Gerze gündem haber emlak
2017-01-06 12:04:31

Ömür - Kalp

Ahmet Akın Öğretim Görevlisi

06 Ocak 2017, 12:04

“ Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi ,

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi . ” demiş ; Kanunî Sultan Süleyman . Çok da güzel söylemiş . Hastanelere yolumuz düşünce sağlığımızın kıymetini ancak idrak edebiliyoruz . Halbuki ; hastaneler , hapishaneler ve kabristanlar ; önceden ara-sıra ziyaret edilip ibret alınacak yerler olması gerekiyor .

Başlığımızdaki iki unsur , birbiriyle ilgili ve de ayrılmaz , önemli ikilidir . Çünki ömür dakikalarımız hızla geçiyor. İnşaallah Yaradan'ın (CC) rızasını kazanmaya çalışarak ; iyi , güzel ve doğru için gayret sarf ederek geçirebilirsek ne mutlu bize . Sonradan pişmanlıkları , keşkeleri yaşamamak adına , çuvaldızı önce kendime batırarak ; tüm bunları kendi iç dünyama söylüyorum . '' Eyvah ! Aldandık . Şu hayat-ı dünyeviyeyi (dünya hayatını) sabit (hiç bitmez) zannettik . O zan (düşünce) sebebiyle bütün bütün zâyi ettik (kaybettik) . Evet , şu güzerân-ı hayat (geçici hayat) , bir uykudur ; bir rüyâ gibi geçti . Şu temelsiz ömür dahi , bir rüzgâr gibi uçar gider .'' (RNK-Sözler-193) Doğumla başlayan hayat yolculuğu ; gençlik , olgunluk , yaşlılık ve de dört kişinin omuzunda ansızın noktalanıveriyor . Allah’ım (CC) hepimize hayırlı ömürler nasip etsin . Amin Allahümme Amin .

Dünyanın hay - huyları , telâşeleri arasında kaçırdığımız hususlar söz konusu . En küçük dairemiz KALB dairesi . Dikkat ; en büyük görev burada ! Peygamber'imizin (ASM) büyük cihat dediği önemli görev en küçük dairemiz olan kalble-nefisle ilgili . Madalyonun bir başka yüzü ise ; değerli dostlar kalbimiz çok hassas ve nazik bir organımızdır . Kırıldığında ; kaynak veya lehim yapılarak tamir edilmesi de mümkün değildir . İki günlük dünya için kalb kırmaya değmiyor . Bu günler ; gündemindeki konular dolayısıyla tam kalb kırmaya müsait günler . Aman dikkat diyorum.!.....En küçük dairemiz KALB dairesi . Dikkat ; en büyük görev burada ! Peygamber'imizin (ASM) büyük cihat dediği önemli görev en küçük dairemiz olan kalble-nefisle ilgili . Madalyonun bir başka yüzü ise ; değerli dostlar kalbimiz çok hassas ve nazik bir organımızdır . Kırıldığında ; kaynak veya lehim yapılarak tamir edilmesi de mümkün değildir . İki günlük dünya için kalb kırmaya değmiyor . Bu günler ; gündemindeki konular dolayısıyla tam kalb kırmaya müsait günler . Aman dikkat diyorum.!.....En küçük dairemiz KALB dairesi . Dikkat ; en büyük görev burada ! Peygamber'imizin (ASM) büyük cihat dediği önemli görev en küçük dairemiz olan kalble-nefisle ilgili . Madalyonun bir başka yüzü ise ; değerli dostlar kalbimiz çok hassas ve nazik bir organımızdır . Kırıldığında ; kaynak veya lehim yapılarak tamir edilmesi de mümkün değildir . İki günlük dünya için kalb kırmaya değmiyor . Bu günler ; gündemindeki konular dolayısıyla tam kalb kırmaya müsait günler . Aman dikkat diyorum.!.....AİREDE EN BÜYÜK VE EHEMMİYETLİ(önemli) VE DAİMÎ(devamlı) VAZİFE(görev) VAR. Ve en büyük dâirede en küçük ve muvakkat(geçici) arasıra vazife bulunabilir. Bu kıyasla, küçüklük ve büyüklük makûsen mütenasip(ters orantılı) vazifeler bulunabilir.'' (Asa-yı Musa) (Beyanat ve Tenvirler) (RNK) AİREDE EN BÜYÜK VE EHEMMİYETLİ(önemli) VE DAİMÎ(devamlı) VAZİFE(görev) VAR. Ve en büyük dâirede en küçük ve muvakkat(geçici) arasıra vazife bulunabilir. Bu kıyasla, küçüklük ve büyüklük makûsen mütenasip(ters orantılı) vazifeler bulunabilir.'' (Asa-yı Musa) (Beyanat ve TenviAİREDE EN BÜYÜK VE EHEMMİYETLİ(önemli) VE DAİMÎ(devamlı) VAZİFE(görev) VAR. Ve en büyük dâirede en küçük ve muvakkat(geçici) arasıra vazife bulunabilir. Bu kıyasla, küçüklük ve büyüklük makûsen mütenasip(ters orantılı) vazifeler bulunabilir.'' (Asa-yı Musa) (Beyanat ve Tenvirler) (RNK)
En küçük dairemiz KALB dairesi . Dikkat ; en büyük görev burada ! Peygamber'imizin (ASM) büyük cihat dediği önemli görev en küçük dairemiz olan kalble-nefisle ilgili . Madalyonun bir başka yüzü ise ; değerli dostlar kalbimiz çok hassas ve nazik bir organımızdır . Kırıldığında ; kaynak veya lehim yapılarak tamir edilmesi de mümkün değildir . İki günlük dünya için kalb kırmaya değmiyor . Bu günler ; gündemindeki konular dolayısıyla tam kalb kırmaya müsait günler . Aman dikkat diyorum.!..... En küçük dairemiz KALB dairesi . Dikkat ; en büyük görev burada ! Peygamber'imizin (ASM) büyük cihat dediği önemli görev en küçük dairemiz olan kalble-nefisle ilgili . Madalyonun bir başka yüzü ise ; değerli dostlar kalbimiz çok hassas ve nazik bir organımızdır . Kırıldığında ; kaynak veya lehim yapılarak tamir edilmesi de mümkün değildir . İki günlük dünya için kalb kırmaya değmiyor . Bu günler ; gündemindeki konular dolayısıyla tam kalb kırmaya müsait günler . Aman dikkat diyorum.!.....AİREDE EN BÜYÜK VE EHEMMİYETLİ(önemli) VE DAİMÎ(devamlı) VAZİFE(görev) VAR. Ve en büyük dâirede en küçük ve muvakkat(geçici) arasıra vazife bulunabilir. Bu kıyasla, küçüklük ve büyüklük makûsen mütenasip(ters orantılı) vazifeler bulunabilir.'' (Asa-yı Musa) (Beyanat ve Tenvirler) (RNK)'' Ömür sermayesi pek azdır ; lüzumlu işler pek çoktur . Birbiri içinde mütedâhil (farklı) dâireler gibi , her insanın kalb ve mide dairesinden ve ceset ve hane dairesinden , mahalle ve şehir dairesinden ve vatan ve memleket dairesinden ve küre-i arz (dünya) ve nev-i beşer (insanlık) dairesinden tut , tâ zihayat (hayat sahibi her şey) ve dünya dairesine kadar , birbiri içinde daireler var . Herbir dairede , herbir insanın bir nevi (çeşitli) vazifesi (görevleri) bulunabilir . FAKAT EN KÜÇÜK DAİREDE EN BÜYÜK VE EHEMMİYETLİ (önemli) VE DAİMÎ (devamlı) VAZİFE VAR . Ve en büyük dairede en küçük ve muvakkat (geçici) arasıra vazife bulunabilir. Bu kıyasla , küçüklük ve büyüklük makûsen mütenasip (ters orantılı) vazifeler bulunabilir.'' (Asa-yı Musa) (Beyanat ve Tenvirler) (RNK) En küçük dairemiz KALB dairesi . Buna dikkat etmemiz gerekiyor ; çünki en büyük görev burada ! Peygamber'imizin (ASM) büyük cihat dediği önemli görev en küçük dairemiz olan kalble - nefisle ilgili . Bir benim çalışmamla olur mu dememek lâzım . Karınca kararınca kapımızın önünü süpürmeye devam , örnek olmak için gayret sarf etmeye devam inşallah .

Telâşla yürüyen karıncaya sormuşlar . “ Hayırdır karınca kardeş nereye gidiyorsun ? ” Demiş “ hacca gidiyorum ” . Karıncaya gülerek , tekrar sormuşlar . “ Bu ayakla mı ?! ” Küçük karıncanın cevabı ise ders niteliğinde olmuş . “ Ben bu güzel yola koyulayım da , gerisini Allah’ım(cc) bilir .” demiş . Onun için küçük dairedeki çalışmalarımızı küçümsememek lâzım . Gayret bizden , tevfik Allah’dan (CC) . Küçük şeylerin ne önemi var dememek gerekiyor . Çünki küçük güzellikler çoğalarak büyük güzelliklerin oluşmasına vesile oluyor . Küçük dairedeki olumlu hareketlilik büyük dairelere de yansıyarak yayılıyor . Bir harfden ne olur ? demeyip , diğer harfleri de öğrenme gayreti ve çalışması içinde olmalıyız . Çünki , yirmidokuz harf uyumlu bir şekilde bir araya geldiğinde ; dilekçe , mektup , hikâye , roman , tez çalışması gibi farklı güzellikleri karşımıza çıkacaktır . Medenî toplumların başlangıcı , bilinçli ve kaliteli kişilerin çoğalmasıyla doğru orantılıdır . Bu sebeple Kâinatın Efendisi (ASM) bir gazve dönüşünde “ Küçük cihatdan , büyük cihata dönüyoruz ” bu sebeple demiştir . Nefis terbiyesi hem şahsımız için , hem de toplum için önemli . Çünki ferdin , kişinin kalitesi ; toplumun olumlu manada şekillenmesine katkı sağlıyor .

 Kaliteli bireyler olma serüvenimizde , Allah’ım(CC) hepimize ;

basiret , başarı ve de kolaylıklar versin .

 

Öğr.Gör. Ahmet AKIN

RTEÜ. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

RİZE

Yorumlar (5)

Celal AKSOY 7 Yıl Önce

Hayirli olsun sevgili hocam

Mine SAĞLAM 7 Yıl Önce

Ağzınıza ve kalem tutan elinize sağlık hocam

İbrahim ŞİRİN 7 Yıl Önce

Hocama yakışan bir yazı teşekkürler sn. hocam. Selam ve saygılar.

Mehmet Şerif ŞAHİN 7 Yıl Önce

hayirli olsun baba kurban olurum sana.

Mehmet Emin ÖNERBAY 7 Yıl Önce

Hayırlı olsun hocam. Allah yolunuzu açık etsin.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.