Hacı kadı tavuğu tekrar canlandı.

Gerze’de yetişen ve nesli giderek tükenen hacı kadı tavuğu ve horozunun koruma altına alınması ardından gerçekleşen deneme üretiminden başarılı sonuç alındı.

Hacı kadı tavuğu tekrar canlandı.

Sayıları tükenmek üzere olan hacı kadı tavuklarıyla ilgili İlçe Kaymakamlığı ile İlçe Tarım Müdürlüğü’nün geçen yıl başlattığı çalışma ilk ürünlerini verdi. Gerze’de kurulan kuluçka ve civciv üretme ünitesinin kurulması ardından ilk civcivler yumurtadan çıktı.

İlçe Kaymakamı Metin Kubilay, İlçe Tarım Müdürü Halil Karadeniz ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Müdürü Leyla Tuna birlikte düzenledikleri basın toplantısıyla projede gelinen son durum hakkında bilgi verdiler.

Vakıf kaynaklarıyla gerçekleştirilen projede ilk aşama olarak 12 bin 744 TL maliyetle makine alımı ve yer düzenleme işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirten Kaymakam Metin Kubilay, projenin 2. aşaması olan üretim kısmı için malzeme alımlarının gerçekleştirildiğini ve sonrasında da 3 bin 500 TL harcanarak deneme üretimine geçildiğini kaydetti. Tam kapasitede kullanım halinde yıllık asgari 6 devre olarak 3 bin adet civciv üretimi gerçekleştirebildiğini gördüklerini belirten Metin Kubilay, projenin başarılı sonuçlandığını söyledi.

Gerze İlçe Tarım Müdürü Halil Karadeniz ise, Karadeniz'de böyle bir faaliyetin ilk kez Gerze'de gerçekleştiğini, proje kapsamında çiftçilere destek verilerek ilçe köylerinde damızlık işletmeler kurulmak suretiyle çevre köylere gelir kaynağının sağlanabileceğini belirtti.

Şu anda vatandaşların 50 adet hacı kadı tavuğu beslediğini söyleyen Karadeniz yaptığı açıklamada; “Bu tavuklara sahip olan vatandaşlarımız şu anda yürüttüğümüz projeye yumurta desteğinde bulunarak katkı sağlamakta. Hacı kadı tavuğu ve horozunun genetiğinin korunmasına yönelik bir proje gerçekleştirdik.

Yöremize has bu ırkın Gerze'nin tanıtılması ve yöre ekonomisine kazandırılması planlanıyor. Elde edilen civcivlerle damızlık işletme nitelikli serbest kümesler oluşturacağız. Ayrıca çiftçilere vakıf şartlarına uygun proje desteği sunulacak" dedi.

İlçe Tarım Müdürlüğü görevlisi Gökhan Aktaş ise çevreden toplamış oldukları orijinal yumurtaları 1 hafta gibi bir zaman muhafaza ve kontrol ederek kuluçka makinesine koyduklarını, 19, 20, ve 21. günlerde civcivlerin çıktığını söyledi.

Aktaş, "İlk yapılan işlem toplam 85 yumurta ile gerçekleşti. Bunların 22'si hacı kadı tavuğu yumurtası, 63 normal tavuk yumurtasıydı. Kuluçka dönemi sonrası 20 tane hacı kadı civcivi, 55 tane tavuk civcivi elde etmiş olduk. Sonuç olarak verim yüzde 90 civarında gerçekleşti" diye konuştu.

Hacı kadı tavuğu veya horozundan edinmek isteyenler 1 haftalık olanlara 5 TL, erişkinlere ise 7.5 TL ödemek zorunda.

Gerçekleştirilmek istenen bir diğer proje de toprak analiz merkezinin oluşturulması olduğunu söyleyen yetkililer, merkezin Sinop’ta bir ilk olacağını belirttiler.

Daha sonra her çeşit fidanın yetiştirildiği ve 1000 adet zeytin fidanının bulunduğu sera gezildi.





























 

Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
YORUMLAR
ismail ersoy
ismail ersoy - 13 yıl Önce

sayın kaymakamımıza girişimciliklerinden dolayı teşekkür eder başarılı çalışmalarının devam etmesini dilerim

Yakup Kemal Kalyoncu
Yakup Kemal Kalyoncu - 13 yıl Önce

Ülkemizdeki yerli ırkları yok etmeye çabalayanlara inat, Gerzemize has bu ırkın yeniden kümeslerimize, evlerimizin önlerine dönmesinde emeği geçenleri tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum.
Kümesi olsun olmasın, çevre şartları müsait olan her Gerzelinin bu girişimi desteklemesi, katkı vermesi gerektiğini düşünüyorum.
Gerzeli eğitimciler, öğretmenler, aktivistler, vicdan sahipleri lütfen bu konunun duyulması, öğrenilmesi, sahiplenilmesi için elinizden geleni yapınız.
Belediye hoparlörleri her cuma periyodik anonslarla çiftçilerimize de duyuru yaparsa çok faydalı neticeler bizi bekleyecektir.
Tekrar girişimcileri, destekçleri, katkı sağlayanları tebrik ediyor, şükran ve saygılarımı sunuyorum.

banner381
SIRADAKİ HABER