin malumu. Şimdi bu konuda biraz daha sessiz kaldığınız yönünde görüşler var. Sessizliğinizin sebebini sponsorluğunu Cengiz İnşaatın yaptığı Liman içindeki şelale ile ilişkilendirenler var. Değişen bir şeyler mi var?

 

 

 

Osman Belovacıklı: Evet doğrudur. Ben daha öğretmenken Gerze yolu ile ilgili mücadeleme başladım. Danıştaya dava açtık. Eski projeye göre yol tamamen deniz dolgusu ile geliyor, Nazif Engin’in çay bahçesinin olduğu yerden ana yola ekleniyor ve şehrin içinden geçiyordu. Danıştaya bu projenin durdurulması için açtığımız davayı kazandık. Karayolları Genel Müdürlüğü şu andaki projeyi yaptırdı. Fakat yaptırmadan önce tüm jeolojik etütler yapıldı. Hızarçayı’nın olduğu bölümde 620 metre ve Yenikent tünelinden çıkıştan sonra 700 metre olmak üzere toplam 1320 metrede deniz dolgusu oluyor. Diğer yerler ise, karadan ya viyadükle yada tünelle geçiyor. Bu süreç içinde, en iyisi olsun diye jeolojik etüt çalışmalarını yapanlarla sürekli görüştüm. Ben bunları yaparken belediye başkanı değil, Gerzeli bir vatandaştım. Yaptığımız bu çalışmalar sonucu oluşan yeni devlete 400.000 dolar ek yük getirildi, ama Gerze kurtuldu. Evet. Şelalenin yapımında yardımcı oldular. Ama bunun yolla uzaktan yakından ilgisi yok. İlçemizde yatırım yapan tüm firmalara yardım için talepte bulunuyoruz. Bu yolla da ilçemize bir şeyler kazandırmaya çalışıyoruz. Bunun yanında da Gerze’ye zarar verecek kim olursa veya ne olursa olsun anlara karşı her türlü mücadeleyi yaparım. Benim için Gerze ve Gerze Halkı önemlidir.

Gerze Gündem: Sayın Başkanım, Gerze’ye termik santral yapılmasına en baştan beri karşısınız. Anadolu grubunun da bunu yapmak için ısrarlı olduğu açık. Bu amaçla Gerze’ye yapmak istediği birçok yatırım önerisini geri çevirdiğiniz söyleniyor. Bu santral eninde sonunda yapılacak diyen bir kesim bunları kaçırılmış bir fırsat olarak görüyor. Siz yatırıma, istihdama mı karşısınız?

Osman Belovacıklı: İstihdam benim için en önemli konu. Her gün en az 10 kişi iş istemek için yanıma geliyor. Bunun Gerze için büyük bir sorun olduğunun farkındayım. Ama termik santralden gelecek iş gelmesin. Havamız, doğamız, suyumuz zehirlendikten sonra, çocuklarımızın geleceği karartıldıktan sonra biz bu yatırımı ne yapalım. Anadolu grubu para kazanacak diye Gerze’yi ve Gerzeliyi ateşe atamam. Santralin yapılmaması için her türlü mücadeleyi vermeye devam edeceğiz. Buna fırsat kaçıyor diyenler vatan hainleridir. Gerze’nin suyunu içmeyenlerdir.

Röportajı yayınlamaya yarın devam edeceğiz. Belediye Başkanıyla yaptığımız söyleşide daha çok konulara değindik. Çöplük sorunundan tutun başıboş hayvanlara kadar pek çok konuyu irdeledik. Bizi izlemeye devam edin.

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER