Çiftliğinde Ziyaret Etti

Gerze Kaymakamı Tekin Dundar Emin Kuru’yu çiftliğinde ziyaret etti.

Çiftliğinde Ziyaret Etti

Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, Gerze Tarım Müdürü Özbay Akkaş ve ziraat mühendisleri 15 Şubat 2022 Salı günü saat 14 00 da Gazi üniversitesi Emekli Öğretim Görevlisi Prof .Dr. Emin Kuru’yu Çırnık köyündeki çiftliğinde başlatmış olduğu arıcılık ve tavukçuluk okulunu ziyaret etti.

Ziyarette kimyasal gübre kullanmadan doğal gübre ile yapılacak olan tarımın önemini anlatan Gazi üniversitesi Emekli Öğretim Görevlisi Prof .Dr. Emin Kuru, çavdar ve fiy’in toprağa azot ve oksijen vererek toprağı beslediğini vurguladı. Aynı zamanda akasya ağacının da toprağa azot ve oksijen verdiğini ve aynı zamanda akasya balının kalitesini anlatarak akasyanın lambirde en değerli ağaç olduğunu dünyada az bitkide bulunan DMT yı akasya ağacı bünyesinde bulunduğunu Sabit arıcılık model uygulama için bin adet akasya dikildi yüz adet damızlık sofora, Macar akasyası, elli adet Çin sumağı beş bin adet lavanta dikilmeye başlandığını  belirtti.

Yeni sezonda kullanılmak üzere hazırlanan arı kovanlarının özelliklerini anlatan Kuru; arı kovanlarının tasarımı ısı yasasına uygun olması gerektiğini, varoa ile mücadelede Karadenizde ilk defa kendisinin oksalik asit ile yaparak daha başarılı olduğunun altını çizerek kovan temizliğinde pürmüz kullanarak değil 200 derecede buharlı su ile temizlenmesinin doğru olduğunu anlattı. Dikmen bölgesinin arısı için çalışmaların hızla devam ettiğini bu arı ırkını milli gen havuzuna aktarmak için bakanlığa talep edildiği ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin destekleriyle Ordu Arıcılık Gelişimi ile irtibata geçilerek çalışmaların devam ettiğini anlatarak bölgede arıcılığın yaygınlaşması için mezarlık gibi yerlere ıhlamur ağaçları ve benzeri ağaçlarlar dikilmesi gerektiğini savundu. Mevcut arı kovanlarının üst kapakları açılarak arıların kış uykusundaki durumları incelendi.

Kanatlı hayvanlar olan tavukçuluk girişimleriyle ilgili yeni bir gelir kapısı olacağını 20 kişinin istihdam ederek günde 20 bin haftada 70 bin yumurta üretilecek olup önümüz günlerde kooperatif kurarak bölgede yumurta fiyatlarının düşmesinin önünü açacağını anlattı.

Zeytinciliğe değinen da Gazi üniversitesi Emekli Öğretim Görevlisi Prof .Dr. Emin Kuru, bölgemizde yetişen zeytin ağaçları saçaktan değil yaprakları vasıtasıyla havadaki nemi emerek beslenen endemik bir ağaç olduğunu anlatarak bölgede çoğaltılması gerektiğini söyledi.

Son olarak da Gazi üniversitesi Emekli Öğretim Görevlisi Prof .Dr. Emin Kuru amacının rol model bir zirai uygulamanın konseptini oluşturarak çiftçilikle uğraşan insanlarımıza faydalı olmak istediğini ve başarılı kaymakamımız Tekin Dundar’ın destekleriyle daha da güzel uygulamalara imza atacaklarını söyledi.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2022, 14:05

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
İslam Alparslan
İslam Alparslan - 2 yıl Önce

Çalışma programı uygulama doğru bir şekilde yapılırsa her iş başarılı olur

banner381
SIRADAKİ HABER