Gerze gündem haber emlak
2016-11-08 10:26:56

DUA - 2

Ahmet Akın Öğretim Görevlisi

08 Kasım 2016, 10:26

Kâinat ağacının en güzel meyvesi insan , insan ağacının en güzel meyvesi ise ; ibadet , şükür ve duadır . Dua ; mü’minin , değerli ve önemli olduğunu ortaya koyan Allah’ın(CC) karşısındaki en güzel sermayesidir . Çünki , Allah’ımız(CC) “ Duanız olmazsa ne ehemmiyetiniz var ? ” diyor . Başlangıçta tevbe ve istiğfar ile dua yolunu aralamamız gerekiyor . Manevî bir temizlikten sonra ; duanın öncesine ve sonrasına da , makbûl dua olan Peygamber’imize(ASM) salâvatı yerleştirirsek çok daha güzel olur inşallah … Ancak dualar çeşitlidir . Ya istidat lisanıyladır (gelişme kabiliyeti ve sonuç noktası açısından) , ya İhtiyac-ı fıtrî lisanıyladır (yerine getirdiği görev açısından) , ya Lisan-ı ıztırariyle (çok sıkıntılı ve muhtaçlı olduğumuz anlarımız açısından) bir duadır ki ;  bu üç nevi dua, bir mâni olmazsa, daima makbuldür. Dördüncü nevi ki, en meşhurudur, bizim duamızdır. (RNK , Yirmi Üçüncü Söz.) İnsanoğlu için dua iki çeşittir . Biri fiilî (çalışmayla yapılan) , diğeri ise kavlî (dille yapılan) . Her ikisi de bizim için gerekli , olmazsa olmazlarımızdan . Çünkü kavlî duanın makbûliyeti sebepler açısından düşünüldüğünde fiilî duanın yapılmış olmasına bağlıdır. Tarlasına tohum ekmeden ürün isteyen bir çiftçiye de Allah(CC) hususî hazinelerinden ürün verebilir ; ama âdet-i İlâhiye açısından ürün alabilmek için önce toprağı sürmek , tohum atmak , uygun çalışmalar yapmak ; sonra da Allah’ın(cc) dua kapısını çalmak gerekiyor . Sadece muhtaç olduğumuz anlarda değil ; arz-ı hal etmek için de Allah(CC) , her an bizleri bekler. Ancak maalesef çoğumuz , beş vakit namazın arkasına hapsederiz duayı . Oysaki otururken , kalkarken , yürürken , yerken , içerken , uyurken kısacası ; hayatımızın her anını dua ile bereketlendirebiliriz . Fakat kavlî yapılan dua kulun gayretiyle desteklenmelidir . Çünkü her güzel iş emek ister . Önce gayret motivasyonuyla kul elinden geleni yaparak Allah’a(CC) dua etmelidir. Önce fiilî dua yapılacak , yani sebeplere riayet edilecek , sonra da kavlî dua için eller Yaradan’a(CC) açılacaktır . Duanın bir diğer güzelliği daha var ; dostlar arasında dualaşmak . Bir dostunun gıyabında (onun arkasından , haberi olmadan) ; onun iyiliği , sağlığı , istikbalinin hayırlı olması için yapılan dualar harikadır . Çünki o dostumuzun bizim için yaptığı duada onun ağzı bizim için tertemiz ve de günahsızdır . Ayrıca gıyabî duaların geri çevrilmeyeceğini düşünerek gıyaben duaya da devam inşaallah…

İstidat lisanıyla , İhtiyac-ı fıtrî lisanıyla dua yapan insanın dışındaki diğer yaratılmışlara bir göz atalım . Devamlı olarak duyabilene , bakabilene bir şeyler söyleyip hatırlatıyorlar ! Her mahlûk kendine has bir lisanla Allah'ı(CC) zikir ediyor , dua ediyor . Karadenizin dalgalarının ; secdeye gider gibi hışırtıları , zikirleri Allahüekber’dir . Yırtıcı kuşların gayretleri ; Ya Kuddüs’tür . Tohumların baharda dirilişleri ; Ya Hay’dır . Yumuşak köklerin kayaların içinde yol açarak suya doğru ilerlemeleri ; Bismillah’dır . Bitki ve ağaçların havada dal-budak ve yaprak verme gayretleri ; Lâ İlâhe İllâ Hu’dur . Bülbülün ötüşleri ; Ya Rahman’dır . Kedinin mırmırları ; Ya Rahim’dir . Tavuğun yumurtlama çalışması ve gıdaklaması ; Ya Rezzak’tır . Yavrulu tavuğun , civcivlerini koruma adına şefkatiyle birlikte köpeğe saldırması ; Ya Rahman , Ya Rahim ve de Ya Hakîmdir ... Velhasılı mahlûkatın zikrederek yaptıkları bu çalışmalar ; düşündüğümüzde , fıtrî dua ile hep insana bir şeyler söylerler , bu esnada da insana hizmet ederler . Hem de o mahlûklar bu şekilde normal olan görevlerini yerine getirmiş olurlar .

Bu noktadan itibaren , insan şapkasını önüne koyup düşünmelidir . Yani insan olan insanın görevi nedir ve de neye hizmetkârlıktır ?! İnsan kendine sormalıdır ; hakikî insana yakışan NEDİR ?!... İnsan ; ''Buyurun Cennet'ime'' veya , ''Sen Cehennem'i hak ettin , gir Cehennem'ime'' hitabıyla muhatap olacak emanet-i kübra sahibidir . Bununla birlikte ; ahsen-i takvim suretinde , en güzel şekilde ve fıtratta yaratılmıştır . Fıtratlarımızı kirletmek veya temiz tutmak , cüzi irademizle bize verilmiştir . İnsan insandır , ancak canavar hayvan seviyesine yuvarlanan insan ; insan ismine maalesef lâyık değildir . Kendi iç dünyama da seslenerek ; İnşaallah kendimize , topluma faydalı ve de CENNET'e ehil olacak gayretler ve hayatlar diliyorum . Amiiin.

 

Öğr.Gör.Ahmet AKIN

RTEÜ.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

RİZE

Yorumlar (2)

Yunus ÇAMAL 8 Yıl Önce

Kaleminize yureginize saglik ...hocam...

Ahmet AKIN 8 Yıl Önce

eyvAllah yunus bey kardeşim selâm ve dua ile....

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.