Kışın Habercisi Piretun

Tezgâhlarda görmeye başladığımız Piretun meyvesi rengi kırmızıya ulaştığında kışın geldiğini belirtmekte.

Kışın Habercisi Piretun

  İlçemiz Cuma pazarında tezgâhlarda görmeye başladığımız Piretunu Karadenizli olupta bilmeyenin olmadığı söylenmekte.  Doğada kendi kendine yetişen ve meyvesinin rengi kırmızıya ulaşmasıyla kışın bir habercisi niteliğindedir. Meyvesinin yenebildiği ve yaprakları kurutulup suda kaynatıldıktan sonra içilebildiği Piretunun fiyatı 2.50 Krş olarak satılmakta. Alerji yapabildiği ve midesi zayıf olanların suyunu içmesi gerektiği belirtilmekte.

Faydaları; Vücudu kuvvetlendirdiği, karında biriken suyu boşalttığı, böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olduğu, bağırsak, mide tembelliğine iyi geldiği, sinirleri kuvvetlendirdiği, yüksek tansiyonu düşürdüğü, safra taşlarını dökmeye yardımcı olduğu, karaciğer kifayetsizliğini ve şişkinliği giderdiği, ateş düşürücü olduğu, cilde tazelik ve güzellik verdiği olarak sıralanmakta.

Pazarda satılan sebze ve meyve fiyatları; Biber, incir, ıspanak, patlıcan, mısır unu 3 TL, lahana kıvırcık, kabak 2 TL, turp, pırasa, soğan,  armut karalâhana 1 TL, tereyağı 20 TL, peynir 5 TL, yoğurt, üzüm 2.50 Krş, yumurta 75 Krş olarak satılmakta ise de pazarlık yapılabilmekte.










































Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2013, 10:44
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER