Gerze gündem haber emlak
2016-01-27 13:42:51

BEDEN DİLİ & LİSAN-I HÂL

Ahmet Akın Öğretim Görevlisi

27 Ocak 2016, 13:42

Eskilerin hâl dili dedikleri bir iletişim şekli . Lisan-ı hâl ; insanı yalansız anlatan bir gösterge . İnsanoğlunun öğrendiği ilk dil şekli . Her türlü hareketimizi veya hareketsizliğimizi ifade eder . El , kol , jest , mimik gibi unsurlar kullanılarak yapılır .

Bebek , iyi bir gözlemcidir . Annesinin - babasının her hareketini , mimiklerini , yüz ifadesini , hareketsizliğini , dokunmasını , tebessümünü velhasılı her şeyini dikkatli bir şekilde süzgeçten geçirip , gözler . Ona göre olumlu veya olumsuz tepkiler verir . Beden dili , minik yavru için iyi bir anlaşma dilidir . Her hangi bir hayvanla , beden dili ile konuşarak dost olabilirsiniz . Yaratan(CC) , hayvanlara karşısındakinin beden dilindeki kastını hissetme duygusu vermiştir . Bir kedi veya köpek , herkese sırnaşmaz . Kimden beden dili noktasında olumlu sinyal alıyorsa , onunla dost olur . Bir at ile , yunus balığı ile beden dili ile dost olursunuz . Bakış projektörümüzü araştırmacı bir bakışla kâinata çevirdiğimizde ; kâinatın , lisan-ı hâl ile bir Kur’an olduğunu görürüz . Kâinatın beden dilinden ; öğreneceğimiz çok bilmediğimiz şeylerin olduğu gibi , kuracağımız çok dostluklarımızın da var olduğunu görebiliriz .

Beden dili noktasında , Peygamber’imiz(ASM) ; bizler için en zirvedeki rol modelimizdir . Düşmanları bile emanetlerini O’na(ASM) teslim edebilecek nitelikte beden dili ile en yüksek noktada . Bu yüzden vasfı ; Muhammed’ül Emin(ASM) olmuş ve öyle hitap etmişler . İlk defa yüzünü gören biri ; ’’ Bu simada yalan olmaz .’’ dediği kadar net bir beden dili . Peygamberlikle müşerref olmazdan evvelki hayatı ve Peygamberlik hayatı ; doğruluk , ismet , yalan söylememek , düşküne - fakire yardım etmek , çevreyi korumak , mazlumun yanında olmak , toplum için faydalı çalışmalar yapmak , fikrine muhalif de olsa karşısındakine saygılı olmak , kalp kırmamak , yetimi gözetmek v.b. gibi güzel hasletlerle doludur . Şu cümleyi kursak yanlış söylemiş olmayız ; ’’ Peygamber’imizin(ASM) mucizelerinden biri de Lisan-ı Halidir .’’ Bu yüzden Peygamber’imizin(ASM) yaptıkları , davranışları , sünnet-i seniyeleri bizler için çok önemlidir . Sosyal hayatımızda bu harika beden dilini örnek aldığımız oranda ; başımız ağrımaz , ağzımız ekşimez , toplum hayatımız kargaşadan kurtulup o nisbette huzurlu olur .

İnsan bildiklerine göre değil , gördüklerine göre hareket eder . Dilimiz yalan söyleyebilir , ancak beden dilimiz ise asla yalan söylemez . Okuyabilsek yaratılmış olan her şey bir kitapdır . İnsan da güzel bir kitapdır . İnsanın beden dilini aktarım şekli , karşısındakinin okumasını kolaylaştırır . ’’ Lisan-ı hâl , lisan-ı kâlden daha kuvvetli ve tesirli konuşuyor.’’ (RNK - Tarihçe-i Hayat - 375) cümlesi davranışlarımızın , hal ve hareketlerimizin daha tesirli olacağını anlatıyor .

’’ Güneş gibi ol şefkatte , merhamette .

Gece gibi ol ayıpları örtmekte .

Akarsu gibi ol keremde , cömertlikte .

Ölü gibi ol öfkede , asabiyette .

Ya olduğun gibi görün , ya göründüğün gibi ol .’’ şiirinde ; Mevlâna Celaleddin-i Rumî(KS) ; çok harika bir beden dili yol göstericiliği yapmış . Bir kitapta anlatılacakları beş cümlede bizler için özetlemiş . Bunun yanı sıra ; atasözlerimiz de beden dilinin önemiyle ilgili bize güzel kapılar açıp , davranış dünyamızı aydınlatırlar . * ’’Görünen köy kılavuz istemez .’’ * ’’ Yüreğin sakladığını gözler açığa vurur .’’ cümleleri ; beden dilini anlatan atasözlerimizden sadece ikisidir . * ’’ Tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır .’’ ata sözündeki , tatlı söz ; hem güzel bir ses tonunu , yumuşak davranışı hem de düzgün bir beden dili yaklaşımını anlatıyor .

Sosyal hayatımızın kaliteli , düzgün ve doğru işleyişinde beden dilimiz önemli bir unsur . Bir amir , bir memur , bir işçi , bir anne - baba , bir öğretmen , bir vali , bir komutan , bir doktor v.b. farklı gruplardan insanların ; ’’ Lisan-ı hâlleri , lisan-ı kâllerinden üstün olmak ’’(RNK) durumundadır . Çünkü davranışlarımız , konuşmalarımıza göre ; karşımızdakini daha çok ikna edip, sempatisini kazanmamızı sağlar . Toplum içi , aile içi , kurum içi barışın sağlanmasında , verimin artmasında , huzurlu ortamın artmasında ; o oranda kaliteli olan beden dilimiz ön plâna çıkar .

Bu vesileyle ; Peygamber’imizin(ASM) sünnet-i seniyesine uygun beden dilli , o nispette keyfiyetli - kaliteli bir hayat diliyor ve saygılar sunuyorum .

 

Öğr.Gör. Ahmet AKIN

R.T.E.Ü.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

RİZE

 

 

Yorumlar (10)

Sadık Yılmaz Bulut 8 Yıl Önce

güzel bir yazı saygı değer hocam,yüreğinize sağlık

Ahmet AKIN 8 Yıl Önce

sadık bey çok teşekkür ederim selâmlar.

Burhan Savuk 8 Yıl Önce

Tebrik ederim hocam.hal ile anlatmak en güzel iletişim tekniği.başda çocuklarımıza en güzel öğütler hal diliyle verilebiliyor.darısı eğitimcilerimizin ve hocalarımızın başına

İbrahim Şirin 8 Yıl Önce

Torundan etkilenmişsin hocam. eline sağlık. saygılar hocam.

Ahmet AKIN 8 Yıl Önce

EyvAllah Burhan Savuk bey kardeşim . Binlerce selam ve dua ....

Ahmet AKIN 8 Yıl Önce

Aynen İbrahim Şirin kardeşim torundan etkilendik . Binlerce selam .

Necmiye Okur SAKALLI 8 Yıl Önce

Hocam selam ve saygiyla basliyorum Ben cok etkilendim okurken... Cok ama cok guzel bir makale olmus iyikide kaleme almissiniz bu konuyu Allah razi olsun sizden.

Hüseyin ÇERMAN 8 Yıl Önce

hocam okudum gerçekten beden dilini yazıya çok güzel dökmüşsünüz biz işimiz icabı gürültülü ortamlarda çalışırken beden dilini çok kullanırız ve çok işe de yarar selam ve dua ile hocam.

Ahmet AKIN 8 Yıl Önce

EyvAllah , teşekkürler . Necmiye Okur Sakallı ailesine binlerce selâm.

Ahmet AKIN 8 Yıl Önce

Hüseyin Çerman bey kardeşim eyvAllah . Evet senin dediğin gibi , beden dili farklı yerlerde de kullanılıyor . Selam ve dualar...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.