Çalık’tan Gerze Belediyesi' ne Darbe.

Sinop’un enerji ihalesini alan çalık gurubu göreve, belediyelere ait park bahçe elektriğini keserek başladı

Çalık’tan Gerze Belediyesi' ne Darbe.
Çalık Enerji, 441,5 milyon dolar ödeyerek Yeşilırmak Elektrik Dağıtım’ı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan devraldığı elektrik dağıtım hizmetine, hedeflerinin bölge halkına en iyi ve en kaliteli hizmeti sunmak olduğunu belirtmesine rağmen ilk iş olarak belediyelere ait park-bahçe elektriğini kesmekle başladı.

Yeşilırmak Elektrik Dağıtım’ın, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Çalık Enerji’ye devredilmiş ve Samsun, Amasya, Çorum, Ordu ve Sinop illerini kapsayan YEDAŞ’ın hisse satış sözleşmesi, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu tarafından, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın şahitliğinde imzalanmıştı.

Edinilen bilgiye göre İlçemizde bulunan park ve bahçelere ait elektrikleri kestiği öğrenilen elektrik dağıtım şirketi, park ve bahçelere ait elektriğin ayrı ayrı sayaçlarının olması gerekçesini ve buralardaki aydınlatmaların tasarruf ampulü olma zorunluluğunu gerekçe gösterdi.

Haberimiz üzerine Çalık Grubu’na ait Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.’den tekzip metni gelmiştir. 5817 sayılı basın kanununun 14. Maddesine istinaden yayınlanması gereken tekzip:

TEKZİP

Sayın Mustafa YOĞURTÇU Gerze Gündem İnternet Haber Sitesi

Gerze Gündem Internet Haber Sitesi'nde yayınlanan "Çalık'tan Gerze Belediyesine Darbe mi" başlıklı haberinizde yanlış bilgilendirmelere dayanan hususlara ilişkin olarak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak üzere, aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

17.05.2011 tarihinde yapılan haber metnindeki açıklamalar tamamen yanlıştır. Şöyle ki;

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.' ye ait Yeşiiırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.' deki %100 oranındaki hissenin satışına ilişkin Hisse Satış Sözleşmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Çalık Elektrik Dağıtım A.Ş. arasında 30/12/2010 tarihinde imzalanarak devir işlemleri gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Gerçekleştirilen devir işlemi sonucu Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde 2036 yılına kadar elektrik dağıtımı ve perakende satış konularında Çalık Elektrik Dağıtım A.Ş. yetkilendirilmiştir.

Habere konu denetim işlemi, EPDK tarafından çıkarılan Aydınlatma Yönetmeliği uyarınca; Hazine Müsteşarlığı tarafından görevlendirilen denetçiler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle söz konusu uygulama, şirketimizin almış olduğu bir karara istinaden yapılmamıştır. Yapılan uygulama tamamen ilgili yönetmelikler uyarınca hazine denetçileri tarafından yapılmıştır. Bahse konu haber, hiçbir araştırma yapılmadan gazetecilik haber anlayışına dair özen ve yükümlülüklerden uzak bir şekilde kaleme alınmış, asılsız bir haber olup, şirketimiz hakkında kamuoyunun yanlış bilgilenmesine sebep olmaktadır.

EPDK tarafından çıkarılan "Aydınlatma Yönetmeliğinin 4. maddesinde;

1)                 Dağıtım şirketi, dağıtım bölgesindeki yerleşim yerlerinde bulunan otoyollar hariç, kamunun genel kullanımına yönelik meydan, bulvar, cadde ve sokak aydınlatmasından ve bunlara ait gerekli aydınlatma sistemleri ve ölçüm sistemlerinin tesis edilmesi ve işletilmesinden sorumludur. Bu sorumluluk, imar planlarında cadde veya sokak olarak belirlenen meskûn yerlerin tamamını kapsar.

2)                 OSB içerisindeki genel aydınlatma yükümlülüğü OSB tüzel kişiliğine aittir.

3)                 Kamuya ait park, bahçe, tarihî yerler ve ören yerleri gibi halka açık yerler ile reklam, ilan ve benzeri amaçlı panoların genel aydınlatmaları, ilgisine göre ilgili belediye veya il özel idaresinin yükümlülüğündedir Bu kapsamda gerekli sistemler, ilgisine göre ilgili belediye veya il özel idaresi tarafından tesis edilir, işletilir ve aydınlatma giderleri ödenir.

4)            Güvenlik amacıyla yapılan sınır aydınlatmaları için gerekli sistemler İçişleri Bakanlığı tarafından tesis edilir, işletilir ve aydınlatma giderleri ödenir

5)            Toplumun ibadetine açılmış ve ücretsiz girilen ibadethanelerin içlerinin ve çevrelerinin aydınlatılması için gereken sistemler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tesis edilir, işletilir ve aydınlatma giderleri ödenir.

6)            Trafik sinyalizasyonu amacıyla tüketilen elektrik enerjisi giderleri; belediye sınırları içerisinde ilgili belediye, belediye sınırları dışarısında ilgili il özel idaresi tarafından ödenir.

7)            Dağıtım şirketleri, bu madde kapsamındaki aydınlatma ve ölçüm sistemlerinin belirlenmiş standartlara uygunluğunu kontrol eder. Bu madde kapsamında gerekli ölçüm sistemlerinin tesis edilmemesi veya ölçüm sistemlerinin doğru ölçüm yapmamasından kaynaklanan maliyetler ilgili dağıtım şirketi tarafından karşılanır."

denilmektedir.

Söz konusu denetim işlemi de, açıklanan yasal dayanak çerçevesinde, Hazine Müsteşarlığı tarafından görevlendirilen denetçiler tarafından gerçekleştirilmiştir.

Bu nedenlerle, şirketimiz hakkında kamuoyunun yanlış bilgilenmesine sebep olan söz konusu haberin yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde düzeltilmesini, ayrıca bu açıklamanın 5817 sayılı Basın Kanunu'nun 14. maddesine istinaden aynı sayfada, aynı başlık altında yayımlanmasını, yasal haklarımız saklı kalmak suretiyle rica ederiz.

Tüm kamuoyuna saygılarımızla sunulur.

Av.Rahşan ERDOĞAN YILMAZ                          Murat Kılıç

Hukuk Müşaviri                                                        İl koordinatörü

YORUM EKLE
YORUMLAR
GERZELİ ABDULLAH
GERZELİ ABDULLAH - 13 yıl Önce

Parklarda tüketilen enerjiyi biz mi ödeyelim ne demek istiyorsun. Parklardaki ampüller tasarruflu olmasın mı? Kusura bakma kardeşim şimdiye kadar bizim sırtımıza vurulan bu harcamalara çeki düzen veilmeli.

öz gerzeli
öz gerzeli - 13 yıl Önce

türkiyenin kaçak olarak kullandığı özellikle doğunun kullanmış olduğu kaçak enerjiyi biz faturasını gününde ödeyen vatandaşlarımızdan alıyorsunuz birde kamuya açık alanlardaki enerji ninde parasını bizlerden çıkartında olsun bitsin zaten geçen ay bir aylık elektrik faturası yerine iki aylık birden aldınız vatandaşın ekonomisini alt üst ettiniz utanın biraz.

banner381
SIRADAKİ HABER