Kalaycılık Yok Olmaya Yüz Tuttu

Tarihin en eski el sanatlarından biri olarak kabul edilen kalaycılık, günümüzde yok olmaya yüz tutan meslekler arasında yerini aldı.

Kalaycılık Yok Olmaya Yüz Tuttu

  Yakın tarihe ışık tutan bakır ve kalaycılık yerini cam, krom, alüminyum ve porselene bıraktı. 20 yıl öncesine kadar mutfak eşyaları arasında önemli bir yer tutan bakır kaplar kalayla güzelleşirken, kalaycılık mesleği de unutulmaya yüz tuttu. Eskiden Gerze’de kalaycı dükkanları ve seyyar kalaycılar vardı.

  Kırklareli’nde 7 yaşında kalaycılık mesleğine başlayan Yaşar Tokgöz seyyar kalaycı olarak tüm ülkeyi il il dolaşarak kalaycılıktan geçimini sağlıyor. Tokgöz, “Eskiden kalaycılık mesleği önemli ve rağbet gören mesleklerin başında gelirdi. Kırklareli’nde eskiden 20–25 tane kurulu tezgâh, 20 tane seyyar olmak üzere 50’ye yakın kalaycı vardı. Seyyar tezgâhlar köylere gider buralarda kalaycılık yapardı. Şimdi nerdeyse kimse kaldı. Bizden sonra bunu yapacak kimse yok. Ben bir çırak yetiştirmek isterdim ama kimseyi bulamıyoruz. Sanat hiçbir zaman ölmez. Kalay işi olmadığı ve başka yapacağımız iş kalmadığı için mecburen çaydanlık, çelik tencere, bakır malzemelerin tamiratını yapıyoruz. Tabi arada tek-tük kalay için gelenler de oluyor. Ekmek parasını alıyoruz çok şükür.” dedi.








Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2014, 09:51
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER