Gazi Üniversitesi, Sinop Üniversitesini kucaklıyor.

Büyük üniversitelerin yeni kurulmuş üniversiteleri desteklemesinde ilk model uygulama

Gazi Üniversitesi, Sinop Üniversitesini kucaklıyor.
Gazi üniversitesi, Çankırı, Kastamonu ve Sinop üniversiteleri ile ekolojik temelli uygulama merkezi kurma startı verdiğini öğrendik ve Gerze Gündem olarak bu projenin koordinatörlüğüne atanan Prof Dr Emin Kuru ile görüştük.
Emin Kuru yaptığı açıklamada, “Gazi Üniversitesi, seksen yıllık mazisi ile köklü bir üniversitedir.” dedi.
60.000 öğrencisi ve 6.000 öğretim üyesi ile Türkiye’nin en önemli ilk üç üniversitesinden biri olduğunu söyleyen Kuru, uluslar arası 26 üniversite ile de ikili eğitim anlaşmaları olduğunu söyledi.
Emin Kuru konuşmasına şöyle devam etti:
Üniversitemizin eksikliğini hissettiği, deniz kenarında doğa ile denizin bütünleştiği eğitim amaçlı kullanılacak bir fiziki ortama sahip olması nihayet gerçekleşebilmiştir. Sinop Akliman’ın Hamsilos bölgesinin müstecili ile yaptığımız protokol anlaşması, üniversitemizin bu eksikliğini de giderdi. Bu kazanımla Gazi Üniversitesi ekolojik temelli denge eğitimi merkezi kurmaya karar verildi. Öncü misyonuna yeni ve bir ilki daha ekliyor.
Bu eğitim merkezimizde yürütülecek bir çok faaliyet vardır. Bu faaliyetler ulusal ve uluslar arası projelerin, Akliman mevkiinde uygulanarak hayata geçirilmesi ile gerçekleşecektir. Üniversitemiz bu faaliyetler çerçevesinde doğa ile ilişkili disiplin ve multi disiplinlerin oluşturduğu akademik faaliyetlerle, uluslar arası düzeyde gelişmekte olan yeni kurulmuş üniversitelerin ilgili akademik birimleri ve öğretim üyeleriyle bu paylaşımcı anlayışı da model olacaktır, beraber olacaktır.
Bu model yeni kurulmuş üniversitelere destek sağlamayı planlamada örnek olmayı da hedeflemektedir. Bu paylaşımcı anlayış esasında, Gazi Üniversitesinin misyonu gereğidir de. Çünkü, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Kırşehir, Zonguldak Üniversiteleri, Gazi Üniversitesinden ayrılarak kurulmuş ve Gazi üniversitesinin akademik manada desteklediği üniversitelerdir. Üniversitemiz bu defa bu proje ile potansiyelini Sinop Üniversitesi ile paylaşacaktır.
Sinop Akliman mevkiinde yapacağımız akademik faaliyetler Sinop Üniversitesinin öğretim üyelerini gönüllülük esasına göre ulusal ve uluslar arası projelerde Gazi Üniversitesi ile beraberce işbirliği yapmaya sevk edecektir. Gelişmekte olan üniversitelere dönük , işbirliği yapmak, bilgi ve deneyimleri paylaşmak, akademik ulusal ve uluslar arası bir dayanışma ortamı sağlamak amacını gerçekleştirmek için ekolojik temelli denge eğitim merkezinin üniversitemizde kurulması önem arz etmektedir.
Bu yapının içerisinde Sinop Üniversitesi öğretim üyelerinin de yer alması, bu kuruluşumuzu daha güçlü kılacaktır , aynı zamanda gelişmekte olan Sinop Üniversitesine ulusal ve uluslar arası düzeyde de akademik katkı sağlayacaktır.
Bu merkezde Gazi Üniversitesinin, Eczacılık Fakültesinin, Fen-Edebiyat Fakültesinin, Eğitim Fakültesinin ve Güzel Sanatlar Fakültesinin ilgili bölümleri ile coğrafya bölümü ana bilim dalının, mühendislik peyzaj mimari bölümünün ilgili disiplinlerinin ögretim üyeleri, ekolojik temelli uygulama merkezinin kurucuları olmuşlardır.
Bu yapının içerisinde görev almak isteyen, çalıştığı disiplin gereği ilgi duyan yada doğa sevgisini yaşam felsefesi haline getirmiş olan herkesle, her öğretim üyesi ile ulusal ve uluslar arası çerçevede bütünleştirecek bir örgütlenmeyi meydana getirmek istiyoruz. Bu örgütlenmenin içersinde Sinop Üniversitesinin öğretim üyeleri de yer alabileceklerdir. Bu ulusal ve uluslar arası interlantı olan yapının içerisinde olanlarla bütünleşerek, Türkiye de köklü üniversitelerle yeni kurulmuş üniversiteleri ilişkilendirmede model olunacaktır. Bu modelin içeriğinde doğa sevgisini gelecek nesillere etkin devredebilmek için akademik yaklaşım ve dayanışma, bilgi paylaşımı, akademik çevre edinme, ulusalar arası projelere zemin oluşturma ve iş birliği yapma, üniversitelerimizi uluslar arası bir platforma taşıma gibi amaçları gerçekleştirmek istiyoruz.
Ne kadar çok katılanımız, çevre ve doğa sevdalısı olursa, uluslar arası bir güce dönüşmede hızlı mesafeler kat edeceğiz. Bu amaçların gerçekleşmesi için Gazi Üniversitesinin 80 yıllık deneyimine birikimine Sinop Üniversitesinin ihtiyacı var. Gazi Üniversitesinin de, deniz kenarında bozulmamış doğal bir ortamda ilgili akademik disiplinlerin eğitimi ve öğretimi için Sinop Üniversitesi ile işbirliğine ihtiyacı görülmektedir
İşte bu düşüncelerle ilgi duyan ve bu projelerde yer almak isteyen Sinop Üniversitesi öğretim üyelerine ve elamanlarına mail yolu ile çağrıda bulunulmuştur. Projenin amaçları, kapsamlı olarak Sinop Üniversitesine dolayısıyla, Sinop toplumuna da olumlu yansımaları olacağını düşünmekteyim.
Bu projenin hayata geçmesi ile TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı, proje desteği ile ülkemizin 2023 çevrecilik hedeflerinin örtüştüğünü ifade etti.

Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER