Gerze gündem haber emlak
2015-11-06 11:23:28

BİZ OLABİLMEK !

Ahmet Akın Öğretim Görevlisi

06 Kasım 2015, 11:23

Yazı yazmak zor zanaat . Gazetelerde her gün köşe yazarlığı yapanlara Allah(cc) kolaylıklar versin . Çünki ; bazen dil lâl oluyor , konuşamıyor . Ele felç vuruyor , yazamıyor . Kulak sağır oluyor , işitemiyor . Sinir uçları köreliyor , hissedemiyor . Beyin dumura uğruyor , düşünemiyor . Ancak düşünce özürlü olmayalım yeter , gerisi çözülür inşaallah . Hayatiyet , hayat , akıl ve kalbimiz önemli . Hem aklımızın hem de kalbimizin tabiri caizse şarj olması gerekiyor . Kalbimiz ve hissiyatlarımız için ; Kur’an-ı Kerim ve Risale-i Nur Külliyatı gibi benzeri kaynaklar şarj makinelerimizdir . Aklımız için de ; fizik , kimya , astronomi gibi fen bilimleri , psikoloji , sosyoloji gibi sosyal bilimler v.b. gibi kaynaklar şarj makinelerimizdir . İki kanatlı olmamız şart . Çünki kuşlar gibi çift kanatlı olmamız gerekiyor , tek kanatla uçmamız mümkün değil . Din ve Fen bilimleri kol kola olmalı . Aklımız ve kalbimiz birlikte doyduğunda ; düşünce ufkumuz açılıp , aydınlanacaktır .

Akıl vermek haddimiz değil . Ancak bazı hususlarda akıl için yol birdir . Kaliteli bir keyfiyet mi istiyoruz ? O halde eğitim şart ! Eğitimli anne , eğitimli baba , eğitimli patron , eğitimli çalışan , örnekleri çoğaltabiliriz olduğunda ; toplumun keyfiyetini , kalitesini tabii ki arttıracaktır . Bediüzzaman bakınız , ne güzel ve doğru söylemiş ; ’’ Bizim düşmanımız ; cehalet , zaruret ve ihtilâftır . Bu üç düşmana karşı ; san’at , marifet ve ittifak silahıyla cihat edeceğiz .’’ (RNK – Tarihçe-i Hayat – 57)

Cahillik ; toplumu , kötü huylu mikro organizmalar gibi hasta eden unsurlardan biridir . Okuyarak ve san’atla , azimle üstesinden gelinmesi gerekiyor . ’’İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktır. ’’ (Yunus Emre) Ancak okumuş cahillerimiz de bir diğer handikabımız .

Fakirlik , her zaman istismara müsait bir konumuz . Bu düşmanın üstesinden de , çalışarak ve marifetle gelinecek . Armut piş , ağzıma düş anlayışı bizden uzak olsun . Ben tok olayım , başkası ne olursa olsun anlayışıyla da değil . Azmimizle , gayretimizle helâl yoldan rızkımızın peşinden koşularak halledilecek .

İhtilâf ise ; bir diğer hastalıklarımızdan . Bu konuda da maalesef olumsuza daha çok meyilliyiz . En küçük konu da bile , bu yara kaşınılarak hastalığımızı arttırabiliyoruz . İttifak güzel bir haslet . ’’ Bir elin nesi var , iki elin sesi var .’’ boşa söylenmiş bir cümle değildir . Bir elif tek başına bir kıymetindedir . Ama iki elif , yan yana bir çizgi üzerinde ittifak ederse ; onbir kıymet alacağı aşikârdır . Ben değil , biz manasını ; yaşayıp yaşatmak önemlidir . Müsbet bilimlerde buna takım çalışması da deniyor . Çünki biz olduğunda , takım ruhu ortaya çıkar ve sonuçlar daha güzel olacaktır , başarı da beraberinde gelecektir . Olumsuzlukların üstesinden gelebilmek için ; fert olarak , toplum olarak , devlet olarak yapmamız gerekenler vardır . Hep keser gibi kendimize yontmadığımızda , biz denilerek gayret sarf edildiğinde , sür’atle olumlu manada mesafe alınarak , güzellikler ortaya çıkacaktır . Tabii ki bu kolay bir hadise değildir . Çünki bu karanlık yapının üstesinden gelebilmek için ; fedakârlık , gayret , çalışmak , yardımlaşmak , küçüğü sevmek , büyüğü saymak , hamiyet , fakiri rencide etmeden elinden tutmak , çocuğu ve yaşlıyı koruyup kollamak , kadını el üstünde tutmak , komşusu açken tok yatmamak , sevdiğin şeylerden paylaşabilmek ... gibi asil hasletleri ve uygulamaları gerektiriyor . Bu yüzden arada bir kendimize çeki düzen verme adına , bu güzellikleri geliştirmek adına ; huzurevi , cezaevi , darülaceze , çocuk yuvası , kabristan ve hastane gibi yerleri ziyaret etmemiz gerekiyor . Empati kurabilmek için , bu ziyaretler şart . Eğitim bu yüzden de çok önemli . ’’ Bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum .’’ cümlesi Hz. Ali’nin(RA) baş tacı edilip , uygulayacağımız cümlelerinden biridir . Çünki hakkıyla eğitimli kişiden hiç bir zaman kimseye zarar gelmez . Asayişin gönüllü muhafızıdır onlar . Artı katkıları da söz konusudur . Bu güzel karakterli eğitimli kişiler ; toplumda emniyet süpabı olacaklar , keyfiyeti ve kaliteyi arttırmada işaret taşı olacaklardır .

Bu arada ; İlköğretim , Ortaöğretim ve Üniversitelerde eğitim – öğretim başlayalı bir aydan fazla oldu sayılır . Çocuklarımıza Allah(CC) zihin açıklığı versin . Eğitim ordusundaki fedakâr eğitimcilerimize de Allah(CC) kolaylıklar versin . Sabırla ve şefkatle fidanlar yetiştirmeye devam . Ben değil , biz olabilmek şuuru ile daima okuyalım . Eğitim güzelliğinin içine girelim , o güzel bahçede güller dermeye gayret edelim . Saygılarımla .

 

Öğr.Gör.Ahmet AKIN

R.T.E.Üniversitesi

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

RİZE

 

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.