Bu ev bir tarihi yaşatıyor.

Bayraktar caddesinde hala dimdik duran bu tarihi yapıya adımınızı attığınızda, kendinizi zaman içinde yolculuk yaparken buluyorsunuz.

Bu ev bir tarihi yaşatıyor.

Gerze’nin Hamidiye Mahallesi, Bayraktar caddesinde Necla Olgunsoy’a ait ev, bozulmayan yapısı ve içindeki eşyalarıyla tarihimizin izlerini bugüne taşıyor.

İlçemizde yıllardır gerçekleşen çarpık yapılaşmanın arasında hala zamana direnen evin sahibi Necla Olgunsoy’un, özenle saklayıp koruduğu eşyaların arasında dolaşırken, 1940-1950’li yılların kokusunu ciğerlerinizde hissediyorsunuz.

O yılların gazete ve dergileri, taş plak, yer sofrası, o güne özgü kıyafetler sizi zaman içinde yolculuğa götürüyor.

Necla Hanımefendi’nin en çok değer verdiği eşya ise eşine ait bir keman. Duvarda tek başına asılı dururken hoş bir seda vermek için sahibi Mehmet Cevdet Olgunsoy’u bekliyor gibi.

Mehmet Cevdet Olgunsoy ki; bizim duayenimiz. Ulus, Zafer, Medeniyet, Yeni Sabah, Hürriyet ve Günaydın gazetelerinde muhabirlik yapmış ve Gerze’ye ilk matbaayı kurmuş bir şahsiyet.

Gerze Gündem olarak Necla anamızın saygıyla ellerinden öpüyor, Mehmet Cevdet hocamızı rahmetle anıyoruz.



































Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
YORUMLAR
yakup kemal kalyoncu
yakup kemal kalyoncu - 13 yıl Önce

Bu konu daha önce de haber olmuştu. Ağırlıklı olarak Karabük ve Bolu'nun ilçeleri tarihi yapıları ve kültürel girişimleri ile turizmlerini canlandırmış, ekonomilerini ayakta tutmaktalar. Gerzenin Turizme ve gelire ihtiyacı yok. Her yaz Almanya'dan gelenler ve bazen günde dördü beşi yapılan düğünler yeterlidir. Belediye çaybahçelerinden, pazar yerinden, salonlardan aldığı paylarla işini kotarıyor ya yeter. İş sadece geçmişine saygı duyan, hatıralarını yaşatan, vicdan sahibi bir iki Gerçek Gerzeli'ye kalmıştır. Modern olsun, konforlu olsun, duşlu küvetli olsun, balkonlu olsun diye GERZEYİ ASIL BU EVLERİN YOK EDİLMESİ İLE YAKTIĞIMIZIN farkında bile değiliz. Cumbalı odalarımız, direkli balkonlarımız, gömme dolap ve gömme banyolu ebeveyn odalarımız, ocaklıklarımız, yemenimiz, peştemallarımız, vd. Eğlence yerlerinde birtek Gerze Türküsü duydunuz mu, dan dundan başka. Ama Belediye SANATÇILARLA festival yapıyor ya değil mi? Beş gün öncesinden aklınızda kalan isim var mı? Sevsinler sanatınızı.

banner381
SIRADAKİ HABER